Και πάλι στις αγορές η Ελλάδα μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Οι μέρες περνούν και οι χρηματοδοτήσεις για το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλος του χρόνου καθίστανται επιτακτικές, βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, μισθωτών, επαγγελματιών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από το  lockdown.

Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και 5, τις ειδικές αποζημιώσεις για όσα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν κλείσει με κρατική εντολή, χρηματοδότηση των ιδιοκτητών ακινήτων, έκτακτη ενίσχυση σε περίπου 120 – 130.000 μακροχρόνια ανέργους.

Κι ενώ θα

περίμενε κανείς θύελλες για την ελληνική οικονομία, έρχεται η αναβάθμιση της Moody’s, που δείχνει ότι τελικά υπάρχει εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα και βεβαίως στις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση για να απαλύνει τις πληγές που αφήνει η πανδημία.

Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, πυροδοτήθηκε ράλι ιστορικών διαστάσεων στο Χρηματιστήριο με κέρδη 11,4%, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, ειδικά στις κοντινές περιόδους εμφανίζουν μηδενικές αποδόσεις, με το ελληνικό τριετές να διαπραγματεύεται πλέον στα επίπεδα του 0,05% και τον αντίστοιχο δεκαετή τίτλο στο 0,8%.

Ήδη, η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση να μην αφήσει τη σημαντική αυτή ευκαιρία να πάει στράφι. Το  mononews.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στις επόμενες εβδομάδες πριν από το τέλος Νοεμβρίου θα έρθει η στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα δώσει εντολή στον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Δημήτρη Τσάκωνα να διερευνήσει το έδαφος με πιθανούς αναδόχους για την άντληση νέων κεφαλαίων από τις αγορές.

Τα σενάρια είναι τα εξής:

Πρώτον: Έκδοση τριετούς ομολόγου, που πλέον εμφανίζει αρνητική απόδοση, που σημαίνει ότι  το ελληνικό Δημόσιο δεν θα πληρώσει σημαντικά κεφάλαια για τόκους στο μέλλον, αν και το πρόβλημα είναι ότι η έκδοση αυτή είναι κοντινή. Η μέση τιμή του ορίζεται στις 107,61 μονάδες βάσης.

Δεύτερον: Να ξανανοίξει η έκδοση του 7ετούς ομολόγου. Από 1,71% τον περασμένο Μάρτιο η απόδοσή του έχει υποχωρήσει σε 0,40%. Η μέση τιμή ορίζεται στις 110,7 μονάδες βάσης.

Πριν από την πανδημία πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η άντληση 4-8 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος. Όταν όμως ξέσπασε η κρίση αυξήθηκε ο στόχος στα 9,5 δισ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη αντληθεί 7,5 δισ. ευρώ από τις τρεις εκδόσεις στις οποίες προχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο με το 7ετές, το 10ετές και το 15ετές ομόλογο. Πλέον με το  re-opening του 10ετούς και του 15ετούς Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, το σύνολο του δανεισμού ξεπερνάει τα 12 δισ. ευρώ.

Σημαντικά για την αξιοπιστία της χώρας λειτουργεί το μαξιλάρι ρευστότητας και οι δηλώσεις με την πρώτη ευκαιρία του κ. Σταϊκούρα ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να το πειράξει. Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 37,5 δισ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει την ανησυχία του ότι ετοιμότητα θα πρέπει να υπάρχει μέχρι τον Μάρτιο, δηλαδή το έλος του πρώτου τριμήνου του 2021.

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη για την ΕΣΕΕ: Απαράδεκτος κρατικός παρεμβατισμός και συνδικαλιστικός σκοταδισμός

Σε κρίσιμο σημείο η πώληση της Vivartia στην CVC– Οι λεπτομέρειες θα κρίνουν το deal

Στο 45% το μερίδιο της Mytilineos στις εισαγωγές LNG στο εννεάμηνο

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα