Κατεστραμμένοι κατά 50% οι «Δεσμώτες» του Φαλήρου: Μέτρα του ΚΑΣ για την σωτηρία του υλικού που απέμεινε

14:21 5/2/2020 - Πηγή: Mononews

Τι αποφάσισε το ΚΑΣ

Πρώτα θα αποσπασθούν και θα μετακινηθούν από το σημείο όπου βρέθηκαν. Ύστερα θα ληφθούν μέτρα για την εξυγίανση του εδάφους. Και, τελικά, θα επανατοποθετηθούν σε ασφαλέστερο πλέον περιβάλλον.

Μ΄αυτόν τον τρόπο ελπίζεται να σωθεί ό,τι έχει απομείνει από το παγκοσμίως γνωστό εύρημα των «Δεσμωτών» του Φαλήρου, δηλαδή της ομαδικής ταφής 79 ανθρώπων του 7ου π.Χ. αιώνα, που βρέθηκαν αλυσοδεμένοι.

Περί τις έξι ώρες συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού απαιτήθηκαν, προκειμένου να ληφθεί αυτή

η απόφαση. Την περασμένη Δευτέρα, μάλιστα, τα μέλη του ΚΑΣ πραγματοποίησαν αυτοψία στην Εσπλανάδα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου είχε έρθει στο φως το συγκλονιστικό εύρημα το 2016.

Εκεί, πάντως, διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την τεράστια φθορά που έχουν υποστεί οι σκελετοί, καθώς υπολογίζεται ότι το 50% του υλικού έχει εξαφανιστεί. Έτσι, αποφασίστηκε να αποσπασθούν ανά μπλοκ, για να μειωθούν οι κίνδυνοι διάλυσής τους, διότι είναι σε τέτοια κατάσταση, που η μεμονωμένη μετακίνηση θα μπορούσε να τους κάνει σκόνη!

Η απόφαση, ωστόσο, δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρχαν διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις για τα μέτρα προστασίας του ευρήματος. Διότι υπήρχαν και μέλη του ΚΑΣ που επέμεναν στην προηγούμενη απόφαση του περασμένου Ιουνίου, κατά την οποία οι σκελετοί έπρεπε να μείνουν στην θέση τους και τα μέτρα να λαμβάνονται επιτόπου. Αυτό, όμως, ήταν που οδήγησε στην τεράστια καταστροφή τους.

Και ο λόγος είναι, όπως τονίσθηκε από τους επιστήμονες, ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλα ποσοστά υγρασίας και υφάλμυρα ύδατα. Άλλωστε, το πολυάνδριο βρέθηκε σε σημείο που είναι 70 ως 90 εκατοστά κάτω από τη σημερινή στάθμη της θάλασσας. Σήμερα, η έκταση αυτή είναι καλυμμένη με τέντα, αλλά το μέτρο αποδείχθηκε απολύτως ανεπαρκές.

Στο μέλλον, πάντως, όποτε και αν ολοκληρωθεί το έργο προστασίας τους, οι «Δεσμώτες» θα αποτελέσουν ένα σπουδαίο «έκθεμα» μέσα στο ΚΠΙΣΝ, καθώς προέρχονται από μία ιστορική εποχή της αρχαιότητας, που πιθανόν να σχετίζεται με το Κυλώνειον Άγος στην Αθήνα, με ταραχές, εξεγέρσεις και επαναστάσεις μεταξύ οπαδών των αριστοκρατών και των τυράννων.

Keywords
Τυχαία Θέματα