Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Παίρνει 182 εκατ. ευρώ από το «χρυσό» deal Chipita-Mondelez – Τι εισπράττουν οι υπόλοιποι μέτοχοι
Προσωπική ρευστότητα που εκτιμάται στα 182 εκατ. ευρώ αποκομίζει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος από την αρχική φάση του «χρυσού» deal, παραχώρησης της Chipita στον καναδικό κολοσσό της Mondelez. Αυτή φέρεται να είναι η πρώτη εικόνα που προκύπτει από την παραπάνω συμφωνία, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες.
Το τίμημα των 2 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε, προφανώς, αφορά τη συνολική αξία (enterprise value) της Chipita
Στη συνολική αξία της πωλούμενης εταιρείας συμπεριλαμβάνεται και ο καθαρός της δανεισμός. Δηλαδή, τα δάνεια αφαιρουμένων των μετρητών που έχει στο ταμείο της. Με βάση τον ισολογισμό του 2019, ο καθαρός δανεισμός της Chipita ανήλθε στα 202,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 44,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν τα ταμειακά της διαθέσιμα. Ο καθαρός δανεισμός πιθανότατα να είναι αυξημένος κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ καθώς η εταιρεία στις αρχές του 2020 χρησιμοποίησε πιστωτικές γραμμές από τις τράπεζες για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της πανδημίας.
Με βάση την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, η συνολική αποτίμηση της Chipita «μεταφράζεται» σε 1,64 δισ. ευρώ ενώ εάν αφαιρεθεί ο καθαρός της δανεισμός, η συνολική αποτίμηση διαμορφώνεται στο 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τυχόν διαφοροποιήσεις που έχουν επέλθει στη διάρκεια της περσινής χρήσης.
Είναι επίσης προφανές ότι το τελικό αποτέλεσμα του deal θα εξαρτηθεί και από άλλα στοιχεία αξιολόγησης που τύχον χρήζουν αναπροσαρμογών. Σε αυτά, περιλαμβάνονται και τα κεφάλαια κίνησης, λαμβανομένου υπόψη ότι στη χρήση του 2019, η Chipita είχε ένα μικρό «άνοιγμα» της τάξης του 5 εκατ. ευρώ καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της ήταν στα 209,5 εκατ. ευρώ έναντι των 204,3 εκατ. ευρώ που ήταν το κυκλοφορούν ενεργητικό της σε επίπεδο ομίλου.
Η συμμετοχή στην ΙνδίαΣύμφωνα με επίσημα στοιχεία που καταγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο της πρόσφατης κεφαλαιακής αύξησης της «Νίκας» ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατέχει το 13,015% της Chipita. Το στοιχείο αυτό, δείχνει ότι το μερίδιο Θεοδωρόπουλου από το χρυσό deal διαμορφώνεται στην περιοχή των 182 εκατ. ευρώ. Ρευστότητα εξαιρετικά σημαντική, την οποία επί του παρόντος κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως θα αξιοποιήσει ο οξυδερκής και εξαιρετικά έμπειρος Έλληνας επιχειρηματίας.
Με βάση τη δομή του deal με την Mondelez, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ανέρχεται στα 89,5 δισ. δολ. (!) εξαιρούνται οι συμμετοχές της Chipita στην εισηγμένη αλλαντοβιομηχανία «Νίκας», στην οποία και ελέγχει το 93,36%, όπως επίσης και η συμμετοχή 40% στην Britchip, κοινοπρακτική εταιρεία που συστήθηκε από κοινού με τον τοπικό βασιλιά των μπισκότων που ελέγχει την Britannia Industries. Για να αποκολληθούν η «Νίκας» και η συμμετοχή στην Ινδία θα χρειαστεί να καταβληθεί ένα τίμημα, το οποίο και αναμένεται να ισούται με τα κεφάλαια που έχει ξοδέψει η Chipita.
Στην περίπτωση της «Νίκας» διαφαίνεται ότι η Chipita έχει καταβάλλει περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ στην Britchip υπολογίζεται ότι συνεισφέρει περίπου 4,3 εκατ. ευρώ (μέχρι τα τέλη του 2019). Είναι άγνωστό εάν αυτές οι δυο εταιρείες, περιέλθουν εξ’ όλοκλήρου στο χαρτοφυλάκιο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ή εάν θα πλαισιωθεί και πάλι από τον όμιλο Olayan με τον οποίο συμπλέουν επί δεκαετίες. Ανάλογα με το τι θα συμβεί, θα μειωθεί ισόποσα και το καθαρό ποσό από τα 182 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι το μερίδιο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.
Olayan και λοιποί μέτοχοι: Χατζάκου, Φρέρης και ΦώλιαςΌσον αφορά στον όμιλο Olayan, υπολογίζεται ότι θα εισπράξει περίπου 1,12 δισ. ευρώ από την πώληση της Chipita στην Mondelez. Πρόκειται για μια εξαιρετικά προσοδοφόρα επένδυση, του σαουδαραβικού επιχειρηματικού ομίλου, η περιουσία του οποίου πριν από μερικά χρόνια ανέρχονταν στην περιοχή των 12 δισ. δολ.
Χρήματα από το deal θα αποκομίσουν και οι υπόλοιποι Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην Chipita, οι οποίοι κατέχουν αθροιστικά περίπου 7%. Με το ποσοστό αυτό, υπολογίζεται ότι τους αναλογούν έσοδα 98 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν μεταξύ άλλων στους Αχιλλέα Φώλια, Μαίρη Χατζάκου και Λορέντζο Φρέρη καθώς και σε άλλα τρία με τέσσερα πρόσωπα.
Η συνολική αποτίμηση του deal (enterprise value) εκτιμάται πως έγινε στις 20 φορές τα αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της Chipita, τα οποία στην χρήση του 2019 ανήλθαν σε 83,3 εκατ. ευρώ. Από αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν 2,6 εκατ. ευρώ από την εισφορά που είχε η αιγυπτιακή Edita Food που πουλήθηκε ενώ άλλο 1 εκατ. ευρώ ήταν η συνεισφορά, της Wondeplant, η οποία επίσης εκχωρήθηκε από την Chipita.
Η σύγκριση με την εποχή ΒγενόπουλουΕνδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν και από την σύγκριση του deal με την Mondelez, με τα προηγούμενα που ενεπλάκη η Chipita. Υπολογίζεται πως το τωρινό deal είναι μιάμιση φορά ακριβότερο από την εξαγορά της Chipita από την MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου, όταν η επιχειρηματική οντότητα της Vivartia είχε αποτιμηθεί στις 13,4 φορές τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA).
Το 2006, Chipita και ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών δημιούργησαν κοινό όμιλο, με τη συμμετοχή της δεύτερης να φθάνει το 24%. Όταν το σχήμα αυτό αγοράστηκε ως Vivartia από τον όμιλο Βγενόπουλου, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είχε εισπράξει περί τα 64 εκατ. ευρώ, παραχωρώντας περίπου 4,8% και κρατώντας περίπου 1,3%. Λίγους μήνες μετά βέβαια απέκτησε επιπλέον 4,9% από το placement που έκανε η πλευρά της MIG.
Εν τέλει, αποχώρησε από την Vivartia, εκποιώντας το 6,11% που είχε φθάσει να κατέχει. Aπό τις κινήσεις αυτές αποκόμισε κέρδος περίπου 3 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το καθαρό κερδοφόρο αποτέλεσμα για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο από την πώληση στην MIG έφθασε στα περίπου 67 εκατ. ευρώ και όχι παραπάνω όπως κατά κόρον γράφεται όλα τα τελευταία χρόνια.
Υπεραξίες 200 εκατ. σε βάθος 15ετίαςΑπό εκείνο τo deal, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών, είχε εισπράξει περίπου μισό δισ. ευρώ ενώ περίπου 85 εκατ. ευρώ αποκόμισε ο όμιλος Olayan που ήταν και τότε μέτοχος στο σχήμα. Τον Απρίλιο του 2010, όταν η πλευρά Olayan- Θεοδωρόπουλου ξαναπήρε τον έλεγχο της Chipita κατέβαλλαν 400 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας παράλληλα τα δάνεια των 327 εκατ. ευρώ που είχε τότε η εταιρεία. Σε αυτό το deal, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εκτιμάται ότι διέθεσε περίπου 50 εκατ. ευρώ ενώ όλα τα άλλα εισφέρθηκαν από την πλευρά του ομίλου Olayan.
Με όλες αυτές τις κινήσεις και σε βάθος 15ετίας, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εκτιμάται ότι αποκόμισε υπεράξιες της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Χωρίς βεβαίως να υπολογίζονται τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου που ειδικά στην διάρκεια της περσινής χρονιάς έφθασαν τα 34,9 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση των σημάτωνΈνα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την ακτινογραφία των επίσημων οικονομικών καταστάσεων της Chipita είναι πόσο αποτιμώνται τα εμπορικά σήματά της. Με βάση τον ισολογισμού του 2019, η Chipita αποτιμά σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τα πιο αναγνωρίσιμα σήματά της. Ενδεικτικά, το 7days υπολογίζεται σε λογιστική αξία 169,8 εκατ. ευρώ, το 7days bake rolls στα 20,9 εκατ. ευρώ, το finetti σε 4,67 εκατ. ευρώ και το Molto στα 6,4 εκατ. ευρώ ενώ το εμπορικό σήμα της «Nίκας κοστολογείται στα περίπου 12 εκατ. ευρώ.
Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο αλλαντοβιομηχανία Νίκας, την τελευταία εβδομάδα είχε άνοδο 57,9% στην τιμή της μετοχής της, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να διαμορφώνεται πλέον στα 79,4 εκατ. ευρώ, ενσωματώνοντας προφανώς τις ισχυρές προσδοκίες που καλλιεργούνται στην αγορά. Αν και η εντονότατη ανοδική κίνηση της μετοχής, έγινε με ελάχιστο όγκο συναλλαγών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Με κορονοϊό ο ανεμβολίαστος ηγούμενος Εφραίμ του Βατοπεδίου - Εσπευσμένα στον Ευαγγελισμό με αεροδιακομιδή
- Τι απαντά η ΓΓΑΠ σε δημοσιεύματα για προνομιακή μεταχείριση του Μ. Φουρθιώτη στις φυλακές Κορυδαλλού
- Επιδόματα: Μπαράζ πληρωμών τη Δευτέρα 31 Μαΐου – Τι καταβάλλεται
- «Μικρομέτοχος» ο Λεωνίδας Μπόμπολας στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας
- «Ψάχνεται» για το εξωτερικό ο Μπουφόν
- Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Παίρνει 182 εκατ. ευρώ από το «χρυσό» deal Chipita-Mondelez – Τι εισπράττουν οι υπόλοιποι μέτοχοι
- Γέροντας Εφραίμ: Προληπτικά λόγω Covid-19 στον «Ευαγγελισμό»
- Στην Αθήνα με αεροδιακομιδή ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ
- Διώρυγα του Σουέζ: Πρoσάραξε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων – Ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία
- Πέντε νέα περιπολικά σκάφη με υγειονομικό εξοπλισμό στο Λιμενικό Σώμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Παίρνει 182 εκατ. ευρώ από το «χρυσό» deal Chipita-Mondelez – Τι εισπράττουν οι υπόλοιποι μέτοχοι
- Στην Αθήνα με αεροδιακομιδή ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ
- Μουσείο Αρέθουσα. Εγκαίνια με παραλείψεις
- Αντιδράσεις στο Βερολίνο για τους εμβολιασμούς εφήβων
- Έλληνες εφοπλιστές: Αγοραπωλησίες πλοίων αξίας 1,65 δισ. δολαρίων τον Μάιο
- Βόσπορος: Διακόπηκε η κίνηση στα στενά λόγο ατυχήματος σε δεξαμενόπλοιο
- Στη δημοσιότητα το σχέδιο προϋπολογισμού Μπάιντεν ύψους 6 τρισ. δολαρίων- Τι περιλαμβάνει
- Wall Street: Κλείσιμο με οριακή άνοδο – Τέταρτος συνεχόμενος θετικός μήνας για Dow Jones, αρνητικός ο Μάιος για τον Nasdaq
- Σασόλι: Ζητάμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα αν θέλει να παραμείνει σε ευρωπαϊκό δρόμο
- Ιταλία: Τον Ιούλιο αναμένει τα πρώτα 27 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
![Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Παίρνει 182, Chipita-Mondelez –,spyros theodoropoulos, pairnei 182, Chipita-Mondelez –](https://images32.inewsgr.com/4142/41424409/spyros-theodoropoulos-pairnei-182-ekat-evro-apo-to-chryso-deal-Chipita-Mondelez--ti-eisprattoun-oi-ypoloipoi-metochoi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Mononews
- Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Παίρνει 182 εκατ. ευρώ από το «χρυσό» deal Chipita-Mondelez – Τι εισπράττουν οι υπόλοιποι μέτοχοι
- Έλληνες εφοπλιστές: Αγοραπωλησίες πλοίων αξίας 1,65 δισ. δολαρίων τον Μάιο
- Wall Street: Κλείσιμο με οριακή άνοδο – Τέταρτος συνεχόμενος θετικός μήνας για Dow Jones, αρνητικός ο Μάιος για τον Nasdaq
- Μουσείο Αρέθουσα. Εγκαίνια με παραλείψεις
- Σασόλι: Ζητάμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα αν θέλει να παραμείνει σε ευρωπαϊκό δρόμο
- Βόσπορος: Διακόπηκε η κίνηση στα στενά λόγο ατυχήματος σε δεξαμενόπλοιο
- Ιταλία: Τον Ιούλιο αναμένει τα πρώτα 27 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
- Στην Αθήνα με αεροδιακομιδή ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ
- Αντιδράσεις στο Βερολίνο για τους εμβολιασμούς εφήβων
- Στη δημοσιότητα το σχέδιο προϋπολογισμού Μπάιντεν ύψους 6 τρισ. δολαρίων- Τι περιλαμβάνει
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ουγγαρία: Νέες διμερείς σχέσεις με τη Βρετανία θέλει ο Ορμπάν
- Κ. Τσιάρας: Η Δικαιοσύνη συνεχίζει το βηματισμό της προς την ψηφιακή εποχή
- Λιουμπλιάνα: Στους δρόμους χιλιάδες Σλοβένοι με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιάνσα
- Γραφείο Ελληνικού: Στο ΥΠΕΝ με αναβάθμιση για επιτάχυνση της επένδυσης
- Χρυσή Αυγή: Τροπολογία για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασθέντες
- Αυστρία: Ποιοι περιορισμοί χαλαρώνουν από τις 10 Ιουνίου
- Γερμανία: Πάνω από €24 εκατ. για τη διαφήμιση νόμων από οκτώ υπουργεία
- Wall Street: Μικρή άνοδος με τον S&P 500 σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό του ρεκόρ
- Σλοβενία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα
- Α. Γκουτέρες: Καταδικάζει τον «εμβολιαστικό εθνικισμό» και προειδοποιεί για τον «θυμό των φτωχών»