Γκουτέρες: Ανάγκη για καθολική υγειονομική κάλυψη

Την ανάγκη για καθολική υγειονομική κάλυψη και επένδυσης σε ισχυρότερα συστήματα υγείας, προτάσσει σε μήνυμά του για τον κορονοϊό, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ενθαρρύνω τους πάντες να επιταχύνουν και να αυξήσουν τις επενδύσεις σε καθολική υγειονομική πρόσβαση και σε ισχυρότερα συστήματα υγείας αμέσως τώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Αν και αναγνωρίζει ότι η καθολική υγειονομική κάλυψη

υγείας έχει κόστος, τονίζει πως το κόστος είναι χαμηλό όταν αναλογιστούμε την εναλλακτική λύση, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για αύξηση των μολύνσεων. «Οι μολύνσεις αυξάνονται και υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια για νέα κύματα» προειδοποιεί και παρατηρεί ότι «η ανθρώπινη ανάπτυξη οπισθοχωρεί, για πρώτη φορά από τότε που αρχίσαμε να την μετράμε το 1990».

Εστιάζοντας στις επιπτώσεις της πανδημίας, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι ο κορονοϊός αποκάλυψε απόλυτα τα ανεπαρκή συστήματα υγείας, που διεύρυναν τα κενά στην κοινωνική προστασία και επέφεραν σημαντικές δομικές ανισότητες στο εσωτερικό και ανάμεσα σε κράτη. Ειδικότερα, αναφέρει πως σε εννιά μήνες η πανδημία έχει κοστίσει πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές και έχει μολύνει πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε 190 χώρες.

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, αναφέρει ότι τουλάχιστον ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται στη φτώχεια κάθε χρόνο από τα καταστροφικό κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, η πανδημία κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 375 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα και περίπου 500 εκατομμύρια θέσεις εργασίες έχουν χαθεί μέχρι σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει την ανάγκη «όλοι να διδαχτούμε από τα σκληρά μαθήματα αυτής της κρίσης» και επισημαίνει ότι ένα από αυτά τα μαθήματα είναι ότι η υποεπένδυση στην υγεία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινωνίες και τις οικονομίες.

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ παρουσιάζει το σχετικό έγγραφο πολιτικής του ΟΗΕ με πέντε συστάσεις, η βάση του οποίου είναι πως «ο Covid-19 έχει δείξει ότι η καθολική υγειονομική κάλυψη, τα ισχυρά συστήματα δημόσιας υγείας και η προετοιμασία για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητα στις κοινωνίες, στις οικονομίες, σε όλους». Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, αυτό το τεράστιο κενό στην υγειονομική κάλυψη είναι ένας λόγος για τον οποίον ο COVID-19 έχει προκαλέσει τόσο πόνο και βάσανα.

Η πρώτη από τις πέντε κυρίες της συστάσεις του εγγράφου πολιτικής, τονίζει την ανάγκη καθολικής υγειονομικής κάλυψης συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης για την ψυχική υγεία, «προκειμένου τώρα να ενισχύσουμε τις προσπάθειες κατά της πανδημίας και να προετοιμαστούμε για μελλοντικές κρίσεις». Όλες οι χώρες έχουν συμφωνήσει να εργαστούν προς μία Καθολική Υγειονομική Κάλυψη ως μέρος της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 10 χρόνια, αναφέρει ο γενικός γραμματέας. Αποσαφηνίζει ότι η καθολική υγειονομική κάλυψη προϋποθέτει οι κυβερνήσεις να αυξήσουν τις επενδύσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και της αναγγελίας κινδύνου προκειμένου ο κόσμος να μην αντιμετωπίσει ξανά τέτοια κατάσταση. Προϋποθέτει επίσης, όπως σημειώνει, τα προγράμματα δημόσιας υγείας να είναι ανοιχτά σε όλους και δίκαια χωρίς οικονομικά εμπόδια και ότι η ιατρική φροντίδα δεν πρέπει να εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου.

Η δεύτερη σύσταση είναι ο περαιτέρω έλεγχος της μετάδοσης του COVID-19 μέσω αξιόπιστων μέτρων δημόσιας υγείας και μίας συντονισμένης παγκόσμιας απάντησης.

Η τρίτη είναι η προστασία των άλλων υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο COVID-19 σκοτώνει έμμεσα ανθρώπους με καρδιολογικά προβλήματα και καρκίνο όπως και αυτούς που μολύνει. H πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και σε προγράμματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, προστίθεται.

Τέταρτον, «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όλοι, παντού θα έχουν πρόσβαση στα μελλοντικά εμβόλια COVID- 19, σε τεστ και θεραπεία. Η χρηματοδότηση του πρωτοποριακού ACT Accelerator είναι ο ταχύτερος δρόμος για να δώσουμε τέλος στην πανδημία.

Πέμπτον πρέπει να ενισχύσουμε την ετοιμότητα μας. Αυτό σημαίνει τη συμμετοχή όλων των τομέων της κοινωνίας και την επένδυση σε συστήματα έκτακτης ανάγκης που θα κινητοποιούν τη δράση των υπηρεσιών υγείας».

Keywords
Τυχαία Θέματα