Συμβαδίζει το χρηματιστήριο με την οικονομία;

00:01 6/4/2024 - Πηγή: Mononews

Ένας κυνικός παρατηρητής θα υποστήριζε ότι τα σκαμπανεβάσματα στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχουν και πολύ σημασία γιατί η αγορά παραμένει μικρή και ρηχή.

Στο βαθμό, όμως, που βλέπουμε το ΧΑΑ περίπου να αντανακλά τις ανάλογες παγκόσμιες κινήσεις —  ιδιαίτερα των ΗΠΑ—η ερμηνεία οφείλει να είναι λιγότερο απλή.

Η αναζήτηση πολυπλοκότητας δεν είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός, αλλά είναι πλέον μάλλον σαφές ότι τα κέντρα λήψης οικονομικών αποφάσεων λειτουργούν σε περιβάλλον με πολλές μεταβλητές και αστάθεια. Πολύ απλά, ο καθορισμός

του ρίσκου γίνεται ολοένα και δυσκολότερος ενώ, ταυτόχρονα, η κάθε εξέλιξη μπορεί να ερμηνευτεί ως προς τα αίτια της και τις προοπτικές της με διαφορετικό τρόπο.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, υπάρχει η προσδοκία μείωσης του κόστους χρήματος καθώς ο πληθωρισμός στο 2,5% ελάχιστα απέχει από τον στόχο του 2%.  Για την κεντρική τράπεζα, όμως, αυτή η εξέλιξη έχει διαφορετικές ερμηνείες.

Η μία είναι ότι αυτή η διαφορά της μισής ποσοστιαίας μονάδας είναι πράγματι μικρή και θα μπορούσε να δικαιολογήσει μία πρώτη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο πληθωρισμός, εξάλλου, έχει μειωθεί από το μέγιστο ύψος του 7,1% στο 2,4%, και μόνο τώρα τον Μάρτιο έκανε ένα ελάχιστο άλμα κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 2,5%.

Ο εναλλακτικός τρόπος «διαβάσματος» των εξελίξεων είναι ότι με την αγορά εργασίας ισχυρή (303.000 νέες θέσεις δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο), την ανεργία στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του 3,8%, και τις ωριαίες αμοιβές να υπερβαίνουν τον πληθωρισμό καθώς έχουν αυξηθεί κατά 4,1% από τον Μάρτιο του 2023 στον Μάρτιο του 2024, τώρα είναι ο καιρός για σύνεση – οπότε η FED δύσκολα θα αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια, φοβούμενη πως με την οικονομία τόσο δυναμική, ο πληθωρισμός μπορεί εύκολα να αναζωογονηθεί.

Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των αγορών, αυτή η δεύτερη ερμηνεία φαίνεται να έχει πολλούς πιστούς.

Στην Ευρώπη μπορεί η ΕΚΤ να περιμένει την FED αλλά είναι σαφές ότι ο δομικός πληθωρισμός δείχνει ανθεκτικότητα και η εκτίμηση του ρίσκου είναι σαφώς πιο απαισιόδοξη απ’ ότι στις ΗΠΑ. Σε ευρωπαϊκό έδαφος, εξάλλου, διεξάγεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η Μέση Ανατολή αποδεικνύει πως επάξια της έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «πυριτιδαποθήκη», ενώ η επίπτωση εκλογής του Tramp θα έχει άμεσα αρνητικές επιπτώσεις, με έμφαση στην ισχυροποίηση της Ρωσίας και των διασπαστικών της Ε.Ε. τάσεων.

Δεν είναι αμελητέοι όλοι αυτοί οι παράγοντες – και επαρκώς ικανοί να διασπάσουν την σύνδεση των χρηματιστηρίων με την οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΧΑΑ δεν θα μπορούσε να μείνει…αδιάφορο. Συμμερίζεται, ως ένα βαθμό, τις ανησυχίες και συμμετέχει στις διεθνείς τάσεις. Μπορεί η ελληνική οικονομία να πηγαίνει καλά με αναφορά στα μακροοικονομικά μεγέθη αλλά οι εγγενείς αδυναμίες – αυτές που επισήμανε και η Moody’s—δεν έχουν εξαλειφθεί. Κι ας μην παραγνωρίζεται ότι οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες που εν πολλοίς επηρεάζουν καθοριστικά την πορεία του ΧΑΑ, λόγω εξωστρέφειας έχουν πλέον ένα πόδι εκτός Ελλάδος—οπότε επηρεάζονται άμεσα πλέον από τις εξελίξεις.

Υπήρξαν αναφορές ότι το ΧΑΑ επηρεάστηκε από τα γηγενή πολιτικά γεγονότα. Δεν ξέρω αν μερικοί παίκτες είδαν ξαφνικά όνειρο-εφιάλτη κυβέρνησης Ανδρουλάκη-Κασσελάκη, αλλά λίγη ψυχραιμία και σοβαρότητα δεν θα έβλαπταν. Όπως αποδεικνύεται, της κοινωνίας πάντως δεν της λείπουν.

Διαβάστε επίσης

Ηγετική κυβέρνηση σήμερα σημαίνει φυγή εμπρός

Keywords
Αναζητήσεις
symvadizei-to-chrimatistirio-me-tin-oikonomia.htm
Τυχαία Θέματα
Συμβαδίζει,symvadizei