ΚΙΝΑΛ: Μειωμένα έσοδα & ζημιογόνα λειτουργία απειλούν το Συνεγγυητικό κεφάλαιο

Το θέμα της ζημιογόνου λειτουργίας και των μειωμένων εσόδων του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, αναδεικνύει το Κίνημα Αλλαγής με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Συνεγγυητικού τα τελευταία 7 χρόνια, με τις συνολικές ζημιές να ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ, έχει ως αποτέλεσμα οι μερίδες των μελών του να παρουσιάζουν σημαντικό έλλειμμα σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζονται στο ενεργητικό του.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, σχεδόν το σύνολο

των επενδυτικών εταιριών της χώρας δεν εμφανίζουν στις οικονομικές τους καταστάσεις τις υποεκτιμημένες αξίες που έχουν από τη συμμετοχή τους στο συνεγγυητικό.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, κάθε κράτος – μέλος οφείλει να διαθέτει ένα ή περισσότερα συστήματα αποζημίωσης των επενδυτών, ώστε να εγγυάται ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας των μικρών επενδυτών, στην περίπτωση αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της προς πελάτες και επενδυτές.

Καθώς το Συνεγγυητικό υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών, το Κίνημα Αλλαγής καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει ποιο είναι το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Συνεγγυητικού, αν σκοπεύει το Συνεγγυητικό να ζητήσει από τα μέλη του να καλύψουν τις ζημιές, καθώς και συνολικά για τη δυνατότητα του Συνεγγυητικού να εξασφαλίσει τους επενδυτές σε περίπτωση που κάποια επενδυτική εταιρία βρεθεί σε αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων έναντι των πελατών.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Χάρης Καστανίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου απηύθυναν στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα την εξής ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

Το «Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών» με διακριτικό τίτλο «Συνεγγυητικό» είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εξασφαλιστικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του οποίου η λειτουργία διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2533/1997 (ΦΕΚ 228Α’), ενώ εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μη υπαγόμενο σε οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη που ισχύει για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Τα τελευταία επτά έτη, η οικονομική κατάσταση του Συνεγγυητικού επιδεινώνεται διαρκώς, με τις συνολικές ζημιές να ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που συντάσσει. Πιο συγκεκριμένα, το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών παρουσίασε ζημιές ύψους: 4,6 εκ ευρώ το 2013, 0,2 εκ ευρώ το 2014, 1,7 εκ ευρώ το 2015, 5,3 εκ ευρώ το 2016, 2,8 εκ ευρώ το 2017, 0,9 εκ ευρώ το 2018 και 2,6 εκ ευρώ το 2019.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι μερίδες των μελών του Συνεγγυητικού, όπως αυτές υπολογίζονται ετησίως με βάση ένα μαθηματικό μοντέλο, να παρουσιάζουν σημαντικό έλλειμμα σε σχέση με τα περιουσιακά του στοιχεία όπως αυτά εμφανίζονται στο ενεργητικό του, καθώς οι σωρευμένες ζημιές (υπόλοιπο ζημιών εις νέον) ανέρχονται στα 18,1 εκ ευρώ. Την ίδια στιγμή, το σύνολο, σχεδόν, των επενδυτικών εταιρειών της χώρας δεν εμφανίζουν στις οικονομικές τους καταστάσεις τις υποεκτιμημένες αξίες που έχουν από την συμμετοχή τους στο Συνεγγυητικό.

Σύμφωνα, όμως, με την Οδηγία 97/7/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, κάθε κράτος μέλος οφείλει να διαθέτει ένα ή περισσότερα συστήματα αποζημίωσης των επενδυτών ώστε να εγγυάται ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας των μικρών επενδυτών στην περίπτωση κατά την οποία μία επενδυτική επιχείρηση αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες/επενδυτές κατά την παροχή υπηρεσιών.

Έτσι, καθίσταται σαφής η κρισιμότητα της οικονομικής ευρωστίας, της χρηστής διοίκησης και της βιώσιμης λειτουργίας του ‘’Συνεγγυητικού’’ που υπάρχει αποκλειστικά για εξασφαλιστικό σκοπό και την κάλυψη αυτών των περιπτώσεων.

Με δεδομένο ότι το Συνεγγυητικό είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

1. Πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη σημασία της προστασίας των επενδυτών και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στο χώρο της κεφαλαιαγοράς και της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών;

2. Ποιο είναι το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Συνεγγυητικού και για ποιο λόγο εμφανίζει συνεχή ζημιογόνα λειτουργία και μειωμένα έσοδα;

3. Σκοπεύει το Συνεγγυητικό να ζητήσει από τις εταιρείες-μέλη του να καλύψουν τις ζημιές και τα ελλείμματα αυτά;

4. Μπορεί το Συνεγγυητικό να εξασφαλίσει τους επενδυτές σε περίπτωση που κάποια επενδυτική εταιρεία βρεθεί σε αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των πελατών;

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης: Οι ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις παράδειγμα για την ειρηνική συνύπαρξη στην Μεσόγειο

Τεστάρει αντιδράσεις η Τουρκία: Εξέδωσε νέα Navtex για το Oruc Reis

Στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη ο πρόεδρος της Αιγύπτου, αλ Σίσι

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΙΝΑΛ, Μειωμένα, Συνεγγυητικό,kinal, meiomena, synengyitiko