Μεικτές αντιδράσεις διεθνώς στον χώρο της Τέχνης

Μπορεί να μην απασχολεί την κοινή γνώμη κατά τη διάρκεια του γενικευμένου συναγερμού για την προστασία της υγείας του πληθυσμού και εφόσον πλήττεται η οικονομία. Ωστόσο ο καλλιτεχνικός κόσμος δοκιμάζεται με εξίσου δεινό τρόπο. Αλλά δεν φαίνεται να διατηρεί κοινή γραμμή. Αντιθέτως, οι αντιδράσεις εμφανίζονται αποσπασματικές και ακραίες (από τον πανικό στην αδιαφορία), με αποτελέσματα μεικτά.

Η Νοτρ Νταμ

Η αναστήλωση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι που τυλίχθηκε τραγικά στις φλόγες τον περασμένο Απρίλιο, αναβάλλεται επ’ αόριστον.

Η εξαιρετικά λεπτεπίλεπτη

επιχείρηση αφαίρεσης της σκαλωσιάς γύρω από τη Νοτρ Νταμ που είχε λιώσει κατά τη διάρκεια της φωτιάς, είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 23 Μαρτίου. Ωστόσο, οι εκατό ειδικοί τεχνήτες που έχουν αναλάβει το έργο, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κατ΄οίκον περιορισμό όπως και ολόκληρη η χώρα για τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την επιστροφή τους, οι συγκεκριμένοι τεχνήτες θα χρειστούν ειδικές συνθήκες εργασίας που θα τηρούν τα αυξημένα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Τέχνης

Το περίφημο Met (Metropolitan Museum of Art) στη Νέα Υόρκη υπολογίζει να χάσει εκατό εκατομμύρια δολάρια από την κρίση στην υγεία. Υπολογίζουν ότι θα παραμείνει κλειστό μέχρι τον Ιούνιο.

Ήταν ένα από τα πρώτα μουσεία που έβαλαν λουκέτο από την περασμένη κιόλας εβδομάδα. Ο πρόεδρος του Μουσείο Νταν Βάις (Dan Weiss) και ο διευθυντής Μαξ Χολάιν (Max Hollein) προειδοποίησαν μάλιστα τους επικεφαλής των διαφόρων τμημάτων ότι θα πραγματοποιήσουν δραστικές μειώσεις στα έξοδα, ίσως να προβούν και σε μειώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό εφόσον αναγκαστούν να παραμείνουν κεκλεισμένων των θυρών έως το καλοκαίρι.

Και τον Ιούνιο θα ανοίξει υπό προϋποθέσεις, με μία δομή λειτουργίας μειωμένου κόστους εφόσον αναμένεται να έχουν μικρότερη προσέλευση για τουλάχιστον ένα χρόνο ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Το προσωπικό αυτή τη στιγμή εργάζεται σε απομόνωση και εξακολουθεί να λαμβάνει μισθούς. Ωστόσο, εργαζόμενοι σε άλλα μουσεία ίσως να μην έχουν την ίδια τύχη. Η Ένωση αμερικανικών μουσείων εξέφρασε στους New York Times την ανησυχία ότι το ένα τρίτο των μουσείων της χώρας ενδέχεται να κλείσει οριστικά εφόσον η κρίση συνεχιστεί.

Οίκοι δημοπρασιών και καλλιτεχνικές διοργανώσεις

Το γραφείο του οίκου Bonhams στην Αμερική έκλεισε ύστερα από πιέσεις των εργαζομένων στο Λος Άντζελες: άσκησαν δριμεία κριτική στη διεύθυνση που επέμενε να διατηρεί το τμήμα ανοιχτό παρότι υπήρχε εργαζόμενος με συμπτώματα κορονοϊού. Το γραφείο στο Χονγκ Κονγκ όμως παραμένει αυτή τη στιγμή ανοιχτό.

Εξάλλου στην ανατολική Ασία αρχίζουν βαθμιαία να ανοίγουν εκ νέου διάφορα μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα και γκαλερί ύστερα από ενδείξεις ότι η εξάπλωση του κορονοϊού περιορίζεται: Στις 15 Μαρτίου στην Κίνα άνοιξαν 180 κρατικά μουσεία και η φουάρ του Χονγκ Κονγκ M+ Pavilion άρχισε και πάλι να λειτουργεί.

Φράνσις Μπέικον, μελέτη ταυρομαχίαςΠαρομοίως οι Christie’s στο Λονδίνο ολοκλήρωσαν αρπόσκοπτα και με επιτυχία τη δημοπρασία των πολλαπλών και αντιτύπων με συνολικά κέρδη 3.75 εκατομμύρια στερλίνες (λίγο χαμηλότερα από το περυσινό 3.98).Το έργο του Γουόρχολ από το πορτφόλιο Cowboys & Indians χτυπήθηκε στις τετρακόσιες εξήντα επτά στερλίνες (£467,250) ενώ το αντίτυπο του Μπέικον ξεπέρασε κατά εννιά χιλιάδες στερλίνες το ψηλό της αρχικής τιμής εκτίμησης φτάνοντας στις 68.750 στερλίνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα