ΜΕΘ: Η κατάσταση σήμερα και το σχέδιο «εκτάκτου ανάγκης»

Βασική προτεραιότητα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας αποτελεί η ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που αναμένεται να δημιουργήσει η επιδημία του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Οι προσπάθειες για την προετοιμασία του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι εντατικές, τίθενται ωστόσο ερωτηματικά για το αν θα καταστεί τελικά δυνατό να υπερκεραστούν οι διαχρονικές παθογένειες, που συσσωρεύονται εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού

Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σήμερα, η χώρα διαθέτει 215 ΜΕΘ. Από τις 565 κλίνες ΜΕΘ (80 εξ αυτών του ιδιωτικού τομέα) που ήταν διαθέσιμες πριν από δύο μήνες,  αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 870 (685 κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ + 39 ΜΑΦ που έγιναν ΜΕΘ + 107 έξτρα κλίνες με αναπνευστήρες από τον ιδιωτικό τομέα + 38 κλίνες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία), ενώ –όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας- αναμένεται να προστεθούν άλλες 17, εντός της εβδομάδας, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ακολουθώντας την πορεία της επιδημικής καμπύλης της χώρας μας, επί του παρόντος, οι ανάγκες για εντατική θεραπεία ασθενών με λοίμωξη από το νέο κορονοϊό (Covid-19) αυξάνονται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, τη Δευτέρα (30/3/2020), οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται στους 72, ενώ 5 έχουν ήδη εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Αναστασία Κοτανίδου, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αναμονές για κρεβάτια. Υπάρχουν κλίνες άδειες, έτοιμες να υποδεχθούν τους ασθενείς και εάν συνεχιστεί η ροή με αυτούς τους ρυθμούς, το σύστημα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της επιδημίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι, το ενδεχόμενο μιας κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων, που θα καταστήσει ανεπαρκή την τρέχουσα διαθεσιμότητα, παραμένει ανοιχτό.

Το σχέδιο «έκτακτης ανάγκης»

Ειδικό σχεδιασμό έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας για την περίπτωση κατά την οποία η επιδημία στη χώρα παρουσιάσει απότομη κορύφωση.  Όπως και σε άλλες χώρες που ήρθαν αντιμέτωπες με το απευκταίο σενάριο, ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει την αξιοποίηση όλων των χειρουργείων και των καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών μονάδων των νοσοκομείων, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες νοσηλείας που θα δημιουργήσει μια τέτοια έκβαση.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, με τον τρόπο αυτό,  αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ μέσα σε ελάχιστο χρόνο καθώς, όπως επισημαίνουν ειδικοί, οι μονάδες που διαθέτουν εξοπλισμό μηχανικής αναπνοής, μπορούν να μετατραπούν σε ΜΕΘ μέσα σε μία ημέρα.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, έχει εξασφαλίσει 55 ΜΕΘ, προκειμένου να νοσηλεύσουν περιστατικά που θα χρήζουν εντατικής θεραπείας, σε περίπτωση έξαρσης του κορονοϊού, έτσι ώστε οι δημόσιες ΜΕΘ να αντιμετωπίσουν αποκλειστικά τα περιστατικά με Covid-19.

Υπενθυμίζεται, ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) προβλέπεται και η επίταξη ιδιωτικών μονάδων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο σε επόμενη φάση της επιδημίας.

Προσλήψεις και υγειονομικό υλικό

Όσον αφορά στη στελέχωση, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός υγείας, έχει ήδη εγκρίνει περισσότερες από 4200 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Πάνω από 1.700 άτομα έχουν αναλάβει υπηρεσία, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να αναλάβουν μέσα στις επόμενες μέρες. Εντούτοις, άγνωστος παραμένει ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα καλυφθούν οι ανάγκες  στις ΜΕΘ, δεδομένου ότι απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα προβλήματα στη διαθεσιμότητα μέσων ατομικής προστασίας και υγειονομικού υλικού παραμένουν, θέτοντας ζητήματα ασφάλειας για υγειονομικούς και ασθενείς, όμως, γίνονται  καθημερινά προσπάθειες τόσο από το υπουργείο και τους δημόσιους φορείς αλλά και από ιδιώτες, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα