Πώς το ομολογιακό ράλι μαμούθ του 2019 ευνόησε ολόκληρη την Ευρωζώνη

Το φετινό ράλι έφτασε σε κάθε γωνιά της αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Δεν υπήρξε χώρα της περιοχής που να μη δει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Και μπορεί τα γερμανικά ομόλογα να ήταν εκείνα που έβγαλαν τους περισσότερους τίτλους, καθώς κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της χρονιάς διαπραγματεύονταν όλα με αρνητικές αποδόσεις, αλλά οι χώρες που σε γενικές γραμμές θεωρούνται πιο επισφαλείς τα πήγαν ακόμη καλύτερα.

Σε εστίες κρίσης, όπως ήταν κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των κρατικών ομολόγων κάθε χώρας και των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων -δείκτης για το πόσο επισφαλή θεωρούν αυτά τα ομόλογα οι επενδυτές- συρρικνώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Καθώς τα γερμανικά Bunds, που αποτελούν σημείο αναφοράς για την περιοχή της Ευρωζώνης, έχασαν μέρος των κερδών τους το φθινόπωρο που πέρασε, οι παραπάνω χώρες υπεραπέδωσαν.

Ένας από τους λόγους στους οποίους οφείλεται αυτή η τάση είναι το γεγονός ότι επανήλθε μια σχετική πολιτική σταθερότητα και μια συγκριτικά υγιής ανάπτυξη στην περιοχή που κατά τη διάρκεια της κρίσης έγινε γνωστή ως «ευρωπεριφέρεια». Ωστόσο, ακόμη πιο σημαντικό ρόλο και από αυτό έπαιξε η απεγνωσμένη αναζήτηση ομολόγων με καλύτερες αποδόσεις σε μια αγορά όπου πάνω από 11 τρισ. χρέους συνεχίζουν να δίνουν αρνητική απόδοση.

«Όταν οι αποδόσεις των Bunds είναι τόσο χαμηλές, οι επενδυτές είναι αναγκασμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο προκειμένου να πάρουν τις αποδόσεις που θέλουν», λέει χαρακτηριστικά ο Λιν Γκράχαμ-Τέιλορ, υπεύθυνος στρατηγικής της Rabobank.

Όπως λέει ο ίδιος, πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων θα προτιμούσαν να μην έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους υπερβολικά πολλά ιταλικά ομόλογα, δεδομένων της αδύναμης ανάπτυξης και της πιθανής πολιτικής αστάθειας. Όμως, μια τεράστια αγορά ομολόγων που προσφέρει ως επί το πλείστον θετικές αποδόσεις είναι δύσκολο να την αγνοήσεις. Σε κάποια φάση φέτος, σχεδόν τα 2/3 όλων των ομολόγων που είχαν θετική απόδοση στην Ευρωζώνη ήταν ιταλικά.

«Κάτι που ακούς στάνταρ από τους επενδυτές είναι ότι μισούν τα συγκεκριμένα ομόλογα, αλλά δεν μπορούν να αποφύγουν να τα έχουν», λέει ο κ. Γκράχαμ-Τέιλορ.

Η επιστροφή του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο, έπειτα από μία παύση εννέα μηνών, έχει δώσει επίσης στήριξη στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης ανεξαρτήτως σημαίας. Στο απόγειο της κρίσης, τα ομόλογα της «περιφέρειας» κινούνταν τυπικά σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνα του «πυρήνα», όπως της Γερμανίας. Φέτος, όλες οι αγορές ενισχύθηκαν συντονισμένα.

Copyright The Financial Times Limited 2019

© 2019 The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Keywords
Τυχαία Θέματα