Η βουτιά των 1.800 μονάδων στη Wall Street, ο αποδιοπομπαίος τράγος και η πραγματική αιτία

Μετά το χθεσινό πανικό που επικράτησε στη Wall Street, οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά την κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία προκειμένου να γλυτώσουν από τις τραγικές απώλειες.

Σε άρθρο του το Yahoo Finance αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ – ο οποίος κατά τη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη προειδοποίησε για μακροχρόνια ανεργία λόγω της πανδημίας – αποτέλεσε τον αποδιοπομπαίο τράγο για

την δραματική κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς την Πέμπτη. Ο Πρόεδρος Τραμπ φυσικά είχε ήδη βάλει στο στόχαστρο τον Πάουελ όπως φάνηκε από ανάρτηση του στο Twitter.

Ωστόσο, μέρος των κατηγοριών βαραίνει και τους κυβερνήτες της χώρας, ίσως επειδή κινήθηκαν πολύ γρήγορα για να ανοίξουν ξανά διάφορες επιχειρήσεις χωρίς να υπάρχει εμβόλιο για τον κοροναϊό. Με τη σειρά του, αυτό συνέβαλε πιθανώς στην αύξηση των μολύνσεων και των κρουσμάτων σε βασικές πολιτείες όπως το Τέξας, η Καλιφόρνια και η Αριζόνα. Μόνο το Τέξας ανέφερε 2.504 νέα κρούσματα την Τετάρτη, τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε μία ημέρα από την έναρξη της πανδημίας.

«Υπάρχει ένα νέο κύμα που έρχεται σε διάφορα μέρη της χώρας. Είναι μικρό και είναι μακρινό μέχρι τώρα, αλλά έρχεται », δήλωσε ο Eric Tonerκ του John Hopkins Center for Health Security  στο Bloomberg News.

Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει περισσότερα από 2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα. Περίπου 115.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια.

Οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα του COVID-19 κατά συνέπεια, προκάλεσαν ανησυχία στις αγορές αυτή την εβδομάδα. Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε βουτιά άνω των 1.800 μονάδων την Πέμπτη. Οι «καυτές» μετοχές που τροφοδότησαν το τελευταίο ράλι από τα τα χαμηλά όπως η Royal Caribbean και η Bank of America κατέρρευσαν. Ακόμα και μετοχές χαμηλότερου κινδύνου, όπως η Disney, η IBM και η Pfizer δέχθηκαν πιέσεις.

Ωστόσο, οι αγορές άρχισαν να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης πριν από την πτώση της Πέμπτης.

Οι επαγγελματίες της Wall Street εξέφρασαν ανησυχία και για το γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα θα οδηγήσουν σε ένα δεύτερο κύμα χειρότερο από το αναμενόμενο. Θυμηθείτε ότι το ράλι της αγοράς κατά 40% από τα χαμηλά της 23ης Μαρτίου βασίστηκε σε μια γρήγορη, οικονομική ανάκαμψη σε σχήμα V έως το τέλος του έτους. Με άλλα λόγια, ένα ρόδινο οικονομικό σενάριο, που δεν μπορεί να υποστηριχτεί από ένα δεύτερο κύμα. Και αν επρόκειτο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα, θα ήταν εστιασμένο σε μερικές πολιτείες και όχι στην ευρεία βάση.

Αυτή η υπερβολικά αισιόδοξη θέση επανεξετάζεται τώρα από τους επενδυτές.

«Η φιλική προς την αγορά πολιτική της Fed δεν μπορεί, ωστόσο, να αντισταθμίσει ένα σοβαρό δεύτερο κύμα του ιού. Μια άλλη ευρεία διακοπή της οικονομίας είναι απίθανο να συμβεί, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι άλλαξαν τη συμπεριφορά τους», έγραψε ο αναλυτής της Evercore ISI, Dennis DeBusschere σε ένα σημείωμα. «Με άλλα λόγια, δεν απαιτείται νέο lockdown για την επιβράδυνση της οικονομίας. Με την αύξηση των νέων κρουσμάτων και των νοσηλειών και με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η πρόσφατη αναταραχή στις ΗΠΑ θα τροφοδοτήσει το νέο κύμα λοιμώξεων, ο κίνδυνος της αδύναμης ανάπτυξης στην οικονομία και τα κέρδη, έχει αυξηθεί. Κατά συνέπεια, οι εκτιμήσεις για την δίκαιη αξία (fair value) του δείκτη S&P μειώνονται».

Και είναι αυτές οι μακροοικονομικές ανησυχίες που τελικά τροφοδοτούν την επιφυλακτικότητα που εξέφρασε ο Πάουελ, και την οποία η αγορά δεν ήθελε να δει.

«Νομίζω ότι καθώς κοιτάζουμε έξω, πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με το πώς εξελίσσεται η κρίση υγείας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι η κρίση υγείας που μας οδήγησε σε αυτό. Έχω επισημάνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι εάν εξαιρέσουμε τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ – που έχουν πάει πολύ καλά όσον αφορά την πανδημία – έχουμε μια σειρά από νέα αυξανόμενα κρούσματα σε όλες τις πολιτείες. Σχεδόν 20 πολιτείες βλέπουν τα περιστατικά να αυξάνονται στις ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής της Οξφόρδης για την οικονομία, Gregory Daco, στο The First Trade της Yahoo Finance.

Ο Daco πρόσθεσε, «Αυτό είναι μέρος του πρώτου κύματος. Θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία ακριβώς τη στιγμή που αρχίσαμε να σκεφτόμαστε την ανάκαμψη. Το ερώτημα είναι πόσο ισχυρός είναι ο παράγοντας φόβου και πόσο ισχυρά θα είναι τα νέα περιοριστικά μέτρα».

Σαφώς, η αγορά δεν σκεφτόταν καν για τα νέα lockdown. Αλλά τώρα είναι γεγονός, και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ρίσκο για τις αγορές για ακόμη λίγο χρονικό διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα