Κωστής Χατζηδάκης ( Capital Link): Δύο σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις είναι σε εξέλιξη ΛΑΡΚΟ και ΔΕΔΔΗΕ

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η χώρα να είναι να περάσει παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει γίνει μια χώρα φιλική στις επενδύσεις και το ίδιο συμβαίνει και στο υπουργείο Ενέργειας», σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της Capital Link.«Στην ενέργεια επικεντρωνόμαστε σε δύο τομείς: απελευθέρωση της αγοράς στον ηλεκτρισμό και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν μπορούμε όμως να αγνοούμε και δύο πρόσθετες

παραμέτρους που λαμβάνουμε υπόψιν στην ενεργειακή μας στρατηγική, την γεωπολιτική σημασία της χώρας όσον αφορά το φυσικό αέριο και την πράσινη μετάβαση με τους στόχους για 2030 και 2050″.

Για να πετύχουμε τους στόχος μας χρησιμοποιούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας προσφέρονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Δύο ιδιωτικοποιήσεις είναι σε εξέλιξη σήμερα», σημείωσε. Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και η ΛΑΡΚΟ. Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ  αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας για τον εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση του δικτύου μας. Θα προσφέρουμε με διεθνή διαγωνισμό το 49% με σημαντικά δικαιώματα μειοψηφίας και προκηρύχθηκε σήμερα για να έχει τελειώσει στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο δεύτερος αφορά την ΛΑΡΚΟ τον μεγαλύτερο παραγωγό νικελίου, ενός μετάλλου που συνδέεται με την πράσινη μετάβαση, με στόχο και αυτός να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Επίσης θα ξεκινήσουν και οι ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών φυσικού αερίου ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών αλλά και η ιδιωτικοποίηση της Αποθήκης Ν. Καβάλας».

Επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο της χώρας ως διεθνές σταυροδρόμι φυσικού αερίου. «Το ξεκίνημα της λειτουργίας του TAP μέσω της ΔΕΠΑ επιτρέπει στην Ελλάδα να πάρει ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαιτζάν. Άλλο σημαντικό project είναι ο αγωγός IGB που θα ξεκινήσει εμπορική λειτουργία του τρίτο τρίμηνο του 2021. Επίσης το FSRU Αλεξανδρούπολη όταν ολοκληρωθεί θα συμβάλει επίσης στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας», σημείωσε.

«Η ενεργειακή μετάβαση και η πράσινη ενέργεια είναι τομείς στους οποίους επικεντρωνόμαστε με την απολιγνιτοποίηση», είπε επίσης. «Ο ηλεκτρισμός από λιγνιτικές μονάδες δε συμφέρει πια οικονομικά και η απολιγνιτοποίηση και η μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές σε νέες δραστηριότητες ενέχει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες και έχουμε λάβει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών» ανέφερε.

Σχετικά με την ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες σημείωσε: «Επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και για τις ΑΠΕ και μας κάνει αισιόδοξους ότι θα πετύχουμε το στόχο για 9 MW νέων μονάδων μέσα σε 10 χρόνια. Έχουμε προτάσεις για πολλά καινοτόμα σχέδια αποθήκευσης και τώρα διαμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με τα πιο καινοτόμα στον κόσμο».

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα