Σκυλακάκης στο mononews για τα υπεράκτια αιολικά: Προτεραιότητα στις περιοχές που δεν έχουμε αντιδράσεις – mononewsTV

Χωρίς συγκρούσεις και με προτεραιότητα στις περιοχές που δεν υπάρχουν αντιδράσεις πρόκειται να προχωρήσει το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των τοπικών αντιδράσεων που τις τελευταίες μέρες έχει πάρει

διαστάσεις.

Στόχος του υπουργείου είναι να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα οι περιπτώσεις των περιοχών που αντιδρούν και δεν θέλουν να βλέπουν ή να έχουν υπεράκτια αιολικά.

Ο δρόμος των συγκρούσεων θα αποφευχθεί και η λύση είναι να η προτεραιοποίηση σε περιοχές που δεν παρουσιάζεται το πρόβλημα των τοπικών αντιδράσεων, κάτι που είναι ρεαλιστικό αφού στην πλειοψηφία των περιοχών που έχουν επιλεγεί δεν υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις.

Ειδικότερα, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφέρει στο mononews.gr: «Επικεντρωνόμαστε στο πώς θα κάνουμε το σχεδιασμό ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια. Θα δώσουμε προτεραιότητα στις περιοχές που δεν έχουμε αντιδράσεις. Από το σύνολο των 12 GW που θέλουμε να αναπτύξουμε αντιδράσεις υπάρχουν για περιοχές που αντιστοιχούν στο 1 GW, ενώ για τη μεγάλη πλειοψηφία δεν υπάρχουν. Τα άμεσα σχέδιά μας, αφορούν υπεράκτια αιολικά ισχύος 2,5 GW μέχρι το 2033 και επομένως δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουμε από τις περιοχές που οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν».

Επίσης, στρατηγική του υπουργείου, είναι να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα οι περιπτώσεις περιοχών που έχουν αντιρρήσεις με άξονα να μην τεθούν σε περιπέτειες οι σχεδιασμοί των μεγάλων επενδύσεων που απαιτούνται για τα υπεράκτια αιολικά.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως θα αλλάξει ο συνολικός αριθμός των αρχικών περιοχών που είχαν επιλεγεί, καθώς θα μπει ακόμη ένα κριτήριο, ο τρόπος που υποδέχεται η τοπική κοινωνία τις επενδύσεις αυτές, αλλά και η αποδοτικότητα.

Για παράδειγμα, μια περιοχή με μειωμένη αποδοτικότητα και τοπικές αντιδράσεις θα βγαίνει από το χάρτη των υποψήφιων περιοχών προς ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων, περιοχών.

Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube! https://bit.ly/3de5Kl9
Keywords
Τυχαία Θέματα