Παπαθανάσης: Τα προγράμματα από ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους θα φέρουν συνολικά 7 δισ. ευρώ στις περιοχές που απολιγνιτοποιούνται

«Η πολιτική που έχουμε ανακοινώσει και φέρνουμε σε πέρας αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο στις περιοχές που απολιγνιτοποιούνται και είναι μια μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση για να δημιουργηθούν βιώσιμες δουλειές για τους κατοίκους» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου «Κύρωση της Προγραμματικής Σύμβασης της παρ. 4 του άρθρου 155 του ν. 4759/2020 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ανωνύμων εταιρειών με διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» και «ΔΕΗ Α.Ε.» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο

Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε πως από τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί από ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους θα φέρουν συνολικά 7 δισ. ευρώ σε αυτές τις περιοχές. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε πως αυτό καθορίζει τα διαδικαστικά ζητήματα της μεταβίβασης εδαφών από την ΔΕΗ στην ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ. Τόνισε πως η σύμβαση αυτή είναι το βασικό εργαλείο για την οικονομική διαφοροποίηση και την άμεση αποκατάσταση των ζωνών απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Ο αναπληρωτής υπουργός, διατρέχοντας τα άρθρα της σύμβασης και απαντώντας στις παρατηρήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης επισήμανε ότι το κόστος της μεταβίβασης από την ΔΕΗ στην ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ και της αποκατάστασης δεν έχει αποτυπωθεί από το ΓΛΚ, καθώς αυτή θα γίνει αζημίως για το Δημόσιο και θα πληρωθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει λάβει όλες εκείνες τις πολιτικές πρόνοιες για να θεραπεύσει τις παθογένειες, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, να φέρει επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε οι κάτοικοι των περιοχών να μην αναγκάζονται να φεύγουν. Επισήμανε, πως τα χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πάνω από 3.000 άτομα ετησίως αναγκαζόντουσαν να φύγουν από την περιοχή καθώς η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά 50%, ενώ οι λιγνιτικές μονάδες έκλειναν αφού δεν υπήρχε κανένας εκσυγχρονισμός τους.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στο τέλος της θητείας της ηπροηγούμενη διακυβέρνηση αυτό που όλο και όλο είχε κάνει ήταν η υπογραφή δημιουργίας ενός Πράσινου Ταμείου.

Αντίθετα, είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ σε τρία χρόνια και όχι σε τέσσερα έχει δημιουργήσει την Εθνική Στρατηγική για την Δίκαιη Μετάβαση. Το ενδιάμεσο Πρόγραμμα, Το νόμο 4872/21για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Την δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Εγκρίθηκε το Προγράμματος στο ΕΣΠΑ. Ο Χάρτης με προσθήκη 10% εδαφών. Τα ειδικά μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων που έρχονται στις περιοχές για στρατηγικές επενδύσεις. Το ειδικό καθεστώς. Είχαμε την έγκριση του Πράσινου Ταμείου και το 2018, 2019 και 2020. Την πρόταση για τους κατοίκους της Ακρινής. Αυτή είναι, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, η πολιτική στην πράξη και όχι στα λόγια.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία

Eurogroup: Προσεκτικός σχεδιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής το 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα