Εξεταστική: Ένταση με το «καλημέρα» για την σύνθεση του προεδρείου

Εκλέχθηκε με μυστική ψηφοφορία υπό τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, το προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» που συστάθηκε με πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στηρίχθηκε από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Πρόεδρος της επιτροπής εκλέχθηκε κατά πλειοψηφία ο βουλευτής

της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, αντιπρόεδρος ο βουλευτής της πλειοψηφίας, Βασίλης Υψηλάντης και γραμματέας ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μελάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την έναρξη της συνεδρίασης ζήτησε το προεδρείο της Επιτροπής να είναι διακομματικό και κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, καθώς αυτή η εξεταστική επιτροπή έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης και αυτό θα πρέπει να απηχείται και στο προεδρείο της.

Αίτημα που υποστηρίχθηκε τόσο από το ΚΙΝΑΛ όσο και από το ΚΚΕ.

Ο κ. Τασούλας φέρεται να ανέφερε πως βάση του Κανονισμού της Βουλή, η σύσταση του προεδρείου τής Επιτροπής δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά διακομματική, αλλά αυτό μπορεί να προκύψει κατά την ψηφοφορία και ουσιαστικά κατά παραχώρηση της πλειοψηφίας, εάν το θελήσει.

Αυτό που ορίζεται στο άρθρο 144 του ΚτΒ είναι πως «η συγκρότηση και λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ρυθμίζουν τη συγκρότηση και λειτουργία των διαρκών επιτροπών» δηλαδή με μυστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία (αρθ.34 παρ. 3&4). Δηλαδή, δεν υπάρχει η έννοια της υποχρεωτικότητας της αναλογικότητας που προβλέπεται για το προεδρείο της Βουλής.

Και μια απόφαση υποχρεωτικής διακομματικής σύνθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει να εγείρει θέματα ακυρότητα εάν εγερθούν στο μέλλον.

Η ΝΔ δεν συμφώνησε

Τελικά όπως προέκυψε από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η ΝΔ δεν συμφώνησε σε μια αναλογική εκπροσώπηση και ανέδειξε το προεδρείο με όλα τα μέλη του να είναι βουλευτές της πλειοψηφίας.

Η διαφωνία αυτή καταγράφηκε και κατά την «ανοικτή» συνεδρίαση της Επιτροπής με την εισηγήτρια της πλειοψηφίας Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα να τονίζει πως η ΝΔ προσέρχεται σε αυτή όλη τη διαδικασία με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και τον ΚτΒ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης, από την δική του πλευρά, ανέφερε πως «η ΝΔ κάνει το χειρότερο ξεκίνημα που μπορούσε να κάνει σε αυτή την ιστορική Εξεταστική που είναι η πρώτη που συστήνεται με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης» και αυτό θα έπρεπε να καταγράφεται και με την ύπαρξη «ενός αναλογικού προεδρείου» ενώ η άρνησή της αυτή δείχνει «την χειραγώγηση που θέλει η ΝΔ να κάνει στο έργο τής Επιτροπής».

Υπέρ του αναλογικού προεδρείου τάχθηκε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια συγκρότηση δεν θα δημιουργούσε θέμα ακυρότητας της Επιτροπής όπως υποστηρίχθηκε.

Το γεγονός, είπε ο κ. Καμίνης, ότι «ο κοινός νομοθέτης (ΚτΒ) δεν έχει προλάβει να εναρμονιστεί με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη για τη σύνθεση διακομματικού προεδρείου, δεν δημιουργεί πρόβλημα στο να είχε υιοθετεί η πρόταση από την πλειοψηφία», απλά δείχνει πως «η ΝΔ αυτό που επιδιώκει είναι να ελέγξει τις εργασίες της Επιτροπής».

Ομόφωνες αποφάσεις

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ευχαρίστησε για την εκλογή του και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Ζήτησε και έγιναν ομόφωνα δεκτά: Οι συνεδριάσεις να διεξάγονται τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη) προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο του διμήνου που της έχει αρχικά δοθεί από την Ολομέλεια. Να υπάρξει χρόνος για διερεύνηση σε βάθος. Να διανέμονται τα πρακτικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Όλα τα κόμματα συμφώνησαν επίσης, οι εργασίες της Επιτροπής να μην είναι αμειβόμενες.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτή την αντίληψη και λογική που έχει επικρατήσει για τις Εξεταστικές και Προκαταρτικές Επιτροπές, καθώς όπως είπε «δεν βλέπω γιατί να υπάρχει μια τέτοια διάκριση και όλες οι άλλες Επιτροπές και Υποεπιτροπές της Βουλής να είναι αμειβόμενες για τους βουλευτές και όχι και αυτή».

Αύριο, θα συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής με ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων για διαδικαστικά θέματα, αλλά και συζήτηση για τον κατάλογο μαρτύρων που θα κληθούν για εξέταση.

Διαβάστε ακόμη:

Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Προεδρικό ΜέγαροΣκληραίνει η εκλογική κόντρα στο ΚΙΝΑΛ – Ο Λοβέρδος ζητά διαρχία αν εκλεγεί ο Ανδρουλάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εξεταστική, Ένταση,exetastiki, entasi