Γιάννης Χουβαρδάς: Πρεμιέρα για το «Κάποιος θα έρθει» του Γιον Φόσε στο ΚΠΙΣΝ

Πρεμιέρα αύριο για το Κάποιος θα έρθει του Γιον Φόσε… Aπό τους ανανεωτές του ελληνικού θεάτρου στην εκπνοή του προηγούμενου αιώνα, ο Γιάννης Χουβαρδάς δεν παύει ποτέ να πρωτοπορεί. Από τότε που ίδρυσε το πρωτοποριακό Θέατρο του Νότου (1991), ύστερα όταν καθόρισε το Εθνικό Θέατρο (2007-2013) και σήμερα που καταπιάνεται με τον Νορβηγό θεατρικό

συγγραφέα.

Το κείμενο του Κάποιος θα έρθει γοητεύει τον Χουβαρδά για τον ουμανισμό και την οικονομία του ύφους. Τη συμπύκνωση νοήματος και αισθήματος σε φαινομενικά ελάσσονες στιγμές. Λόγια αιχμηρά που ο Φόσε αφήνει ατελή, με τρεις τελίτσες, να τις συμπληρώσει ο θεατής. Κάπως όπως τα ομηρικά έπεα πτερόεντα. Ένα τραγούδι σιωπηλό για τη συμβίωση, για τον ανείπωτο πόνο της οικειότητας, για την ασύλληπτη μοναξιά, για την αναπάντεχη ανατροπή. Την επίδραση ενός τρίτου. Και τι απομένει τελικά από μια κοινή ζωή;

Δύναται άραγε η απομόνωση στη φύση, στη θάλασσα, να επαναφέρει τον επιθυμητό αλλά χαμένο παράδεισο της οικειότητας; Διότι αυτό επιχειρεί το πρωταγωνιστικό ζευγάρι στο Κάποιος θα έρθει. Και ο τίτλος του έργου πρόδηλα προφητικός: Το τρίτο πρόσωπο της ιστορίας (γνώριμο τέχνασμα του μοντέρνου θεάτρου) ανοίγει τον κήπο με τα δράματα της ύπαρξης. Η ελλειπτική φράση «Μόνοι μαζί…» δεν τα εμπεριέχει όλα;

Εξάλλου, ο ίδιος ο Φόσε έχει επισημάνει: «Ήμουν πάντα από τη φύση μου ένα είδος μινιμαλιστή και για μένα το θέατρο είναι ένα είδος τέχνης μινιμαλιστικής, με πολλές συστατικές δομές που τείνουν να γίνουν μινιμαλιστικές: ένας περιορισμένος χώρος, μια χρονική διάρκεια περιορισμένη…». Μετά τον Πίντερ, λίγοι έχουν δαμάσει τις παύσεις όσο ο Φόσε.

Αισθητική και πνευματική σύμπνοια

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά θεατρικό του συγγραφέα που σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς. Μετά το Τόσο όμορφα (Αμόρε, 2004) και τις Παραλλαγές Θανάτου (Πορεία, 2013). Ξεχωρίζουν ως τα τρία πιο σημαντικά έργα του Φόσε. Το Κάποιος θα έρθει (από τα πρώιμα κείμενά του) ανέβηκε για πρώτη φορά το 1996 στο Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας. Έκτοτε έργα του ανέβηκαν στις μεγαλύτερες σκηνές όλου του κόσμου

Ο Χουβαρδάς συγκαταλέγεται ανάμεσα στους θαυμαστές του 62χρονου σήμερα Φόσε. Αλλά τους δύο άνδρες συνδέει και μία ιδιαίτερη πνευματική, αισθητική σύμπνοια.

Απλώς, όπως εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξη στο Βήμα και στη Μυρτώ Λοβέρδου «οι πολύ μεγάλοι μοιάζουν είτε δυσπρόσιτοι, και άρα αποθαρρύνουν την οικειότητα και τη δημοφιλία, είτε υπερβολικά απλοί – ο Φόσε μάλιστα οριακά απλοϊκός -, οπότε μας δίνουν την απατηλή εντύπωση της έλλειψης βάθους και πολυπλοκότητας. Στην περίπτωση του Φόσε βέβαια τα πράγματα είναι εντελώς αντίθετα. Αν καταφέρεις να μπεις ήρεμα, απαλά, από την πόρτα στο οικοδόμημά του, είναι σίγουρο πως θα χαθείς μέσα σε υπέροχες, συνταρακτικές, δαιδαλώδεις αίθουσες, που τραγουδούν με εξαίσιους αντίλαλους για όλα όσα μας απασχολούν, χωρίς ποτέ να φαλτσάρουν ή να ξεκουφαίνουν».

Πριν από την αθηναϊκή πρεμιέρα, το έργο με τον ελληνικό θίασο σε σκηνοθεσία Χουβαρδά ανέβηκε στο Νορβηγικό Θέατρο (Det Norske Teatret) στο Όσλο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Γιον Φόσε. Η συγκεκριμένη σκηνή λειτουργεί κάπως σαν Εθνικό θέατρο, παίζοντας αποκλειστικά σύγχρονα νορβηγικά έργα. Εκεί είχε ανεβάσει ο Χουβαρδάς τη Μήδεια πριν από σαράντα χρόνια.

Πρωταγωνίστρια η μούσα του (και πρώην σύζυγός του) Άλκηστις Πουλοπούλου. Πρωταγωνιστούσε και στις Παραλλαγές Θανάτου. Έχει την ευαισθησία που της επιτρέπει να συλλαμβάνει και να εκφράζει τις ρωγμές της ύπαρξης. Εκεί σε αυτό το φοβερό μετέωρο βήμα, πριν τις μεγάλες αποφάσεις.

Πληροφορίες:

Παραστάσεις στο Θόλο του ΚΠΙΣΝ

από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου 2021.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά 6 ετών και άνω. Προτείνεται για ενήλικο κοινό.

Η δυνατότητα παρακολούθησης της παράστασης τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θα δοθεί σε περιορισμένο αριθμό θεατών με την προαγορά εισιτηρίου.

Παρασκευή: 24/09, 01/10, 08/10 | 20:30
Κυριακή: 26/09, 03/10, 10/10 | 20:30
Δευτέρα: 27/09, 04/10, 11/10 | 20:30
Τρίτη: 28/09, 05/10, 12/10 | 20:30
Τετάρτη: 29/09, 06/10 |20:30

Σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Liminal – Πρόσβαση στον Πολιτισμό οι παραστάσεις στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου συνοδεύονται από Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία:

Κυριακή: 03/10 | 20:30
Δευτέρα: 04/10 | 20:30
Τρίτη: 05/10 | 20:30

Συντελεστές

Μετάφραση: Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ

Σχεδιασμός Βιντεοπροβολών: Παντελής Μάκκας

Υπεύθυνη Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Άντα Πουράνη

Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεμέλη Σαφού

Βοηθός Σκηνογράφου- Ενδυματολόγου: Μαρίνα Μουρτζή

Σχδιασμός Μακιγιάζ: Ρούλα Λιανού

Σχδιασμός Κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης

Φωτογράφος Παράστασης: Alex Kat

Παίζουν (με τη σειρά ομιλίας):

Εκείνη: Άλκηστις Πουλοπούλου

Εκείνος: Αντώνης Μυριαγκός

Άντρας: Χάρης Φραγκούλης

Σενάριο Ακουστικής Περιγραφής: Κερασία Μιχαλοπούλου

Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής: Χρήστος Θάνος

Keywords
Τυχαία Θέματα