Ηλεκτρικό ρεύμα: Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του Μηχανισμού Χονδρικής- Σε αναμονή η αγορά

Ασκήσεις επί χάρτου πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις στην αγορά ενέργειας για να μπορέσουν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του Μηχανισμού Χονδρικής (Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους των Εσόδων της Αγοράς Επόμενης Ημέρας ) που αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, ….χωρίς να γνωρίζουν ακόμη και πολλά γι αυτόν.

Μπορεί να κατατέθηκε η νομοθετική ρύθμιση που τον προβλέπει, όμως η αγωνία αφορά τον τρόπο που θα καθορίζεται η διοικητικά καθοριζόμενη τιμή, που θα αποτελεί το τελικό έσοδο για τους παραγωγούς ενέργειας, και θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση.

Το

πράσινο φως από την Κομισιόν, έχει δοθεί παρότι κύκλοι  της αγοράς επιμένουν ότι ο νέος Μηχανισμός αντιτίθεται στο target model. Ωστόσο, με δεδομένο το κλίμα των υψηλών τιμών στην αγορά ενέργειας θεωρείται δεδομένο ότι η Κομισιόν δεν μπορεί παρά να αφήνει περιθώρια στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πολιτικές που θεωρούν ότι μπορούν να ελαφρύνουν τα βάρη των καταναλωτών. Έτσι, η αγορά ενέργειας τελεί εν αναμονή των λεπτομερειών για τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού και τα κόστη που θα αναγνωρίζει ανά τεχνολογία και επομένως τα έσοδα των παραγωγών.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση  ήταν το άρθρο 122 στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ το οποίο μετά από αλλεπάλληλες αναβολές κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ  στη Βουλή.

Πώς θα λειτουργήσει ο Μηχανισμός

Στόχος του Μηχανισμού Επιστροφής Εσόδων, είναι να εξασφαλίσει περισσότερα έσοδα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τα οποία θα ενισχύσουν τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές.

Με τη νομοθετική ρύθμιση θεσπίζεται Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους των Εσόδων της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, βάσει του οποίου θα γίνεται η παρακράτηση των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρισμού απ’ ευθείας στη χονδρική αγορά. Η ρύθμιση περιγράφει πώς θα προκύπτει το παρακρατούμενο ποσό.

Το Επιστρεπτέο ‘Έσοδο Αγοράς Επόμενης Ημέρας (ΕΕΑΕΗ), όπως αποκαλείται η παρακράτηση, θα διοχετεύεται απ’ ευθείας στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μαζί με τον ΦΠΑ που αναλογεί, ενώ η ΡΑΕ και ο ΔΑΠΠΕΠ θα ενημερώνονται για όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Κλειδί στη διαδικασία είναι η διοικητικά καθοριζόμενη τιμή, για κάθε κατηγορία μονάδων παραγωγής, η μεθοδολογία της οποίας θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση, η οποία έχει σταλεί ήδη στις Βρυξέλλες και αναμένεται η έγκριση της.

 Ουσιαστικά, η διοικητικά καθοριζόμενη τιμή αποτυπώνει το μεταβλητό κόστος για κάθε μονάδα παραγωγής, συν ένα εύλογο περιθώριο κέρδος. Με την τιμή αυτή θα αποζημιώνονται οι ηλεκτροπαραγωγοί στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και όχι με τη χρηματιστηριακή τιμή που διαμορφώνεται κάθε μέρα, δηλαδή, την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ). Η διαφορά μεταξύ του οριζόμενου πλαφόν και της ΤΕΑ θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), αποτελούν τα λεγόμενα επιστρεπτέα έσοδα,  τα οποία θα ενισχύσουν τα ποσά των επιδοτήσεων.

Η υπουργική απόφαση προσδιορίζει τη μεθοδολογία και το μαθηματικό  τύπο  για τον υπολογισμό της διοικητικά καθοριζόμενης μοναδιαίας τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων παραγωγής και για τα χαρτοφυλάκια Α.Π.Ε και θα εκδίδεται πριν την έναρξη εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού. Ο Φορέας Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας υπολογίζει, σύμφωνα με την απόφαση  αυτή, τη μοναδιαία τιμή για κάθε κατηγορία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και για τα χαρτοφυλάκια Α.Π.Ε..

Η εφαρμογή του αυτοματοποιημένου μηχανισμού για τον προσδιορισμό του ορίου εσόδων ανά τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των οποίων θα αμείβονται στη χονδρεμπορική αγορά οι παραγωγοί, θα είναι στην ευθύνη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ποιο έσοδο θα έχουν οι παραγωγοί ενέργειας

Το σημαντικότερο σημείο στο νέο Μηχανισμό είναι το ύψος που θα καθορίζει τα έσοδα της κάθε τεχνολογίας και τις τελευταίες εβδομάδες, γίνονται διάφοροι υπολογισμοί για το που πρέπει να μπει το όριο εσόδου ανά τεχνολογία. Τα ακριβή ποσά δεν έχουν ανακοινωθεί όμως  οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι :

100-120 ευρώ/ MWh, για τα υδροηλεκτρικά, τιμές υψηλότερες από κάποιες αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 80-90 ευρώ80-90 ευρώ/ MWh, για τις ΑΠΕ220-230 ευρώ/ MWh για τις μονάδες φυσικού αερίου (για τιμή του φυσικού αερίου στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο ολλανδικό hub TTF). Στην προκειμένη περίπτωση θα λήφθεί ως πρότυπο μια μονάδα παλαιότερης τεχνολογίας. Η «μονάδα πρότυπο», όπως θα αποκαλείται, θα έχει για παράδειγμα 50% βαθμό απόδοσης, καθώς επίσης συγκεκριμένα λειτουργικά κόστη.

Keywords
Τυχαία Θέματα