Με προίκα κέρδη 82 εκατ. ευρώ η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Αυξημένα κέρδη 82 εκατ. ευρώ και ισχυρή ανάπτυξη εργασιών, κυρίως λόγω της διάθεσης αποταμιευτικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου της Εθνικής τράπεζας, εμφανίζει για την προηγούμενη οικονομική χρήση η Εθνική Ασφαλιστική, η πώληση της οποίας από την Εθνική τράπεζα μπαίνει στην τελική ευθεία.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του 2019, τα ασφάλιστρα του ομίλου της Εθνικής Ασφαλιστικής,

ενισχύθηκαν πάνω από 22%, ξεπερνώντας τα 780 εκατ. ευρώ και το συνολικό μερίδιο αγοράς της εταιρείας σε όλους τους κλάδους προσεγγίζει πλέον το 18%.

Την ίδια στιγμή αυξημένη στα 82 εκατ. ευρώ από 63 εκατ. ευρώ το 2018 είναι και η κερδοφορία κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση, με τη βασική ώθηση να δίνουν τα έσοδα από επενδύσεις, λόγω της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου των ομολόγων.

Τα θετικά αποτελέσματα του 2019 ενισχύουν τις προσδοκίες της Εθνικής Τράπεζας, ενόψει της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διοίκησης αναμένονται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μέχρι σήμερα, ισχυρό «παρών» στη διαδικασία πώλησης έχουν δώσει το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Partners και ο κινεζικός όμιλος Fosun, οι οποίοι συμμετείχαν στις «εξαντλητικές» παρουσιάσεις που έγιναν επί τρεις εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι η παρουσίαση της εταιρείας στον κινεζικό όμιλο Fosun έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω του αποκλεισμού που έχει τεθεί η κινεζική οικονομία εξαιτίας του κορωνοϊού.

«Παρών» στη διαδικασία έχει δώσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η συμμετοχή της οποίας θα είναι μειοψηφική και θα έχει κυρίως θεσμικό χαρακτήρα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Värde Partners, προς το οποίο η παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής εκκρεμεί και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.

Αν και ο όμιλος Värde δεν διαθέτει ασφαλιστική δραστηριότητα, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι πρόκειται για επίσης ισχυρή υποψηφιότητα, που μένει να επιβεβαιωθεί κατά το στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Να σημειωθεί ότι το private equity Värde Partners ελέγχει στη χώρα μας το 56,6% της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, της Trastor, και το 31,7% στη Lamda Malls, στο επενδυτικό όχημα που συγκεντρώνει τα εμπορικά κέντρα της εισηγμένης και στην οποία βασική μέτοχος είναι η Lamda Development.

Keywords
Τυχαία Θέματα