ΣτΕ: Νόμιμες οι νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες

Ενέκρινε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, με την πληθώρα των προσωπικών δεδομένων και τη δυνατότητα εντοπισμού μέσω «τσιπ» του κατόχου της.

Ετσι, με τις υπ’ αριθμόν 2388-92/2019 αποφάσεις της 7μελούς Συνθέσεως του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίφθηκαν σχεδόν στο σύνολο των ενστάσεων τους, οι αιτήσεις ακυρώσεως 70 πολιτών, ιερέων και δικηγόρων κατά της 8200/0-297647/10.4.2018 κοινής υπουργικής απόφασης για την «Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών».

Η μόνη πρόβλεψη που έκρινε μη νόμιμη το Ανώτατο Δικαστήριο είναι

η αναφορά των στοιχείων που απαιτούνται για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Και αυτό, διότι κατά το ΣτΕ, δεν αναφερόταν ρητά στην ΚΥΑ ποια είναι αυτά τα στοιχεία, αλλά υπήρχε μόνο αυτή η αόριστη αναφορά περί στοιχείων που θα βοηθούσαν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, «οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχουν ευρύτατο περιεχόμενο, τα δε ανωτέρω στοιχεία δεν είναι κρίσιμα για την απόδειξη της ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνδέονται με τα πρόσθετα στοιχεία του κατόχου, σύμφωνα με μια εκ των εξουσιοδοτικών διατάξεων για την έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ (άρθρο 3 Ν. 1599/1986), άρα η αποθήκευση των στοιχείων αυτών δεν βρίσκει έρεισμα στις οικείες εξουσιοδοτικές διατάξεις».

Μεταξύ άλλων, στα νέα δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων, πέραν των γνωστών στοιχείων, προβλέπεται «RFID chip», με δυνατότητα εντοπισμού του κατόχου, ΑΜΚΑ, ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά) και ιδιότητα του κατόχου της ταυτότητας ως συνταξιούχου, την πρόσκαιρη και μόνιμή κατοικία.

The post ΣτΕ: Νόμιμες οι νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα