Παγκόσμιο σοκ και βιβλικές απώλειες 23 τρισ. δολαρίων από τα χρηματιστήρια όλου του πλανήτη

Βιβλικές συνέπειες έχει προκαλέσει ο καταποντισμός των χρηματιστηριακών αγορών όλου του πλανήτη, καθώς έχει ήδη αποτεφρωθεί σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου μετοχικού πλούτου…

Οι λογιστικά αποτιμώμενες ζημιές υπολογίζονται στο θηριώδες νούμερο των 23 τρισ. δολαρίων και, τουλάχιστον ως τάξη μεγέθους, υπερβαίνει κατά 7,3% το περσινό ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής…

Κάτω από τις τρέχουσες εφιαλτικές συνθήκες που δημιουργεί η ασίγαστη εξάπλωση του φονικού κορονοϊού, κανένας δεν μπορεί να προδικάσει το πού μπορεί να είναι

ο «πάτος του βαρελιού» για τους «ναούς» του χρήματος. Το μόνο που ενδόμυχα όλοι περιμένουν είναι να επιβεβαιωθεί η κλασική ρήση που λέει ότι «τα χρηματιστήρια μπορεί να αρρωσταίνουν, ενίοτε και βαριά, αλλά ποτέ δεν πεθαίνουν»…

Αναμφίβολα ο κορονοϊός, που πιθανότατα θα είναι το μέγα γεγονός του αιώνα, πέρα από τη ζοφερή υγειονομική κρίση για την υφήλιο, αφήνει την πόρτα ορθάνοικτη και για την παγκόσμια ύφεση. Δημιουργώντας καταστάσεις ασύμμετρες, αφήνοντας συνάμα ανοικτό το πεδίο στις λογής-λογής θεωρίες συνωμοσίας, που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν.

Ούτως ή άλλως, το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον των αγορών, είναι αυτό που μεταδίδει τον επενδυτικό πανικό με την ίδια ταχύτητα που «τρέχει» η φωτιά στα ξερόχορτα. Απλωμένα σε όλες τις γωνίες του πλανήτη, τα κάθε είδους Funds και οι επενδυτικές δυνάμεις των διεθνών οίκων, βρέθηκαν να έχουν «εγκλωβιστεί στο αναπάντεχο». Με συνέπεια οι πωλήσεις σε μία αγορά να μεταλαμπαδεύονται τάχιστα στην άλλη, σε μια εποχή όπου οι εντολές για τις συναλλαγές μετοχών και όχι μόνον, δίδονται ηλεκτρονικά και υλοποιούνται με ταχύτητα δέκατων του δευτερολέπτου… Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πολλές από τις μετοχικές θέσεις ανά την υφήλιο έχουν «χτιστεί» με μοχλευμένο (δανειακό) και φθηνό χρήμα, όπως επίσης και το ότι πολλοί μεριδιούχοι, διαφόρων επενδυτικών σχημάτων, ζητούν ρευστοποιήσεις, τότε προκύπτει το σκηνικό της τέλειας καταιγίδας για τα χρηματιστήρια. Τα οποία κατά κανόνα είχαν βαλθεί όλα τα τελευταία χρόνια να καταργήσουν τους…νόμους της βαρύτητας, στο όνομα μια αέναης ανάπτυξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ή χρηματιστηριακή αξία όλων των μετοχών, σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου αυξήθηκε κατά 17 τρισ. δολάρια και διαμορφώθηκε στα 87 τρισ. δολάρια. Η άνοδος συνεχίστηκε και στις 20 του μηνός του περασμένου Ιανουαρίου το «κοντέρ» του παγκόσμιου μετοχικού πλούτου έγραψε 89,156 τρις δολάρια.

Την περασμένη Πέμπτη, η κεφαλαιοποίηση των μετοχών αγορών κατέπεσε στα 67,203 τρισ. δολάρια, ενώ η ανοδική «αναλαμπή» της Παρασκευής, έφερε τα χρηματιστήρια στα 70,09 τρις δολάρια.

Πού οδήγησε η χθεσινή «μαύρη Δευτέρα»

Η χθεσινή «μαύρη Δευτέρα» για τις αγορές υπολογίζεται ότι οδήγησε τις αγορές στην περιοχή των 66 τρισ. ευρώ, με συνέπεια οι απώλειες από το υψηλό να οριοθετούνται στη «ζώνη» των 23 τρισ. δολαρίων. Με συνέπεια να έχει «καεί» σε αυτήν τη μεγάλη βουτιά των αγορών, το 25,8% των μετοχικών αξιών.

Η Wall Street που έζησε κι εκείνη χθες το σκηνικό του «Κραχ» με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 12,93%, έχει χάσει πάνω από 9 τρισ. από τις 20 Ιανουαρίου και περίπου… 11 τρισ. από τις 19 Φεβρουαρίου, όταν είχε αντικρίσει τα δικά της ιστορικά υψηλά των 36,1 τρις δολαρίων.

Στην κυριολεξία η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα είναι σε κατάσταση γενικευμένου σοκ, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το εύρος της καθοδικής ορμής. Οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες, δεν έχουν σχέση με καμία άλλη χρηματιστηριακή κρίση, παρά μόνον ίσως με εκείνη του 1929. Όταν η θλιβερή επωδός για τις κονιορτοποιημένες μετοχές, συμπυκνωνόταν στο «χαρτιά ήταν και χαρτιά έγιναν»…

Το ότι η «Μέκκα» των αγορών που είναι η Νέα Υόρκη έχει μπει σε Bear Market, όπως επίσης και οι άλλες μεγάλες και μικρότερες αγορές του πλανήτη, σημαίνει το εξής απλό με όρους τεχνικής ανάλυσης: Οι απώλειες άνω του 20% συνιστούν την είσοδο σε πτωτικό κανάλι, όπου τα όποια ανοδικά σκιρτήματα δεν οδηγούν τις τιμές στην αμέσως προηγούμενη κορυφή τους, ενώ οι «βουτιές» οδηγούν σε ολοένα και νέα χαμηλά…

Για να σπάσει αυτοί οι κρίκοι στην αλυσίδα της απαξίωσης, χρειάζεται κάποιο σημαντικό, θετικό νέο, που αντιστρέψει την αρνητική, επενδυτική ψυχολογία. Κάτι που επί του παρόντος δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί στο εγγύς μέλλον. Ακόμη κι αν οι πεσιμιστές υποστηρίζουν ότι «το μέλλον είναι πάντα μια καλή δικαιολογία για να «χωνευτεί» ευκολότερα το επώδυνο χρηματιστηριακό παρόν…».

Keywords
Τυχαία Θέματα