Καραβίας (Eurobank): Nα μην ξεπεράσουμε τα €5 δισ. νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας

Στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα, ειδικά μετά την πανδημική κρίση κι ενώ έχει προηγηθεί η δεκαετής οικονομική κρίση στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά τη συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του athens investment forum.

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία των κόκκινων δανείων στη χώρα μας ο κ. Καραβίας

τόνισε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τα παλαιά κόκκινα δάνεια, αφού το υψηλό των 110 δισ. ευρώ το 2016 έχει μειωθεί σήμερα στα 61 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Eurobank, ο κ. Καραβίας τόνισε πως η τράπεζα υλοποίησε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μείωσης κόκκινων δανείων, χάρη στο οποίο «καταφέραμε να μειώσουμε τον δείκτη στο 15% περίπου». Η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημαντική τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την οικονομία, σημείωσε ο κ. Καραβίας και πρόσθεσε πως «προς αυτή τη θετική κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο που εκπόνησε η Τράπεζα της Ελλάδας για την bad bank. Αναμένουμε να λάβουμε το σχέδιο για να το εξετάσουμε πολύ σοβαρά».

Νέα γενιά «κόκκινων» δανείων

Συνεχίζοντας ο κ. Καραβίας τόνισε τα εξής: «Θα θέσω έναν στόχο αντί να κάνω κάποια εκτίμηση. Ο στόχος αυτός, αν και φιλόδοξος, θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικός. Και ο στόχος είναι να μην ξεπεράσουμε τα 5 δισ. νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας. Και είναι ρεαλιστικός για τρεις λόγους. Καταρχάς η συμπεριφορά των δανειοληπτών είναι ενθαρρυντική. Έχουμε πολλούς δανειολήπτες οι οποίοι παρότι μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναστολής δόσεων, με συνειδητή τους επιλογή συνέχισαν να πληρώνουν κανονικά. Δεύτερον, το πρόγραμμα Γέφυρα του υπουργείου Οικονομικών εξασφάλισε μια ομαλή μετάβαση από το καθεστώς μορατορίων στην κανονικότητα. Ήδη στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί περίπου 150.000 δανειολήπτες κι οι τράπεζες ενθαρρύνουν την ένταξη των πελατών τους στο πρόγραμμα. Το 2021, που αναμένεται να είναι χρονιά ανάπτυξης, περιμένουμε σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία, που θα φέρουν ανάπτυξη και πάντα η ανάπτυξη αμβλύνει τα προβλήματα. Πρέπει ωστόσο, να διαφυλάξουμε το θέμα της κουλτούρας πληρωμών. Δεν πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω. Και αυτό αποτελεί ευθύνη τόσο των πολιτών όσο και της κυβέρνησης, των φορέων. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τα νομοθετήματα που περνάμε στη Βουλή».

Η χώρα μας χρειάζεται μεγαλύτερο μέσο μέγεθος επιχειρήσεων

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέχεια, ο κ. Καραβίας παραδέχθηκε πως «Η χώρα μας χρειάζεται σαφώς μεγαλύτερο μέσο μέγεθος επιχειρήσεων. Θα πρέπει να απαλλαγούμε από την κουλτούρα της μικρής μη ελεγχόμενης επιχείρησης. Αυτό είναι ένα μοντέλο που έχει εξαντλήσει τα όριά του. Θα πρέπει να το εξετάσουμε μέσα από αυτό το πρίσμα».

Τεράστιο βήμα μπροστά το Ταμείο Ανάκαμψης

Κληθείς, στη συνέχεια, ο κ. Καραβίας να μιλήσει για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το χαρακτήρισε «για τον ευρωπαϊκό χώρο ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Και μεγάλη επιτυχία της χώρας μας, καθώς κατάφερε να δεχτεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Η δυσκολία δεν είναι στην εξεύρεση κεφαλαίων.

Η δυσκολία έγκειται στο να βρούμε τα έργα που θα έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστή για την οικονομία της χώρας. Να δούμε πώς θα παρακάμψουμε τα γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια. Να βρούμε κάποια σχήματα όπως διαδικασίες έγκρισης που είχαμε στα ολυμπιακά έργα. Πραγματικά στη διαχείριση πόρων η ελληνική οικονομία έχει προχωρήσει σε άλλο επίπεδο. Ήδη έχουμε θετικές ειδήσεις στο πεδίο αυτό. Πολύ σημαντική είναι η κίνηση της πολιτείας να διαθέσει σημαντικό ποσοστό των 32 δισ. στην ψηφιοποίηση. Και θα πρέπει να διοχετευθούν και στην ψηφιοποίηση του συστήματος δικαιοσύνης, για να μειωθεί ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης. Και να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να προχωρήσουν οι επενδύσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα