Μέρκελ: Οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο σήμερα απ’ όσο μιλούσαν στον Ψυχρό Πόλεμο
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε μία ένθερμη έκκληση στους ανθρώπους να συζητούν με εκείνους με τους οποίους διαφωνούν, μιλώντας στο Νταβός 2020.
Αυτή είναι η δωδέκατη φορά που η Angela Merkel απηύθυνε Ειδική Ομιλία στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Έχει υπάρξει διακεκριμένη υπέρμαχος του διαλόγου καθ ‘όλη τη διάρκεια των 15 ετών της ως ηγέτιδας της Γερμανίας.
Ακολουθούν μερικά βασικά αποσπάσματα
Σχετικά με την έλλειψη επικοινωνίας:
«Το γεγονός ότι οι άνθρωποι φαίνεται πως δεν επιθυμούν πλέον να μιλάνε μεταξύ τους, το ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να χτιστεί μια γέφυρα μεταξύ αυτών των διαφορετικών απόψεων, είναι κάτι που με γεμίζει με μεγάλη ανησυχία…
Όταν έχουμε τώρα έναν κόσμο όπου ίσως η έλλειψη λόγου είναι ακόμη πιο έντονη απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, όπου είχαμε έναν ομαλό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ διαφόρων πλευρών, τότε μπορώ μόνο να απευθύνω έκκληση: ακόμα κι αν σας είναι τόσο δύσκολο να μιλήσετε με τον άλλο, σας παρακαλώ μην το εγκαταλείπετε, αλλιώς θα βρίσκεστε στην ψηφιακή σας φούσκα… Θα μιλάτε σε ανθρώπους με την ίδια άποψη, και αυτό μας οδηγεί κατευθείαν στην καταστροφή».
Σχετικά με την κλιματική αλλαγή:
«Θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε αναλάβει με τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού; [Αυτό] μπορεί να είναι ένα ζήτημα επιβίωσης για ολόκληρο τον πλανήτη. Επομένως είμαστε υπό πίεση. Πρέπει να δράσουμε.
Για τον ιστορικό μετασχηματισμό του τρόπου που ζούμε:
«Ολόκληρος ο τρόπος που δουλεύουμε, που ζούμε και που έχουμε συνηθίσει στη βιομηχανική εποχή θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει να τον αφήσουμε πίσω μας τα επόμενα 30 χρόνια και θα πρέπει να φτάσουμε σε εντελώς νέες αλυσίδες αξίας».
Για την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος:
«Κατά το παρελθόν έτος έχουμε πάρει την απόφαση να εγκαταλείψουμε πρώτα την πυρηνική ενέργεια, επειδή αισθανόμαστε ότι η διαχείριση των αποβλήτων απλώς δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα… και αποφασίσαμε ότι το πολύ αργότερο μέχρι το 2038 θα εγκαταλείψουμε τον άνθρακα…
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει επίσης να αλλάξει ώστε να είναι απαλλαγμένη από διοξείδιο του άνθρακα… Έχουμε την πρόθεση μέχρι το 2030 να εξασφαλίζουμε το 65% της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για μια χώρα όπου ο ήλιος δε λάμπει πάντα και ο άνεμος δε φυσάει πάντα, αυτό είναι ένα σημαντικό ποσοστό. Σημαίνει εντελώς νέα δίκτυα».
Για το 30ετές παράθυρο δράσης:
Η καγκελάριος επεσήμανε ότι η ενοποίηση της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε πριν από 30 χρόνια: «Σε 30 χρόνια πολλά μπορούν να γίνουν, αλλά γνωρίζω επίσης ότι τα 30 χρόνια δεν είναι τόσο πολλά, αν θέλεις να πετύχεις έναν ψηφιακό μετασχηματισμό, συν έναν μετασχηματισμό της δημιουργίας αξίας σου, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο χρόνος είναι σημαντικός. Η σημασία των νέων μας είναι κάτι που πρέπει να αξιοποιήσουμε ως προοπτική. Πρέπει να το κατανοήσουμε ως κάτι το οποίο βλέπουν με έναν πολύ διαφορετικό ορίζοντα που ξεπερνά το 2050. Αυτοί οι νέοι μας ρωτούν σε τι βιοποικιλότητα, σε τι κλίμα ζούμε. Επομένως, καλούμαστε να δράσουμε τώρα».
Για τα γεγονότα έναντι των συναισθημάτων:
«Αυτό που πρέπει να ξεπεράσουμε είναι οι εντελώς νέες συγκρούσεις μέσα στην κοινωνία μας, γιατί και στη Γερμανία έχουμε μια τεράστια ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν ότι αυτή [η κλιματική αλλαγή] δεν είναι τόσο επείγουσα – δεν είναι τόσο πεπεισμένοι για το φαινόμενο. Πώς θα τους φέρουμε μαζί μας;
Όπου κι αν συγκρούονται τα γεγονότα με τα συναισθήματα, μπορεί κάποιος πάντα να προσπαθήσει να αναπτύξει μια πολιτική κατά των γεγονότων μέσω συναισθημάτων, που θα έχουν έπειτα τεράστιο αντίκτυπο. Αυτό πρέπει να συμβιβάσουμε – τα γεγονότα και το συναίσθημα».
Για την Αφρική:
Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η επερχόμενη προεδρία της Γερμανίας στην ΕΕ θα συγκαλέσει ειδική σύνοδο κορυφής μεταξύ των αφρικανικών εθνών και της ΕΕ.
«Θέλουμε ιδιαίτερα να ακούσουμε τους Αφρικανούς – ποια είναι η ατζέντα τους; Είμαι πολύ ευτυχής που δεν κάνουμε κάτι για την Αφρική αλλά με την Αφρική… Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι η συνεργασία με την Αφρική δεν είναι να μοιράζουμε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά είναι κάτι που θα ωφελήσει και εμάς επίσης.
Έχουμε μια μέση ηλικία 45 ετών. Το Μάλι και ο Νίγηρας έχουν [μέση] ηλικία 15 ετών… Οι Ευρωπαίοι μπορούν να κερδίσουν μόνο αν ακούσουν τους Αφρικανούς και αξιοποιήσουν αυτό το τεράστιο δυναμικό δημιουργικότητας».
Σχετικά με την πολυμερή προσέγγιση:
Η Άνγκελα Μέρκελ ολοκλήρωσε την ομιλία της αναφέροντας ότι θα υπάρξει επίσης ειδική σύνοδος κορυφής μεταξύ των κρατών της ΕΕ και της Κίνας και με ισχυρή υπεράσπιση της πολυμερούς προσέγγισης.
«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, θα υποστηρίξουμε την πολυμέρεια, θα υποστηρίξουμε τους πολυμερείς οργανισμούς… ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη δημιουργία παγκόσμιας ευημερίας είναι ο παγκόσμιος τρόπος».
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Briony Harris- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να παίρνετε τα φάρμακα για την πίεση
- Μποναμάς για επενδυτές ακινήτων το «πάγωμα» του ΦΠΑ
- Προβλήματα στην εφαρμογή του νέου κανονισμού για τα ναυτιλιακά καύσιμα
- Και με ποιους θα φτιάξει "προοδευτική κυβέρνηση" ο Τσίπρας;
- Ο φόβος των τραπεζοϋπαλλήλων, το ηχηρό μήνυμα Μέρκελ και ο επόπτης της MIG
- Πώς θα επηρεάσει μετοχές και ομόλογα ο χρησμός της Fitch
- Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΟΤΕ και εργαζομένων- Η επιστολή Τσαμάζ
- Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων: Κάμερα κατέγραψε τους δράστες στο Κολωνάκι-Έρχονται συλλήψεις
- Οι αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό
- Η Τουρκία ανησυχεί τους πολίτες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Ο φόβος των τραπεζοϋπαλλήλων, το ηχηρό μήνυμα Μέρκελ και ο επόπτης της MIG
- Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων: Κάμερα κατέγραψε τους δράστες στο Κολωνάκι-Έρχονται συλλήψεις
- Φύγαμε για χειμερινή εξόρμηση: Βόλτα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας
- Μετά το χαστούκι από την γερμανική Βουλή, η Μέρκελ βλέπει τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
- Ο φόβος των τραπεζοϋπαλλήλων και η νέα μεγάλη έρευνα του mononews για μια πολυεθνική (που θα αρέσει στο αφεντικό της ΑΑΔΕ)
- Η ελληνική ναυτιλιακή που επεκτείνεται στην αγορά των supramaxes
- Μέρκελ: Οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο σήμερα απ’ όσο μιλούσαν στον Ψυχρό Πόλεμο
- Σεισμός στην Σάμο
- Brexit: Υπεγράφη από Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απομένει το Ευρωκοινοβούλιο
- Θριαμβευτική νίκη για την Μαρία Σάκκαρη στο Australian Open
- Τελευταία Νέα Mononews
- Μέρκελ: Οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο σήμερα απ’ όσο μιλούσαν στον Ψυχρό Πόλεμο
- Brexit: Υπεγράφη από Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απομένει το Ευρωκοινοβούλιο
- Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων: Κάμερα κατέγραψε τους δράστες στο Κολωνάκι-Έρχονται συλλήψεις
- Χωρίς τέλος οι τουρκικές προκλήσεις: Θέτει θέμα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων
- Σεισμός στην Σάμο
- Φύγαμε για χειμερινή εξόρμηση: Βόλτα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας
- Αντόνιο Γκουτέρες: «Συνεχίζουμε να χάνουμε τον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής»
- Η ελληνική ναυτιλιακή που επεκτείνεται στην αγορά των supramaxes
- Ο φόβος των τραπεζοϋπαλλήλων και η νέα μεγάλη έρευνα του mononews για μια πολυεθνική (που θα αρέσει στο αφεντικό της ΑΑΔΕ)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Givaudan: Αυξήθηκαν 6% τα κέρδη και οι πωλήσεις
- Commerzbank: Περιμένει κοινοπρακτικές εκδόσεις από Ελλάδα και Αυστρία
- Κινηματογράφος vs Streaming : Ποιο κερδίζει τους νέους;
- Πώς θα επηρεάσει μετοχές και ομόλογα ο χρησμός της Fitch
- Η Lime δοκιμάζει στο Παρίσι εναλλάξιμες μπαταρίες για πιο βιώσιμη και φιλοπεριβαλλοντική λειτουργία
- Τα τελευταία βήματα για την ολοκλήρωση του Brexit- Έπεσαν οι τελευταίες υπογραφές στην Ε.Ε.
- Τι συζήτησαν ΥΠΕΝ και θεσμοί για τα ενεργειακά
- Μάνδρα: Ξεκινά η δίκη για την πολύνεκρη τραγωδία
- Τα σχέδια της κυβέρνησης για ΕΝΦΙΑ και Εισφορά Αλληλεγγύης
- Ποιοι θα περάσουν από τις 12 στις 24 δόσεις