Η εξαφανισμένη Αγαπηδάκη, ο φουρκισμένος Θεοκλής και ο γκρινιάρης Βαλτάς

09:01 4/2/2022 - Πηγή: Mononews

Ένας και πλέον μήνας έχει περάσει από τη μέρα που η κα Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέλαβε ΓΓ Δημόσιας Υγείας, αλλά δεν έχει φανεί πουθενά. Στην εποπτεία της είναι και ο ΕΟΔΥ, με τον πρόεδρο Θεοκλή Ζαούτη να προσπαθεί να βρει βηματισμό, ενώ τα φαρμακεία είναι απλήρωτα.

Πού είναι η νέα ΓΓ Δημόσιας Υγείας κα Αγαπηδάκη;

Στις 28 Δεκεμβρίου 2021 ανακοινώθηκε η απόφαση για την

τοποθέτηση της κυρίας Ειρήνης Αγαπηδάκη στη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Αν και έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την τοποθέτησή της στη συγκεκριμένη θέση, δεν έχουμε δει καμιά συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς της. Και αυτό δεν το λέμε, επειδή απλά μας το είπαν κάποιοι άλλοι. Αποδεικνύεται από τις αναρτήσεις, που γίνονται στο site diavgeia.gov.gr, όπου δεν υπάρχει καμία απόφαση με την υπογραφή της καινούργιας γενικής γραμματέως.

Θα μπορούσε εύκολα κάποιος να πει ότι κάτι τέτοιο είναι τυχαίο. Όμως σε περίοδο πανδημίας, με τα προβλήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας να είναι τεράστια και με την συγκεκριμένη Γενική Γραμματεία να έχει υπό την εποπτεία της και τον ΕΟΔΥ, το να μη φαίνεται δραστήρια η νέα ΓΓ είναι κάτι μας προβληματίζει.

Δεν θέλουμε να υιοθετήσουμε τα κουτσομπολιά, που ήθελαν την τοποθέτηση της κας Αγαπηδάκη στη θέση αυτή μόνο και μόνο ως εναλλακτική λύση στην αντικατάσταση του προηγούμενου ΓΓ Παναγιώτη Πρεζεράκου.

Τελικά που πήγε η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα;

Μιας και αναφέραμε τον κ. Πρεζεράκο, να σημειώσουμε ότι τελευταία φορά, που το όνομά του ακούστηκε έντονα πριν από την αντικατάστασή του, ήταν κατά τη διάρκεια της φημολογίας ότι είχε παραλάβει την περιβόητη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, σχετικά με τους θανάτους εντός και εκτός ΜΕΘ.

Μάλλον όλοι μας τελικά έχουμε κοντή μνήμη και όλοι μας το έχουμε ξεχάσει το συγκεκριμένο θέμα.

Οι δύο επιστήμονες, πάντως, ξανάρθαν στο προσκήνιο, καθώς δημοσίευσαν και νέα μελέτη, σχετικά με την θετική επίπτωση των εμβολιασμών στην πορεία της επιδημίας και δη στην αποφυγή σοβαρής νοσηλείας.

Μάλιστα, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης χθες, Πέμπτη, για την πορεία της πανδημίας, η κα Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη νέα μελέτη, η οποία διαπίστωσε πως, λόγω του εμβολιασμού, έχουμε αποφύγει περίπου 20.000 νέους θανάτους.

Η αναφορά αυτή, πέρα από τη μεγάλη αξία που έχει, ακούστηκε και σαν «συγγνώμη» όλων εκείνων των επιστημόνων, που είναι πολύ κοντά στην κυβέρνηση, σχετικά με την επιστημονικότητα του έργου των δύο προαναφερθέντων.

Καραμπόλες στον ΕΟΔΥ

Ο ιδιαίτερα αξιόλογος καθηγητής κ. Θεοκλής Ζαούτης – δεν είναι “γλείψιμο” αλλά μια εκτίμηση που προκύπτει από αναφορές συναδέλφων του – εξακολουθεί να τα βρίσκει δύσκολα με τον γραφειοκρατικό και δημοσιοϋπαλληλίστικο τρόπο λειτουργίας του ΕΟΔΥ.

Ακούστηκε, μάλιστα, έντονα και το ενδεχόμενο για αλλαγές στο ΔΣ, είτε επειδή κοντραρίστηκε με μέλη του, είτε επειδή κάποιοι δεν τον θεωρούν ικανό για τη θέση και θα ήθελαν να παραιτηθούν.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν έχει αλλάξει κάτι.

Το κακό είναι πως ο πλούτος των στοιχείων, που διαθέτει ο Οργανισμός, δεν αξιοποιείται, έτσι ώστε να περνούν συγκεκριμένα μηνύματα και προς την κοινωνία.

Βεβαία και η ανάλυση των στοιχείων φιλτράρεται από το Μαξίμου. Μην αποκαλυφθεί ότι κάτι δεν πήγε καλά…

Έως και έξαλλος ο πρόεδρος του ΠΦΣ Βαλτάς

Συνεχείς είναι οι γκρίνιες από τους φαρμακοποιούς για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι βγάζουν εκατομμύρια από την πώληση self & rapid test, αλλά και μασκών.

Βέβαια σε έναν βαθμό δεν έχουν και άδικο, όταν αργούν δραματικά να πληρωθούν για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολου Βαλτά, ο οποίος αναφέρει ότι, προκειμένου να πληρωθούν για τα ραντεβού εμβολιασμών και για τη διανομή των self tests του Οκτωβρίου, έπρεπε να περάσει το σχετικό ένταλμα από πολλές υπηρεσίες του κράτους.

Όπως λέει, η καθυστέρηση της πληρωμής οφείλεται στην ανάγκη ενίσχυσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ στον αντίστοιχο κωδικό δαπανών λόγω COVID-19, με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της πληρωμής απαιτούσε τη συνεχή παρακολούθηση από τον ΠΦΣ για ένα 20ημερο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, που περιελάμβαναν έγκριση της τροποποίησης προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, έγκριση από το Υπουργείο Υγείας, έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών και από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και, τελικά, την έκδοση του σχετικού εντάλματος!

Όπως και να το κάνουμε, είναι μεγάλη καθυστέρηση. Πού να φανταστεί κανείς τι θα γίνει με την πληρωμή των επόμενων μηνών, στους οποίους οι φαρμακοποιοί έκαναν πολλά περισσότερα.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα