Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο – Επιφυλακτικοί αλλά καλόπιστοι με την Τουρκία

Αποτελεί πάγια και δεδηλωμένη πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα είναι ασφαλώς δίπλα στην Κύπρο, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας, σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου, στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» του τηλεοπτικού σταθμού ΡΙΚ στην Κύπρο.

Για

τις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Είμαστε επιφυλακτικοί αλλά καλόπιστοι. Για αυτό το λόγο και προσερχόμαστε σε αυτές τις συζητήσεις. Προσερχόμαστε καλή τη πίστει». «Εμείς», συμπλήρωσε, «θα επιμείνουμε γιατί είναι καλό να υπάρχει το κανάλι επικοινωνίας, είναι καλό να υπάρχει ο δίαυλος επικοινωνίας με την άλλη πλευρά».

Αναφορικά με την ένταση το προηγούμενο καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι πρέπει «να υπάρξει συνεννόηση και συμμόρφωση κυρίως προς το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο διέπει τις σχέσεις μεταξύ κρατών και καλό είναι να υπεισέρχεται και ο παράγων των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Θα συζητήσουμε», συνέχισε, «και στο πλαίσιο του μηχανισμού αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ μεταξύ στρατιωτικών στελεχών με δύο στοιχεία κατά νου. Πρώτον, οι συνολικές διαφορές επιλύονται σε επίπεδο πολιτικό και διπλωματικό, όχι με επαφή στρατιωτικών στελεχών μόνο. Και δεύτερον, δεν μπορεί να συζητούμε και να περιμένουμε πραγματική και σοβαρή βελτίωση υπό το καθεστώς εντάσεων απειλών και μονομερών ενεργειών όπως είναι οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος τουρκικών αεροσκαφών. Αυτές οι κινήσεις πραγματικά υπονομεύουν αυτό το ίδιο το πνεύμα και το νόημα του διαλόγου που υποτίθεται ότι προάγει τη συνεννόηση».

Για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «είναι απόλυτο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας να οργανώνει την άμυνα του εδάφους της, να παίρνει μέτρα για την άμυνα των εδαφών της όταν αισθάνεται ότι απειλείται και η απειλή αυτή κρίνεται ως βάσιμη. Αν αλλάξουν οι συνθήκες, το ξαναβλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έτσι είναι τα πράγματα και αυτός είναι ο σχεδιασμός μας».

Μιλώντας για την αμυντική διπλωματία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συμφώνησαν «να εντατικοποιήσουν τη συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, συνεκπαιδεύσεις που ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών».

Ειδικότερα, η άσκηση «Μέδουσα», όπως επεσήμανε ο υπουργός, «αποτελεί πλέον διεθνές στρατιωτικό γεγονός. Ξεκίνησε ως μία αεροναυτική άσκηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου και φέτος έγινε με τη συμμετοχή της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και με παρατηρητές από ακόμα περισσότερες χώρες».

«Γίνεται», συνέχισε, «ένας μεγάλος διεθνής στρατιωτικός θεσμός. Καλούμε κι άλλους, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να έχουν, όπως περιέγραψα, τη συναντίληψη σχετικά με το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Και αποτελούμε τον κορμό των χωρών που, με τις κοινές αντιλήψεις που έχουν για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, τελικά εξελίσσονται σε έναν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας για την περιοχή».

Αναφερόμενος στο σχέδιο διπλωματικής και πολιτικής απομόνωσης της Τουρκίας, είπε ότι «αποδίδει καρπούς» καθώς «πλέον οι σύμμαχοι ακούν και καταλαβαίνουν, διότι αντιλαμβάνονται πόσο μακριά έχει πάει πλέον η αναθεωρητική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας».

«Ελπίδα και φιλοδοξία μου», συμπλήρωσε, είναι «να έρθει η ώρα που και η Τουρκία θα σέβεται τους κανόνες. Οι κανόνες στις σχέσεις μεταξύ κρατών είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας».

Για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι οι διαδικασίες για την αγορά των 18 γαλλικών μαχητικών Rafale κινήθηκαν ταχύτατα και «σε λιγότερο από ένα χρόνο από την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα έχουμε παραλάβει τα πρώτα αεροσκάφη στην Ελλάδα».

«Από τον Ιανουάριο», πρόσθεσε, «οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες πιλότοι και η πρώτη ομάδα τεχνικών εκπαιδεύονται στη Γαλλία. Ήδη οι πιλότοι πετούν με τα αεροσκάφη ενώ έχει πάει και η δεύτερη τετράδα που ξεκίνησε την πρώτη εκπαίδευση επί του εδάφους».

«Οι πρώτοι τέσσερις θα είναι και οι εκπαιδευτές των επομένων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα παραλάβουμε το πρώτο αεροσκάφος μέσα στο καλοκαίρι, περί τον Ιούλιο. Από κει και πέρα πολύ γρήγορα θα παραλάβουμε τα υπόλοιπα της πρώτης εξάδας, τη δεύτερη εξάδα το 2022, και την τρίτη το 2023» ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Ξεκαθάρισε ότι μαζί με τα αεροσκάφη η Ελλάδα αποκτά και τα όπλα τους αλλά και την εν συνεχεία υποστήριξη στο έδαφος. «Είναι», είπε, «μία πλήρης συμφωνία η οποία πραγματικά θα έλεγα ότι βελτιώνει, για να μην πω ότι αλλάζει εντελώς, τους συσχετισμούς σε επίπεδο Πολεμικής Αεροπορίας».

Υπενθύμισε, δε, ότι «δεν είναι η μόνη κίνηση για την Αεροπορία» καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη «και το πρόγραμμα αναβάθμισης 84 αεροσκαφών F-16 στην εκδοχή «Viper» που είναι πάρα πολύ προηγμένη» ενώ από το Δεκέμβριο του 2019 εξασφαλίστηκε «η ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή ανταλλακτικών» για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage.

Στην ίδια κατεύθυνση, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική τη συνεργασία με τους Ισραηλινούς για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Καλαμάτα όπου εκπαιδεύονται στο πτητικό κομμάτι οι Ίκαροι» ενώ πρόσθεσε ότι «έρχεται η μεγάλη απόφαση για την αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού μας με την αγορά 4 φρεγατών».

Διαβάστε επίσης:

Πελώνη για αποκαλύψεις στην προανακριτική: Είναι σοκαριστικές – Παραπέμπουν σε καταστάσεις παρακράτους

Διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών: Δώστε την ευκαιρία στους απόδημους Έλληνες να ψηφίσουν

Keywords
Τυχαία Θέματα