Με το «βλέμμα» στους νέους Τσιόδρας-Χαρδαλιάς – Βλάβες στην καρδιά από τον κορονοϊό

07:48 5/8/2020 - Πηγή: Mononews

Οι νέοι, ο κομβικός ρόλος τους στη διαχείριση της οριακής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, αλλά και οι κίνδυνοι που διατρέχουν αυτοί που νοσούν, όπως προκύπτουν από επιστημονικά ευρήματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Στην πρώτη εμφάνιση του καθηγητή

Τσιόδρα μετά τη λήξη των καθημερινών ενημερώσεων το Μάιο, η οποία αποτελεί «καμπανάκι κινδύνου» όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος on camera, τονίστηκε ότι η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη, εντούτοις μπορεί πολύ εύκολα να «ξεφύγει», οδηγώντας σε μια επικίνδυνη ανατροπή.

Στο σημείο αυτό, κομβικός είναι ο ρόλος των νέων, οι οποίοι στην παρούσα φάση φαίνεται ότι αποτελούν το «κλειδί» για τον έλεγχο της διασποράς της νόσου στη χώρα.

Όπως τόνισε ο κος Τσιόδρας, από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, είναι ξεκάθαρη η μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες τους τελευταίους δύο μήνες.

Αυτό μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις, όπως η αύξηση των ελέγχων, ο έλεγχος αρκετών ταξιδιωτών οι οποίοι είναι συνήθως νεότεροι σε ηλικία αλλά και οι έλεγχο επαφών ανθρώπων οι οποίοι στην εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχονταν.

Παρότι με τα έως τώρα δεδομένα (τα οποία αφορούν την προηγούμενη περίοδο) το R είναι 1(δηλαδή κάθε μολυσμένο άτομο μολύνει άλλο ένα κατά μέσο όρο), ο κίνδυνος μεγάλης διασποράς είναι ορατός, η ανησυχία εντείνεται και η ανάγκη τήρησης των μέτρων είναι επιτακτική.

Ένα θετικό, επί του παρόντος, σημείο είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο Σύστημα Υγείας, όπου παρουσιάζεται μία μικρή μόνο αύξηση στις νοσηλείες και μια μικρή αύξηση στις ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις.

Το γεγονός αυτό οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των κρουσμάτων στους νέους, κάτι που όμως δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι αν προσβληθούν πάρα πολλοί νέοι δεν θα αυξηθούν οι νοσηλείες», εξήγησε ο καθηγητής προσθέτοντας «Δεν πρέπει να την ‘πατήσουμε’ θεωρώντας ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν άρα να μολυνθούν όλοι, γιατί είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία».

Όπως εξήγησε, κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στην πανδημία του ’18, την ισπανική γρίπη, όπου στην αρχική φάση της επιδημίας η γρίπη προσέβαλε και μικρούς και μεγάλους σε ηλικία.

Στο δεύτερο κύμα της επιδημίας, όμως, υπήρξε μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των νοσηλειών και θανάτων σε νέους ανθρώπους γιατί δεν πρόσεξαν και μολύνονταν πολύ περισσότερο με τον ιό.

«Φυσικά είναι άλλος ο κίνδυνος στις νεότερες ηλικίες και άλλος ο κίνδυνος στις μεγαλύτερες ηλικίες, πολύ μεγαλύτερος στις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και οι δύο κινδυνεύουν», επεσήμανε ο κος Τσιόδρας.

Ανησυχητικά ευρήματα

Ο καθηγητής κατέστησε σαφές ότι παρά το νεαρό της ηλικίας τους μπορούν να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά.

«Είχα πριν από λίγο επικοινωνία με ένα γιατρό που δουλεύει σε μεγάλο νοσοκομείο της πατρίδας μας και νοσήλευε σήμερα το πρωί τρεις ανθρώπους νεαρής ηλικίας, 20, 30 και 50 ετών. Μάλιστα ο ένας από αυτούς ήταν στα πρόθυρα της διασωλήνωσης», σημείωσε τονίζοντας ότι, παρά το γεγονός ότι νέοι σπανίως προσβάλλονται σοβαρά, ακόμα δεν είναι γνωστό ούτε κατανοητό πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού.

Σε μια γερμανική μελέτη των τελευταίων ημερών που μελέτησε τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς 100 ατόμων, μέσης ηλικίας 49 ετών, που έγιναν καλά από τον ιό και μάλιστα οι 2 στους 3 ανάρρωσαν στο σπίτι τους, συγκρίθηκε η εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Η μελέτη κατέδειξε πως 78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους, η οποία φάνηκε στην μαγνητική.

76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα τα οποία συνήθως εντοπίζονται στο έμφραγμα. Και οι 60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.  Το δείγμα ήταν κυρίως νέοι και υγιείς και αρκετοί από αυτούς μόλις είχαν γυρίσει από διακοπές σκι.

«Κανένας από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους.  Ισχύει το ίδιο για όλους όσοι περνάνε τον ιό;  Θα επιμείνουν αυτά τα ευρήματα για αρκετό καιρό σε αυτούς τους ανθρώπους ή σταδιακά θα βελτιωθούν;

Δεν το γνωρίζουμε.  Το ψάχνουμε παραπάνω, αυτό είναι η επιστήμη.  Σίγουρα όμως δεν θέλουμε να κολλήσουμε τον ιό ελαφρά τη καρδία γιατί είμαστε νέοι χωρίς να τηρούμε τα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

 Έκκληση Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, απεύθυνε έκκληση στους νέους να ακολουθούν τα μέτρα προφύλαξης.

«Αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ και τα παιδιά τα νέα, τα οποία νιώθουν την ανάγκη και νιώθουν, αν θέλετε, και πιο άτρωτοι απέναντι σε οτιδήποτε. Βράζει το αίμα τους. Αλλά σε αυτούς απευθύνομαι και σαν πατέρας και τους ζητώ να συμβάλλουμε όλοι.

Είναι τα νέα παιδιά τα οποία θα πρέπει να περιφρουρήσουν τα ζητήματα αυτά. Είναι τα νέα παιδιά που θα είναι οι μικροί μας ήρωες στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τους μεγάλους ανθρώπους, τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν νοσήματα ή μπορεί να κινδυνεύσουν, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο ίδιος κάλεσε τους νέους με την ευθύνη που τους διακρίνει όλους αυτούς τους μήνες να μπούν μπροστά στην προσπάθεια αυτή, καθώς θα κληθούν να ζήσουν σε μια κοινωνία, η οποία θα πρέπει να είναι καλύτερη.

«Είναι αυτά τα νέα παιδιά τα οποία τα κοιτάμε στα μάτια και τους ζητάμε να περιφρουρήσουν εκείνοι ό,τι σημαντικό έχει γίνει στην κοινωνία τους τελευταίους μήνες. Είναι αυτά τα νέα παιδιά», ανέφερε ο κος Χαρδαλιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζητήθηκε χθες ειδική επικοινωνιακή στρατηγική από νέους προς νέους.

«Κι εγώ αν ήμουν 17 χρόνων θα είχα μια αμφισβήτηση προς τους πάντες γύρω μου. Ο νέος αμφισβητεί πολύ εύκολα τα πράγματα. Θέλει να πατάει σε στέρεο έδαφος και είναι δύσκολο καμιά φορά να γίνει αυτό.

Άρα θεωρώ ότι όντως μια ειδική επικοινωνιακή στρατηγική που αφορά τους νέους, η οποία θα έχει ενιαίο μήνυμα και δεν θα βασίζεται περισσότερο στην τιμωρία αλλά στη συναίνεση, έχει νόημα», ανέφερε κατά την ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα