Ισραήλ: Ξεκινά η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ξεκινά το Ισραήλ, με τους πολίτες πάντως να αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την κίνηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόκειται για ένα «υπεύθυνο και σταδιακό» σχέδιο που επιτρέπει την  επανάληψη της εργασίας σε ορισμένους τομείς από την Κυριακή. Εκτός από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ που παρέμειναν ανοιχτά, καταστήματα με εργαλεία, έπιπλα και αθλητικό εξοπλισμό, βιβλιοπωλεία και καταστήματα χαρτικών άνοιξαν ξανά, εκτός από

τα εμπορικά κέντρα και υπό τον όρο ότι τηρούν ορισμένους υγειονομικούς κανόνες. Οι πελάτες πρέπει να ελέγχονται για πυρετό πριν μπουν στα καταστήματα ενώ ο αριθμός των ατόμων που μπορεί να είναι εντός αυτών είναι περιορισμένος, με αποστάσεις ο ένας από τον άλλον.

Έστω και μερική, η επαναλειτουργία των καταστημάτων προκάλεσε μια αίσθηση «απελευθέρωσης» στους πελάτες, δήλωσε σήμερα ο Αριέ Χέτζογκ, διευθυντής ενός καταστήματος τύπου «φτιάξτο μόνος σου», έκτασης 600 τ.μ. στη συνοικία Ταλπιότ της Ιερουσαλήμ. «Είδα τη χαρά στα πρόσωπά τους, ήταν σαν να πήγαιναν για πικνίκ, τόσο πολύ ένιωθαν ανακουφισμένοι που βγήκαν από το σπίτι τους», είπε.

Η έναρξη της χαλάρωσης της καραντίνας είχε ανακοινωθεί πριν από τη συμφωνία χθες, Δευτέρα, μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην αντιπάλου του Μπένι Γκαντς για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «έκτακτης ανάγκης» για να κερδίσει τον «πόλεμο» κατά του νέου κορονοϊού που μαστίζει την οικονομία της χώρας.

Το Ισραήλ, με πληθυσμό περίπου εννέα εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει επίσημα περισσότερους από 13.880 ασθενείς με Covid-19, ανάμεσά τους περισσότεροι από 180 κατέληξαν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι που είχαν νοσηλευτεί θεραπεύτηκαν και επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε το Σάββατο ότι τα μέτρα περιορισμού θα επαναληφθούν εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί ξανά. «Εάν σε δύο εβδομάδες διαπιστωθεί συνεχής βελτίωση, θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση» των περιορισμών, αλλά «εάν υπάρξει νέα κορύφωση των κρουσμάτων, θα αναγκαστούμε να ανακαλέσουμε τη χαλάρωση» των μέτρων.

Πριν από την Κυριακή, απαγορευόταν η έξοδος σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων από το σπίτι, εκτός κι αν επρόκειτο για μετακίνηση στον χώρο εργασίας, εάν ήταν απαραίτητο, ή στο σούπερ μάρκετ, το νοσοκομείο, το φαρμακείο. Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν ξαναρχίσει εν μέρει να λειτουργούν.

Η ανεργία στο Ισραήλ εξερράγη από 3,4% που ήταν τον Φεβρουάριο σε σχεδόν 26% σήμερα. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αναμένεται να «μειωθεί σταδιακά τον Μάιο», σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ (IDI), ένα κέντρο έρευνας στην Ιερουσαλήμ.

«Ορισμένοι μισθωτοί που βρίσκονται επί του παρόντος σε άδεια άνευ αποδοχών θα επιστρέψουν στη δουλειά, ειδικά στην υψηλή τεχνολογία και στη βιομηχανία (…) και επαγγελματίες όπως οι λογιστές, οι δικηγόροι και οι σύμβουλοι», προβλέπει το κέντρο έρευνας.

Ωστόσο, ορισμένες εταιρίες δεν θα επιβιώσουν από την πανδημία και οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ενδέχεται να μην επαναπροσληφθούν, προειδοποιεί το IDI. «Εκτός από εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που θα είναι άνεργοι τους επόμενους μήνες, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν, κυρίως μικρές επιχειρήσεις».

Την Κυριακή, επιχειρηματίες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά από το κοινοβούλιο και την προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ απαιτώντας έκτακτη βοήθεια για τη διάσωσή τους από την πτώχευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα