Κώστας Σκρέκας: Τέλος φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή 10 ευρώ/MWh- Βγαίνουν από το Μηχανισμό;

Μια έκπληξη που δημιουργεί ερωτηματικά έκρυβαν οι σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας Κώστας Σκρέκα. Ανακοίνωσε ότι ακριβότερα θα κοστίσει στους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο,  η παραγωγή ενέργειας με την επιβολή τέλους 10 ευρώ ανά θερμική MWh.

Ένα τέλος που προϊδεάζει για έξοδο των μονάδων φυσικού αερίου από το Μηχανισμό Χονδρεμπορικής, στο πλαίσιο εφαρμογής του Μηχανισμού που έχει προτείνει η Κομισιόν. Διαφορετικά θα πρέπει να λειτουργούν κάτω του κόστους.

Σημειώνεται, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας, τους πρώτους

δύο μήνες λειτουργίας του Μηχανισμού Χονδρεμπορικής είχε εισπράξει 200 εκατ. ευρώ από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο. Αν λοιπόν εξαιρεθούν από το Μηχανισμό, το τέλος φυσικού αερίου αποτελεί αντιστάθμισμα, αν όμως δεν εξαιρεθούν αποτελεί ένα σημαντικό επιπλέον φορτίο.

Το κόστος του τέλους για τις μονάδες

Σημειώνεται ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου στο πρώτο εξάμηνο καλύπτοντας το 67,27% της εγχώριας ζήτησης με κατανάλωση 20,39 TWh  στο πρώτο εξάμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ σε σύνολο κατανάλωσης 30,31 TWh.

Με βάση τα δεδομένα του ΔΕΣΦΑ για τις καταναλώσεις για την ηλεκτροπαραγωγή, για την ποσότητα αυτή, οι ηλεκτροπαραγωγοί  καλούνται να καταβάλουν 200 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο, ή 400 εκ. ευρώ ετησίως.

Το υψηλό κόστος του μέτρου, πληροφορίες αναφέρουν, δείχνει ότι έρχεται ως αντιστάθμισμα στο Μηχανισμό χονδρικής, στην περίπτωση που η Κομισιόν επιβάλει σε όλες τις χώρες τη λειτουργία ενός Μηχανισμού Χονδρικής ενιαίου. Σημειώνεται ότι στον ελληνικό Μηχανισμό χονδρικής συμπεριλαμβάνονται και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, ενώ στον αντίστοιχο Μηχανισμό που προτείνει η Κομισιόν δεν περιλαμβάνονται.

Και Μηχανισμός και Τέλος;

Όσο οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο συμμετέχουν στο Μηχανισμό, λαμβάνουν αποζημίωση και όχι έσοδα στην τιμή της χονδρεμπορικής που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας, επιβάλλει πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάνε μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι ανώτατες τιμές αποζημίωσης των θερμοηλεκτρικών σταθμών προκύπουν κάθε μήνα από μαθηματικούς τύπους που λαμβάνουν  υπόψη την  τιμή των δικαιωμάτων ρύπων και φυσικού αερίου και τα Λοιπά Κόστη Αερίου (που ορίζεται στα 3,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), ο Συντελεστής Κατωτέρας Θερμογόνου Δύναμης (ο οποίος είναι 0,90), Μέσος Βαθμός Απόδοσης Μονάδας (0,5 για τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου), ο Μέσος Συντελεστής Εκπομπών (0,38 τόνους ανά Μεγαβατώρα για τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου) και το Σταθερό Κόστος Λειτουργίας & Συντήρησης (8 για τους σταθμούς της συγκεκριμένης τεχνολογίας).

Ουσιαστικά, η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο λαμβάνει αποζημίωση στο κόστος της, και επομένως αν λειτουργεί ταυτόχρονα ο Μηχανισμός με την επιβολή του τέλους, η λειτουργία των μονάδων θα είναι κάτω του κόστους.

Ειδικότερα η σημερινή ανακοίνωση του υπουργού ανέφερε:

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας εισάγουμε τέλος ύψους 10 ευρών ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

α) Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου

β) Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο

γ) Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές

Keywords
Τυχαία Θέματα