Τα μισθώματα που ζητούνται για ακίνητα που γυρνούν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση

Με υψηλές προσδοκίες όσο αφορά το ζητούμενο ενοίκιο τοποθετούν στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων οι ιδιοκτήτες τα ακίνητα που το προηγούμενο διάστημα ανακαινίστηκαν προκειμένου να νοικιάζονται για βραχύ χρονικό διάστημα μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb.

Πρόκειται για ακίνητα μικρής επιφάνειας 30 τ.μ. έως 60 τ.μ. κυρίως ισόγεια ή ημιυπόγεια και επιπλωμένα μιας και μισθώνονταν για βραχύ χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια δεν είναι η κατοικία που απευθύνεται σε μια οικογένεια 3 ή 4 ατόμων που χρειάζεται τουλάχιστον 2 υπνοδωμάτια, προτιμά τον όροφο και διαθέτει την οικοσκευή της μιας και η μίσθωση

επιπλωμένου διαμερίσματος στην Ελλάδα δεν συνηθίζεται.

Για τα ακίνητα αυτά οι ζητούμενες τιμές, όπως έχουν καταγραφεί από το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E Real Estates, ξεκινούν από 750 ευρώ μηνιαίως για ένα σπίτι πρώτου ορόφου στη Γλυφάδα, ενώ με την χαμηλότερη τιμή συναντά κανείς κατοικία στα Σεπόλια κατασκευής του 1973, 28 τ.μ. στον 4ο όροφο.

Οι ενδιαφερόμενοι να μισθώσουν κατοικία με τα χαρακτηριστικά της εν λόγω κατηγορίας ακινήτων είναι νέα ζευγάρια που ακόμα δεν έχουν μπει στη λογική να αγοράσουν οικοσκευή, εργένηδες ή φοιτητές. Για την τελευταία κατηγορία υπάρχει ένα ερωτηματικό, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας, καθώς με βάση την εμπειρία του δικτύου ο γονιός ενός φοιτητή θα αποφύγει να διαθέσει 10 ευρώ ανά τ.μ. για ένα ισόγειο ή ημιυπόγειο.

Ο κ. Μπάκας υπογραμμίζει ότι «οι ιδιοκτήτες αν πραγματικά επιθυμούν να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες – παραδοσιακές μισθώσεις και όχι για λίγους μήνες (που και πάλι θα είναι βραχυχρόνια απλά μεγαλύτερης διάρκειας) θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης ώστε να εισπράττουν σίγουρα το μηνιαίο τους μίσθωμα. Το μηνιαίο μίσθωμα στις παραδοσιακές μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ως εισόδημα, ακόμη και αν στο μηνιαίο ζητούμενο ενοίκιο συμπεριλαμβάνονται το internet ή τυχόν κοινόχρηστα».

Όπως σημειώνει «υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο διαφορετικών τύπων μίσθωσης κατοικίας. Η βραχυχρόνια μίσθωση απαιτεί την ενεργή συμμετοχή του ιδιοκτήτη, την προσωπική του εργασία (καθαρισμός του ακινήτου, πετσέτες, σεντόνια, διάφορες εργασίες στο ακίνητο, διαδικασία άφιξης και αναχώρησης του εκάστοτε επισκέπτη), σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μισθώσεις που το μηνιαίο μίσθωμα είναι πραγματικό έσοδο χωρίς προσωπική εργασία και λοιπά έξοδα».

Πάντως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα στις πιο δημοφιλείς περιοχές των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Πλάκα, Θησείο, Κουκάκι, Εμπορικό Τρίγωνο) που διαθέτουν 1-2 ακίνητα, κρατούν ακόμη στάση αναμονής και δεν επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις. Στους τουριστικούς προορισμούς της υπόλοιπης χώρας καταγράφεται προτίμηση των επισκεπτών προς τις κατοικίες τύπου Airbnb έναντι των ξενοδοχείων για λόγους αποφυγής του συγχρωτισμού με πολλούς ανθρώπους και αυτό δημιουργεί προσδοκίες και για τις κατοικίες με βραχυπρόθεσμη μίσθωση στην Αθήνα στις δημοφιλείς περιοχές.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που επιστρέφει στις μακροχρόνιες μισθώσεις στην Αττική (από τις δημοφιλείς περιοχές) είναι ακίνητα που ανήκουν – διαχειρίζονται από εταιρείες. Στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις απώλειες οι διαχειριστές επιστρέφουν μέρος των ακινήτων στις συμβατικές – παραδοσιακές μισθώσεις για 4-5 μήνες ή και 1 έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα