Παγώνει η ξένη χείρα βοηθείας στους Ταλιμπάν – Παραπαίει η εξαρτημένη αφγανική οικονομία
Οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να βελτιώσουν την κατάσταση της αφγανικής οικονομίας, αλλά χωρίς πρόσβαση στην διεθνή βοήθεια και στα αποθέματα που βρίσκονται στο εξωτερικό, το μέλλον της χώρας, μίας από τις φτωχότερες στον κόσμο, αναμένεται προβληματικό.
Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει το πάγωμα της οικονομικής υποστήριξης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα
«Το Αφγανιστάν εξαρτάται υπερβολικά από την ξένη βοήθεια» επισημαίνει η Βάντα Φέλμπαμπ-Μπράουν, ειδική για το Αφγανιστάν στο Brookings Institution, εξηγώντας ότι το ύψος της ξένης βοήθειας είναι τουλάχιστον «10 φορές μεγαλύτερο» από τα εισοδήματα των Ταλιμπάν .
Το 2020, το αφγανικό ΑΕΠ ανήλθε σε 19,81 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η ροή της βοήθειας από το εξωτερικό κάλυψε το 42,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Η οικονομία του Αφγανιστάν είναι εύθραυστη και εξαρτημένη από την ξένη βοήθεια» επιμένει η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα «παρεμποδίσθηκαν μέχρι στιγμής από την ανασφάλεια, την πολιτική αστάθεια, την αδυναμία των θεσμών, την ανεπάρκεια των υποδομών, την γενικευμένη διαφθορά».
Όσο για τα εισοδήματα των Ταλιμπάν, ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 300 εκατομμύρια έως 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύθηκε το 2020.
Όπιο, λύτρα, εκβιασμοί και φόροιΤο εισόδημα των Ταλιμπάν προέρχεται κατά κύριο λόγο από εγκληματικές δραστηριότητες, αρχής γενομένης από την καλλιέργεια της παπαρούνας, από όπου εξάγεται το όπιο και η ηρωίνη, και, κατά συνέπεια, από το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά επίσης από τον εκβιασμό των τοπικών επιχειρήσεων και την είσπραξη λύτρων από τις απαγωγές.
«Μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους προέρχεται επίσης από την απόσπαση φόρων» εξηγεί ο Τσαρλς Κουπτσάν, ειδικός του Council on Foreign Relations (CFR), τονίζοντας ότι επιβάλλουν φορολογία επί των πάντων στα εδάφη που ελέγχουν, από τα κυβερνητικά προγράμματα μέχρι τα εμπορεύματα.
«Το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον χώρα καλλιέργειας οπίου» διαβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, επαιρόμενος ότι η παραγωγή «θα εκμηδενισθεί και πάλι», αναφερόμενος στο γεγονός ότι, όταν κυβερνούσαν την χώρα στην δεκαετία του ’90 και μέχρι το 2001, οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει την καλλιέργεια της παπαρούνας.
Προς το παρόν, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια από την διεθνή κοινότητα για τον εκμηδενισμό της καλλιέργειας της παπαρούνας, από το Αφγανιστάν προέρχεται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου.
Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας εξαρτώνται από την παραγωγή του οπίου στη χώρα αυτή που πλήττεται από την ανεργία έπειτα από 40 χρόνια πολέμου.
Την ώρα που η οικονομική κατάσταση έχει περαιτέρω επιδεινωθεί με την πανδημία, οι Ταλιμπάν παραδέχθηκαν και οι ίδιοι ότι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης δεν μπορεί να γίνει χωρίς την βοήθεια από το εξωτερικό.
«Είχαμε επαφές με πολλές χώρες. Ευχόμαστε να μας βοηθήσουν» δήλωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.
«Αγωγή κοσμία»Οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι τυγχάνουν σήμερα ευνοϊκότερης υποδοχής από το καθεστώς του 1996-2001. Ρωσία, Κίνα και Τουρκία έσπευσαν να χαιρετίσουν τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του καθεστώτος. Όμως, πολλές χώρες δωρητές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, κρατούν αποστάσεις.
Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι περιμένει από τους Ταλιμπάν να σεβασθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των γυναικών.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.
Ήδη από την Δευτέρα, το Βερολίνο ανακοίνωσε την διακοπή της αναπτυξιακής βοήθειας. Η Γερμανία, που περιλαμβάνεται στους δέκα μεγάλους χορηγούς βοήθειας προς το Αφγανιστάν, επρόκειτο να προσφέρει βοήθεια 430 εκατομμυρίων ευρώ αυτόν τον χρόνο, εκ των οποίων τα 250 σε αναπτυξιακή βοήθεια.
Σύμφωνα με τον ειδικό του Council on Foreign Relations, οι Ταλιμπάν έχουν συμφέρον να εμφανίσουν καλή εικόνα εάν θέλουν την οικονομική βοήθεια. Ακόμη περισσότερο που η Κίνα, δεύτερη παγκόσμια οικονομία, με ισχυρά συμφέροντα στο Αφγανιστάν, δεν θα υποκαταστήσει οικονομικά τις δυτικές χώρες.
«Οι Κινέζοι είναι πολύ μερκαντιλιστές. Έχουν την τάση να δείχνουν ενδιαφέρον περισσότερο για τις χώρες που διαθέτουν ευνοϊκό εμπορικό περιβάλλον, χώρες όπου μπορούν να δημιουργήσουν νέους δρόμους του μεταξιού», σημειώνει.
«Οι Κινέζοι εγκαθίστανται στην Συρία; Στο Ιράκ; Στον Λίβανο; Όχι. Κατά συνέπεια, δεν θα υπερεκτιμήσω τον ρόλο της Κίνας στο Αφγανιστάν», λέει.
«Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι οι Ταλιμπάν θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν μία αρκετά καλή εικόνα, για να μπορέσουν να στραφούν προς την διεθνή κοινότητα με την ευρεία έννοια».
Είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας ότι «τα στοιχεία ενεργητικού της Παγκόσμιας Τράπεζας που η αφγανική κυβέρνηση διαθέτει στις ΗΠΑ δεν θα τεθούν στην διάθεση των Ταλιμπάν», έχει προειδοποιήσει αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Μία προαναγγελθείσα ανθρωπιστική καταστροφήΔιεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν προειδοποιήσει ότι εκατομμύρια Αφγανοί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους διατροφή, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία και η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών έχουν διαταράξει την τροφοδοσία σε είδη διατροφής στην χώρα που πλήττεται από την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών καθώς οι υπό τις ΗΠΑ ξένες στρατιωτικές δυνάμεις ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους.
Οι οργανώσεις αρωγής καλούν δωρητές για την προσφορά πόρων και ανθρωπιστικής βοήθειας επειγόντως, την ώρα που η συγκομιδή αναμένεται αποδεκατισμένη και εκατομμύρια ζώα κινδυνεύουν να αφανιστούν καθώς τα αποθέματα νερού εξαντλούνται.
Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι είχε προειδοποιήσει, πριν διαφύγει από την χώρα, στο τέλος του Ιουνίου ότι το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει το φάσμα σοβαρής ξηρασίας, παραδεχόμενος ότι ο εθνικός προϋπολογισμός αντιμετώπισης καταστροφών δεν επαρκεί για να καλύψει αυτό που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες.
Εξάρτηση από το λιώσιμο του χιονιούΧωρίς επαρκές σύστημα άρδευσης, το Αφγανιστάν εξαρτάται από το λιώσιμο του χιονιού για την τροφοδοσία των ποταμών και την άρδευση των αγρών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και οι χιονοπτώσεις τον περασμένο χειμώνα ήταν πολύ χαμηλές.
Ο Φαχάντ Σαΐντ, επιστήμονας του Κλίματος στο Climate Analytics, δηλώνει ότι το φαινόμενο Λα Νίνια και η επιβράδυνση της κίνησης των μετεωρολογικών συστημάτων των αεροχειμάρρων στον πλανήτη είναι πιθανόν να είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για τον εξαιρετικά ξηρό καιρό στο Αφγανιστάν.
Αν και είναι δύσκολη η σύνδεση μεμονωμένων περιστατικών με την κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που οφείλεται στην εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συμβάλλει στην διαμόρφωση ακραίων καιρικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Το Αφγανιστάν είναι ένα καλό παράδειγμα της κλιματικής αδικίας. Ιστορικά, δεν έχει κανέναν ρόλο στο χάος της κλιματικής αλλαγής, αλλά πληρώνει το τίμημα».
Το Αφγανιστάν είναι μία από τις 23 χώρες που τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν ως «hotspot πείνας» σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, όπου περισσότερα από 12 εκατομμύρια σε έναν πληθυσμό που εκτιμάται στα 36 εκατομμύρια ανθρώπους αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση, δηλαδή δεν γνωρίζουν πότε και από πού θα προέλθει το επόμενο γεύμα τους.
Διαβάστε ακόμη:
Ποιος είναι ο ηγέτης των Ταλιμπάν που έγινε ο ντε φάκτο πρόεδρος του ΑφγανιστάνΠώς η ζωή των Αφγανών γυναικών βελτιώθηκε χωρίς τους Ταλιμπάν- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σοκ στην Κατερίνη: Σκότωσε την αδελφή της
- Σαρηγιάννης: Δε θα έχουμε ποτέ ανοσία της αγέλης
- Φρίκη στο Αφγανιστάν: Την σκότωσαν οι Ταλιμπάν επειδή... δεν φορούσε μπούρκα (ΦΩΤΟ +18)
- Νορβηγία: Κέρδη 111 δισ. δολ. στο εξάμηνο εμφάνισε το κρατικό ταμείο
- Ακίνητα: Ζητούν αυξήσεις – φωτιά στα ενοίκια λόγω των νέων αντικειμενικών
- Βελτιωμένη η κατάσταση με τη φωτιά στα Βίλια- Μάχη με τις αναζωπυρώσεις
- Καπραβέλος για Covid: Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου την ώρα
- Παρά την πανδημία και τη μείωση κυκλοφορίας 23,85%, παρέμεινε κερδοφόρος η Αττική Οδός το 2020
- Γιάννης Κούστας: Nέες συμφωνίες ναύλωσης για 10 πλοία της Danaos – MononewsTV
- Ο πρώτος κινητήρας υδρογόνου της Deutz για μηχανήματα στην παραγωγή από το 2024
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Σοκ στην Κατερίνη: Σκότωσε την αδελφή της
- Γιάννης Κούστας: Nέες συμφωνίες ναύλωσης για 10 πλοία της Danaos – MononewsTV
- Παγώνει η ξένη χείρα βοηθείας στους Ταλιμπάν – Παραπαίει η εξαρτημένη αφγανική οικονομία
- Με κορονοϊό ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος – Εμφάνισε συμπτώματα
- Κυκλάδες: Ονειρεμένο ταξίδι στον παράδεισο
- Ιός Έμπολα: Εντοπίστηκε νέο ύποπτο κρούσμα του ιού και 9 επαφές στην Ακτή Ελεφαντοστού
- Απάτη με δήθεν διαγωνισμούς για δωροεπιταγές από γνωστό σούπερ μάρκετ – Η ανακοίνωση της εταιρείας
- Βλεφαροπλαστική: Ανανεώστε το βλέμμα σας
- Φωτιά στο Σεν Τροπέ: Ένας νεκρός από την πυρκαγιά στην Κυανή Ακτή
- Κωστής Χατζηδάκης: Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα επεκταθούν και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων
- Τελευταία Νέα Mononews
- Παγώνει η ξένη χείρα βοηθείας στους Ταλιμπάν – Παραπαίει η εξαρτημένη αφγανική οικονομία
- Γιάννης Κούστας: Nέες συμφωνίες ναύλωσης για 10 πλοία της Danaos – MononewsTV
- Ιός Έμπολα: Εντοπίστηκε νέο ύποπτο κρούσμα του ιού και 9 επαφές στην Ακτή Ελεφαντοστού
- Κωστής Χατζηδάκης: Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα επεκταθούν και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων
- Κρυπτονομίσματα: Aνατροπή στην υπόθεση μεγάλης κλοπής από χάκερ – Του πρόσφεραν εργασία
- Alpha Bank: Χρηματοδοτεί τα επενδυτικά σχέδια πέντε ξενοδοχείων της Hotel Investment Partners στην Ελλάδα
- Σε θερινή ραστώνη το Χρηματιστήριο: Γύρω από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
- Κυκλάδες: Ονειρεμένο ταξίδι στον παράδεισο
- Φωτιά στο Σεν Τροπέ: Ένας νεκρός από την πυρκαγιά στην Κυανή Ακτή
- Με κορονοϊό ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος – Εμφάνισε συμπτώματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αφγανιστάν: Οικονομική «ασφυξία» των ΗΠΑ στους Ταλιμπάν - «Παγώνουν» 9,5 δισ. δολάρια
- Στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ οι αγοραπωλησίες ακινήτων για το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ
- Αύξηση των κερδών της Tencent κατά 29% για το β' τρίμηνο
- Θεμιστοκλέους: Αναμνηστική δόση σε ευπαθείς ομάδες από Σεπτέμβρη
- Alstom: Συμφωνία 910 εκατ. ευρώ με την Trenitalia για την προμήθεια έως και 150 τρένων Coradia Stream
- Formula 1: Ματαιώθηκε το GP Ιαπωνίας λόγω κορονοϊού
- Ακυρώθηκε εκ νέου το ιαπωνικό Grand Prix
- Ο Bezos μηνύει τη Nasa για τη συμφωνία της με τη SpaceX του Elon Musk