Γεύμα με φίλους: Έτσι προχωρά η Ελβετία στην άρση του lockdown

Η Ελβετία συνεχίζει να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα του lockdown, επιτρέποντας στους ανθρώπους να βγουν έξω και να κινούνται πιο ελεύθερα.

Από τις 11 Μαΐου, το δεύτερο κύμα επαναλειτουργίας καταστημάτων της χώρας επιτρέπει στον κόσμο να βγει και πάλι για δείπνο. Μαζί με τα μέτρα για τη διασφάλιση της κοινωνικής απόστασης, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης των τραπεζιών με απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους ή την τοποθέτηση διαχωριστικού ανάμεσα

τους, θα παραμείνει σε ισχύ μια σειρά από άλλους περιορισμούς.

Οι πελάτες πρέπει να κάθονται για να καταναλώνουν φαγητό και ποτό και δεν μπορεί να επισκεφτεί εστιατόρια, παμπ ή μπαρ παρέα με περισσότερα από τέσσερα άτομα. Η μόνη εξαίρεση αφορά στις οικογένειες, οι οποίες μπορούν να είναι μεγαλύτερες των τεσσάρων ατόμων.

Καταστήματα, αγορές, μουσεία και βιβλιοθήκες μπορούν επίσης να ανοίξουν ξανά εφόσον συμμορφώνονται με τα προληπτικά μέτρα, ενώ η διδασκαλία στην τάξη επιτρέπεται και πάλι σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ανίχνευση επαφών

Όταν οι άνθρωποι βγαίνουν για ποτά ή δείπνο στην Ελβετία, ένας πελάτης σε κάθε παρέα θα κληθεί να δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του στο μπαρ ή το εστιατόριο (το άτομο μπορεί να αποφασίσει εάν θέλει να προσφέρει εθελοντικά αυτές τις πληροφορίες).

Με αυτόν τον τρόπο, εάν ένας άλλος πελάτης βρεθεί θετικός στον ιό, οι αρχές θα μπορούν να ειδοποιούν τους υπόλοιπους.

Ο Casimir Platzer, επικεφαλής του Gastro Suisse, του ελβετικού οργανισμού εστιατορίων, δήλωσε στην εφημερίδα Blick: «Οι άνθρωποι που ανυπομονούν να επισκεφθούν ένα εστιατόριο είναι έτοιμοι να δώσουν τα δεδομένα.»

Τα δεδομένα θα πρέπει να καταστρέφονται μετά από 14 ημέρες.

Ο αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από COVID-19 στην Ελβετία μειώνεται από τον Μάρτιο. Η χώρα κατέγραψε 30.305 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.833 θανάτους. Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος από τον ιό, στις 5 Μαρτίου.

Αν και η χρήση μάσκας προσώπου δεν είναι υποχρεωτική στην Ελβετία, συνιστάται σε ορισμένες περιπτώσεις. Ζητήθηκε από όσους περιμένουν στην αναμονή να διατηρούν απόσταση δύο μέτρων όσο το δυνατόν περισσότερο και να μην χρονοτριβούν στα τραπέζια κατά το σερβίρισμα ή το καθάρισμα.

Στο μεταξύ, ένα εστιατόριο στην πόλη Άμστερνταμ της Ολλανδίας, έχει παρουσιάσει τις δικές του ιδέες για το συνδυασμό του φαγητού και της κοινωνικής απόστασης. Έχει προτείνει δείπνο σε μικρές γυάλινες καμπίνες, για να υπάρχει προστασία από άλλα άτομα.

Παραμένουν οι αβεβαιότητες

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα μέτρα αυτά θα γίνουν δεκτά με ενθουσιασμό από το ελβετικό κοινό.

Η Heidi Hanselmann, Πρόεδρος της Διάσκεψης Διευθυντών Υγείας και Πρόεδρος του ελβετικού καντονίου του Σανκτ Γκάλεν, έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Το τίμημα της βιασύνης θα μπορούσε να έχει βαρύτερο αντίκτυπο στον πληθυσμό», είπε. «Δεν πρέπει να χάσουμε με ελαφριά καρδιά αυτό που έχουμε επιτύχει μετά από εβδομάδες οδυνηρών περιορισμών».

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των μπαρ ή των εστιατορίων που θα λειτουργούν με τα νέα δεδομένα. Η αύξηση της απόστασης μεταξύ των τραπεζιών θα οδηγήσει σε λιγότερες θέσεις και μείωση του αριθμού των πελατών που μπορούν να φιλοξενήσουν τα μαγαζιά. Και αυτό συνεπάγεται μείωση των εισπράξεων που μπορούν να κάνουν ημερησίως. Για ορισμένους, μπορεί να μην έχει νόημα να ανοίξουν ποτέ ξανά.

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης αρχίζουν επίσης να χαλαρώνουν τους περιορισμούς τους. Στην Ισπανία, επιτρέπεται στους ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους για άσκηση για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες. Στη Γερμανία, πολλές μικρές επιχειρήσεις είναι ήδη ανοιχτές και η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen άνοιξε ξανά ένα από τα εργοστάσιά της.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Sean Fleming.
Keywords
Τυχαία Θέματα