Τα μουσεία γιορτάζουν αλλιώς! Δείτε τις εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων αύριο, 18 Μαΐου και ταυτόχρονα έναρξη της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα.

Διπλή γιορτή, αν και υπό εντελώς πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως ακριβώς όμως και η ζωή των τελευταίων μηνών. Εκδηλώσεις κάθε είδους, μουσικές, χορευτικές, θεατρικές και βέβαια σχετικές με τα μουσεία θα γίνονταν κανονικά αυτή την ημέρα, με τον κόσμο να κατακλύζει τα μουσειακά ιδρύματα μέσα και έξω.

Εφέτος όμως, μόνον διαδικτυακά γίνονται

όλα, χωρίς αυτό να στερεί, ωστόσο, την φαντασία και την ποικιλία στα εορταστικά προγράμματα.

Να θυμίσουμε ότι η Διεθνής Ημέρα Μουσείου οργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), το ελληνικό τμήμα του οποίου, με πρόεδρο την κυρία Τέτη Χατζηνικολάου, παρότρυνε φέτος, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας, να προσαρμόσουν τα μουσεία τον καθιερωμένο εορτασμό τους ψηφιακά.

Θέμα του φετινού «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή».

Κι αν όλες οι προτάσεις δεν εναρμονίζονται με αυτό, σημασία έχει ότι, παρά τις δυσκολίες, ο εορτασμός θα γίνει!

Επιλέγουμε κάποιες από τις εκδηλώσεις:

–«Το πολίτευμά μας λέγεται δημοκρατία. Ισότητα και ισονομία στην αρχαία Αθήνα». Πρόκειται για το θέμα που έχει επιλέξει το Επιγραφικό Μουσείο, συμμετέχοντας στον εορτασμό. Με ειδικό έκθεμα, τα κληρωτήρα ως μέσα για τη λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα.

Αίθουσα του Επιγραφικού Μουσείου

Επίσης παρουσιάζεται και η βιντεο-περιήγηση​ «Το χαμένο κείμενο», ένα έργο της εικαστικού Νίνας Παππά. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τα εκθέματα, θα κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους εκείνοι αφοσιώνονται στα χαραγμένα κείμενα και θα ξανακοιτάξει τους πέτρινους όγκους με την ανοίκεια γλώσσα, αναγνωρίζοντας την ιστορία τους.

Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

http://icom-greece.mini.icom.museum/agenda/ ή
 https://museumday.epigraph​icmuseum.gr/

-Την σπουδαία επιχείρηση σπάνιων αρχαίων αντικειμένων από ξύλο παρουσιάζει το βίντεο της Εφορείας Ανατολικής Αττικής. Με τίτλο «Η περιπέτεια της συντήρησης των νέων ξύλινων ευρημάτων της Βραυρώνας», το βίντεο δείχνει πώς οι συντηρητές «θεραπεύουν» με χειρουργική ακρίβεια τα ευρήματα.

Πρόκειται για 107 σκεύη, δύο ξύλινες σόλες υποδημάτων, ένα ξύλινο ειδώλιο κ.ά. που είχαν βρεθεί το 2011 κατά τη
διάρκεια εργασιών για την διάνοιξη ενός φρεάτιου στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας. Στην υγρασία που υπάρχει στην περιοχή οφείλεται η διατήρησή τους.

Μικρό ειδώλιο από ξύλο, σπάνιο εύρημα που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό
Μουσείο Βραυρώνας

Ένα ακόμη βίντεο με τίτλο «Ταξίδι στη γη και στους αιώνες» αποτυπώνει την απόσπαση, τη μεταφορά και την επανατοποθέτηση ενός αρχαίου ληνού (πατητηρίου) σε νέα θέση, στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Κορωπίου.

https://www.facebook.com/efaanat/videos/3036396779762029/

  –«Μικρές ξεναγήσεις για μεγάλους» τιτλοφορείται η νέα ψηφιακή δράση του Ιδρύματος B & E Γουλανδρή με όχημα την πλούσια συλλογή του, η οποία άλλωστε παρουσιάζεται στο Μουσείο του. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη και τους εκφραστές της και θα συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι με στοιχεία βιωματικής ξενάγησης.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, ενώ υπάρχει ηλεκτρονική προεγγραφή στο visit@goulandris.gr

Αίθουσα του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

–«Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων» στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Η έκθεση φωτογραφίας των Robert McCabe και Κατερίνας Λυμπεροπούλου μέσα από μοναδικές λήψεις των έργων και του εκθεσιακού χώρου στον ιστότοπο του Μουσείου Μπενάκη στη σελίδα benaki.org/Strofades.

Η έκθεση αναφέρεται στην ιστορία ενός μοναστικού συγκροτήματος, που έχει τις ρίζες του στον 13ο αιώνα και βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι του Ιονίου, την Σταμφάνη του συμπλέγματος των Στροφάδων.

Από την έκθεση «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων» στο Μουσείο Μπενάκη
Ελληνικού Πολιτισμού

-Το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με δύο βίντεο εξίσου ενδιαφέροντα: Το πρώτο ο «Ηρακλής. Ήρως διαχρονικός και αιώνιος» της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης, που παρουσιάστηκε στο Ιλίου Μέλαθρον πριν από δύο χρόνια.

Και το δεύτερο είναι μία περιήγηση στα σπουδαία εκθέματά του.
http://www.nummus.gr/ και στο YouTube

-Μουσική και πολιτιστική κληρονομιά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Και συγκεκριμένα:

«Ένα Ταξίδι στους Ήχους της Μεσογείου». Ρεσιτάλ κιθάρας από τον σολίστα κιθάρας και μουσικολόγο δρ Ιωάννη Ανδρόνογλου.

«Το Μουσείο χτυπά την πόρτα σας!». Μια περιήγηση στο μουσείο από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, κυρία Ε. Τσιγαρίδα, που παρουσιάζει και σχολιάζει επιλεγμένα αντικείμενα των συλλογών.

«Ιστορίες του Μουσείου πλασμένες με πηλό…» από το εργαστήρι κεραμικής ΚΔΑΠΑμΕΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ.

Οι δράσεις είναι προσβάσιμες μέσω του διαδικτυακού καναλιού στο YouTube και των συνδέσμων (Links) που οδηγούν σ’ αυτό:

http://www.pella-museum.gr/
https://www.facebook.com/pages/Archaeological-Museum-of-Pella/434922793269007

Μικρό ειδώλιο από ξύλο, σπάνιο εύρημα που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό
Μουσείο Βραυρώνας

-Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει την ψηφιακή δράση Solitaire / Solidaire, που αφορά στη ροή 2 ή 3 ημερήσιων αναρτήσεων στις σελίδες της στο Facebook και το Instagram, με έργα από όλα τα τμήματα των συλλογών της, επιλεγμένα και σχολιασμένα από τις επιμελήτριές της.

Info @nationalgalleryathens
http://www.nationalgallery.gr/
https://www.facebook.com/nationalgalleryathens/

-Αφιερωμένη στους γιατρούς η ψηφιακή έκθεση του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων. Επίκαιρο και ενθαρρυντικό θέμα, καθώς, από ιστορικής άποψης, η ανθρωπότητα έχει κατά καιρούς δοκιμαστεί από ασθένειες και λοιμούς, ωστόσο έχει πάντοτε βρει το δρόμο της, χάρις την άοκνη εργασία των υπηρετών του Ασκληπιού.

Κάποιοι, μάλιστα, από αυτούς του γιατρούς, τα πορτρέτα των οποίων περιλαμβάνονται στη συλλογή του μουσείου ανέπτυξαν παράλληλα και μεγάλη πολιτική δράση και συνέβαλαν καθοριστικά στην εξέλιξη της νεώτερης Ιστορίας της Ζακύνθου.

Το ψηφιακό αφιέρωμα ανεβαίνει στις ψηφιακές πλατφόρμες του μουσείου στις 18 Μαΐου.

@museumsolomos
Ιστοσελίδα: http://zakynthos-museumsolomos.gr/

-Με βασικό θέμα #StayConnected, #StayCurious το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ εμπνεόμενο από το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων: «Μουσεία για την ισότητα. Πολυμορφία και Κοινωνική Συνοχή» προτείνει τρία προγράμματα:

-ένα εικαστικό εργαστήρι,

-ένα μουσικό εργαστήρι και

-ένα ψηφιακό παιχνίδι.

Τα δύο εργαστήρια πραγματοποιούνται σε απευθείας σύνδεση (live), με την ομάδα των μουσειοπαιδαγωγών, ενώ, για όσους θέλουν να τα πραγματοποιήσουν άλλη μέρα και ώρα, μπορούν να κατεβάσουν τo αντίστοιχο πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο, για υλοποίηση από το σπίτι.

Για το ψηφιακό παιχνίδι υπάρχει αντίστοιχη εφαρμογή, που «ανοίγοντάς» την, δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία, ενός πρωτότυπου, ψηφιακού παζλ.

#IMD2020 #Museums4Equality #icom_greece #DigitalMuseum

https://www.otegroupmuseum.gr/portal/ICOM

Keywords
Τυχαία Θέματα