Νέα μουσεία και αναβάθμιση παλαιών σ’ όλη τη χώρα
Νέα ή αναβαθμισμένα αρχαιολογικά μουσεία που θα στεγάσουν τα πολύτιμα ευρήματα, που έρχονται στο φως συνεχώς από τις ανασκαφές ή βρίσκονται ακόμη σε αποθήκες αποκτούν η Χίος, τα Τρίκαλα, η Σπάρτη, το Θύρρειο και η Ερμιόνη.
Πέντε μικρά ή λιγότερο μικρά μουσεία της περιφέρειας, που κάτω από μια νέα μουσειακή αντίληψη θα αναδείξουν το μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα κάθε περιοχής. «Είναι εστίες
«Είναι, ταυτόχρονα, θύλακες κοινωνικής συνοχής αλλά και καθοριστικοί παράγοντες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής τους, προκαλώντας υπερτοπικό ενδιαφέρον, με την ξεχωριστή τους φυσιογνωμία», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι στόχος του ΥΠΠΟ είναι να προχωρήσει το μουσειακό πρόγραμμα, τόσο για την δημιουργία νέων μουσείων -όπου αυτό χρειάζεται μετά από συστηματική αξιολόγηση και μελέτη των δεδομένων- όσο και για αναβάθμιση των υπαρχόντων.
Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου
Αρχαιολογικό Μουσείο ΧίουΤο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου είναι έργο της δεκαετίας του ΄60 των αρχιτεκτόνων Σουζάνας Αντωνακάκη, Δημήτρη Αντωνακάκη και Ελένης Δεσύλλα και στόχος του υπουργείου Πολιτισμού σήμερα είναι η επέκταση του κτηρίου σε εκθεσιακούς και αποθηκευτικούς χώρους με απόλυτο σεβασμό στην αρχική του μορφή. Επίσης προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, η αποκατάσταση των αυλών, η εξασφάλιση προσβασιμότητας στο από ΑΜΕΑ, η αποκατάσταση του χώρου των περιοδικών εκθέσεων και απόδοσή του στην πλατεία εισόδου και στην πόλη για εκδηλώσεις.
Να σημειωθεί, ότι το κτήριο, το οποίο μάλιστα είχε προκύψει από πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 1965 έχει θεωρηθεί πρότυπο ενώ η μελέτη δημοσιεύθηκε πολλές φορές σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά. Κύρια χαρακτηριστικά του την εποχή της κατασκευής του ήταν η προσαρμογή στα δεδομένα του εδάφους και του περιβάλλοντος και η δυνατότητα ανεξάρτητων εισόδων στο μουσείο, στις περιοδικές εκθέσεις και στα εργαστήρια μέσα από ελεγχόμενους υπαίθριους χώρους – εσωτερικές αυλές.
Επίσης, η συσχέτιση κλειστών και ανοικτών χώρων στις αίθουσες εκθέσεων του μουσείου. Συν τω χρόνω στο κτήριο έγιναν ποικίλες παρεμβάσεις που αλλοίωσαν τον χαρακτήρα και τον αρχικό σχεδιασμό του, όπως, κάλυψη των αυλών με πρόχειρες μεταλλικές οροφές και ψευδοροφές, σφράγιση των παραθύρων εσωτερικά και δημιουργία ενός περίκλειστου περιβάλλοντος ανακυκλούμενου αέρα, κατάργηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και μετατροπή της σε πολυδιασπασμένο αποθηκευτικό χώρο.
Το υφιστάμενο κτήριο αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες, σε 2.520 τ.μ. Σύμφωνα με το κτηριολογικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου και την Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ, το εμβαδόν της επέκτασης, στην οποία θα στεγαστούν νέοι εκθεσιακοί και αποθηκευτικοί χώροι, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τεχνικές εγκαταστάσεις, υπολογίζεται σε επιπλέον 1.960 τ..μ.
Η μελέτη της επέκτασης και της αποκατάστασης του μουσείου εκπονείται από τον πρώτο μελετητή, τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη ενώ στόχος είναι η ολοκλήρωση του συνόλου των μελετών εντός του 2021, προκειμένου το έργο να ενταχθεί το 2022 σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων
Η πρώην Ταξιαρχία Υποστηρίξεως-ΤΑΞΥΠ στην οποία θα στεγαστεί το Διαχρονικό Μουσείο ΤρικάλωνΤο Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων εντάσσεται στο πρόγραμμα μετατροπής του πρώην στρατοπέδου Πούλιου σε μουσειακό πυρήνα της πόλης με την πρόβλεψη αναπτυχθεί η ιστορία και η αρχαιολογία της περιοχής πόλης από την απώτατη αρχαιότητα ως τους νεώτερους αιώνες.
Η σχετική σύμβαση μάλιστα υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2020 μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού και Αθλητισμού και του δήμου Τρικκαίων. Το κτήριο που θα στεγάσει το Διαχρονικό Μουσείο είναι η πρώην Ταξιαρχία Υποστηρίξεως-ΤΑΞΥΠ, ένα οικοδόμημα που αποτελείται από μία επιμήκη πτέρυγα με ισόγειο και επιπλέον τρεις στάθμες, εμβαδού 1.000 τ.μ.
Ο περιβάλλων χώρος του εξάλλου έχει έκταση 4,74 στρεμμάτων. Οι μελέτες για την αποκατάσταση του κτηρίου και τη μετατροπή του σε διαχρονικό μουσείο περιλαμβάνονται στη δεξαμενή των μελετών ωρίμανσης που εκπονούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου το έργο της επισκευής και της μετατροπής του κτηρίου σε μουσειακό χώρο να υλοποιηθεί στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027.
Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο ΣπάρτηςΤο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης είναι το πρώτο μουσειακό ίδρυμα εκτός Αθηνών. Ιδρύθηκε το 1875 στο νεοκλασικό κτήριο που χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού. Το 1876 δέχθηκε την αρχαιολογική συλλογή των 288 αρχαίων αντικειμένων που είχε συγκεντρώσει από το 1872 ο Έφορος Αρχαιοτήτων Παναγιώτης Σταματάκης, ενώ στο πέρασμα των χρόνων, η συλλογή εμπλουτίστηκε και με άλλες αρχαιότητες.
Έπειτα από τις επεκτάσεις, που ολοκληρώθηκαν το 1936, το κτήριο του Μουσείου διαθέτει συνολικά επτά αίθουσες. Τόσο το κτήριο με τον κήπο που το περιβάλει έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Η αναβάθμισή του τώρα περιλαμβάνεται στη Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υπόγεια επέκταση και ολική αναβάθμιση του μουσείου, ύψους 4.550.000 ευρώ.
Να σημειωθεί, ότι στη γνωμοδότησή του το Συμβουλίου Μουσείων έλαβε υπόψη την εγκριθείσα μουσειολογική μελέτη, τον Σεπτέμβριο 2020, η οποία εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, με τα δεδομένα της προκαταρκτικής μελέτης δωρεάς του ΙΣΝ, καθώς και τη μελέτη του κτηριολογικού προγράμματος που εκπονήθηκε από το γραφείο του Renzo Pianο.
Το παρόν μουσείο πάντως θα συμπληρώνει και θα συλλειτουργεί με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, που πρόκειται να στεγαστεί στο κτήριο της ΧΥΜΟΦΙΞ. ΄Ηδη είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση των οριστικών μελετών αποκατάστασης του κτηρίου στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήου, προκειμένου το ίδιο το έργο να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου
Αρχαιολογικό Μουσείο ΘυρρείουΤο κτήριο του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου Θυρρείου βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της κοινότητας Θυρρείου σε απόσταση περίπου 12 χιλ. ΒΑ της Βόνιτσας. Αποτελεί το μοναδικό μουσείο στην περιοχή της Ακαρνανίας και είναι ένα από τα τρία, που διαθέτει γενικότερα η Αιτωλοακαρνανία. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1961-63, σε παραχωρημένο από την Τ.Κ. Θυρρείου οικόπεδο, συνολικού εμβαδού περίπου 1.914 τ.μ. Το υφιστάμενο κτήριο αποτελείται ουσιαστικά από οκτώ χώρους, καθαρού εμβαδού 139,10 τ.μ. και μικτού 200 τ.μ.
Σύμφωνα με την πρόταση της αρμόδια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, προβλέπεται διπλασιασμός του κτηρίου εμβαδού μικτής επιφάνειας 400 τ.μ. καθώς και υπόγεια επέκταση έως 200 τ.μ., προκειμένου να εκτεθούν τα σημαντικότερα ευρήματα από τις ανασκαφικές έρευνες του αρχαίου Θυρρείου, ανάμεσα στα οποία και πολλές επιγραφές με σημαντικότερη αυτή της συνθήκης Αιτωλών και Ρωμαίων του 212 π.Χ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ερμιόνης
Το κτήριο όπου θα στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο ΕρμιόνηςΤο κτήριο λειτούργησε ως Δημοτικό Σχολείο από το 1932 έως το 1999. Κατόπιν, από το 1999 έως και το 2010 στέγασε το Δημαρχείο Ερμιόνης ενώ σήμερα φιλοξενεί υπηρεσίες της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης, μεταξύ των οποίων το ΚΕΠ, το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Πρόκειται για υπερυψωμένο ισόγειο κτίσμα πλησίον παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 4ου αιώνα, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει ως κέντρο προβολής και ανάδειξης της μακραίωνης ιστορίας της πόλης, αλλά και αφετηρία της αστικής πολιτιστικής διαδρομής και περιήγησης στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας και της Αργολίδας.
Με τη νέα πρόταση για αλλαγή χρήσης σε Αρχαιολογικό Μουσείο, διατηρώντας την υφιστάμενη διαρρύθμιση στο εσωτερικό του κτιρίου, οργανώνεται η λειτουργία του σε τρείς αίθουσες έκθεσης, μία αίθουσα πολυμέσων, ένα χώρο γραφείου, προθάλαμο που θα λειτουργεί παράλληλα και ως χώρος περιοδικών εκθέσεων, χώρους υγιεινής, αποθήκη και βοηθητικούς χώρους.
Το συνολικό καθαρό εμβαδόν ανέρχεται στα 383,83 τ.μ. σύμφωνα με το κτηριολογικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Η Ερμιόνη, με μακρά και αδιάλειπτη ιστορική παρουσία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παρουσιάζει σημαντικά ορατά κατάλοιπα μέσα στον αστικό ιστό της.
Έτσι, στόχος της δημιουργίας του μουσείου είναι η ανάδειξη των σημαντικών της μνημείων και η προβολή τους μέσα από μία διδακτική μουσειακή παρουσίαση που θα περιλαμβάνει επιλεγμένα αρχαία αντικείμενα, τα οποία έχουν βρεθεί σε ανασκαφές που έχουν διενεργηθεί στην περιοχή, όπως και πλούσια πληροφόρηση με χρήση ψηφιακών εφαρμογών.
Διαβάστε ακόμη:
Η Κική Δημουλά μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα (video)
Το δίδυμο της συμφοράς: Ο σύμβουλος που θυσιάστηκε για το καλό μας και η επαγγελματίας κοτσανολόγος
Αναβιώνουν τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος – Και χώροι πολιτισμού
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- MasterChef: Τέλος τα σενάρια για τους 3 κριτές – Με ποιο κανάλι «έκλεισαν»
- Self test: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα την περίοδο 7-30 Ιουνίου
- F1 Μπακού: Δράμα, κλάμα και μεξικάνικη φιέστα!
- Ακίνητα: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες
- Γιατί ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του real estate έρχεται τώρα την Ελλάδα
- Der Spiegel: Σωσίβιο για τη Volkswagen η Αστυπάλαια
- Εκρηξη Μητσοτάκη κατά Βερολίνου για τη Λιβύη - Ολο το παρασκήνιο
- Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι απέκτησαν κόρη-Το όνομα που θα της δώσουν
- «FALCON EYE - 2»: Με επιτυχία ολοκληρωθηκε η διμερής άσκηση Ελλάδας-Σ.Αραβίας
- ΕΟΠΥΥ: Τι απαντά ο Οργανισμός για το δημοσίευμα του ethnos.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- MasterChef: Τέλος τα σενάρια για τους 3 κριτές – Με ποιο κανάλι «έκλεισαν»
- F1 Μπακού: Δράμα, κλάμα και μεξικάνικη φιέστα!
- Χάος με την περιβαλλοντική κρίση στην Τουρκία: Τοξική γλίτσα εξαπλώνεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά
- Πρεμιέρα για το καλοκαίρι με γεμάτες παραλίες – Σύμμαχος ο καλός καιρός
- Νέα μουσεία και αναβάθμιση παλαιών σ’ όλη τη χώρα
- Γέννησε η Μέγκαν Μαρκλ: Και το όνομα αυτής… Λίλιμπετ – Νταϊάνα
- Έγκλημα στην Κέρκυρα: Σχεδόν εξ επαφής οι πυροβολισμοί στα θύματα – Τι όπλισε το χέρι του δράστη
- Spiegel: Η Αστυπάλαια εργαστήριο για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια με τη βοήθεια VW και κυβέρνησης
- Τελευταία Νέα Mononews
- Νέα μουσεία και αναβάθμιση παλαιών σ’ όλη τη χώρα
- MasterChef: Τέλος τα σενάρια για τους 3 κριτές – Με ποιο κανάλι «έκλεισαν»
- Χάος με την περιβαλλοντική κρίση στην Τουρκία: Τοξική γλίτσα εξαπλώνεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά
- Γέννησε η Μέγκαν Μαρκλ: Και το όνομα αυτής… Λίλιμπετ – Νταϊάνα
- Πρεμιέρα για το καλοκαίρι με γεμάτες παραλίες – Σύμμαχος ο καλός καιρός
- Έγκλημα στην Κέρκυρα: Σχεδόν εξ επαφής οι πυροβολισμοί στα θύματα – Τι όπλισε το χέρι του δράστη
- F1 Μπακού: Δράμα, κλάμα και μεξικάνικη φιέστα!
- Spiegel: Η Αστυπάλαια εργαστήριο για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια με τη βοήθεια VW και κυβέρνησης
- Η Φάρμα: Ανατροπή στην αρχηγία και μία αποχώρηση που δεν περιμέναμε
- Κορονοϊός: Στα 580 τα νέα κρούσματα, 398 οι διασωληνωμένοι, 24 νέοι θάνατοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΕΟΔΥ: Πού πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test τη Δευτέρα 7 Ιουνίου
- Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον θάνατο υψηλόβαθμου στελέχους του PKK σε βομβαρδισμό στο Ιράκ
- Ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο με την Τουρκία – Πού υπάρχουν ευκαιρίες
- Θεσσαλονίκη: Ένα ποτηράκι κρασί από τα... νεολιθικά χρόνια και πλιγούρι 4.000 ετών
- Πορτογαλία: Προτείνει να ενταχθεί η Βρετανία στο σύστημα ψηφιακών πιστοποιητικών της Ε.Ε.
- «Falcon Eye 2»: Αεροπορική άσκηση Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας
- Γέννησε η Μέγκαν Μαρκλ-Το όνομα... αυτής Λίλιμπετ Νταϊάνα
- Γερμανία-Εκλογές Σαξονίας: Νίκη - ανάσα για το CDU
- Ένα φουσκωτό μπουφάν που... πετάει σαν μπαλόνι
- Πορτογαλία: Η Βρετανία να ενταχθεί στο ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για να διευκολυνθούν τα ταξίδια