Τι έχει να πει ο Χρήστος Σταϊκούρας που η Ελλάδα μένει ακάλεστη στο πάρτι των ξένων αγορών;

Αν μιλήσει κανείς ειλικρινά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τέως υπουργό Οικονομικών και «αποκεφαλισθέντα» από το οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, δεν θα είχε πρόβλημα να παραδεχθεί ότι αγνοούσε την… ύπαρξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Γι’ αυτό και η καταστροφική άγνοια της «πρώτης φοράς Αριστερά» στο πρώτο εξάμηνο του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και η «ρετσινιά» της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς από το σκάνδαλο της Folli Follie.

Άγνοια που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται από την παρούσα κυβέρνηση που εκλέχθηκε με σημαία την φιλοεπενδυτική στάση και πολιτική της.

Πραγματικά, τα μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωτόγνωρα. Κορονοϊός, επιπτώσεις στην οικονομία, πολεμικές απειλές, μεταναστευτικό, φυσικές καταστροφές (πλημμύρες στην Εύβοια, πυρκαγιές). Τούτα, σε μία χρονιά που η χώρα θα άνοιγε πανιά.

Άγνοια, όμως, δεν επιτρέπεται. Υπάρχει η εμπειρία, το στελεχιακό δυναμικό, δοκιμασμένων ανθρώπων της κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα και στην αγορά.

Αλήθεια, τι έχει να πει ο Χρήστος Σταϊκούρας, όταν τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου υποχωρεί 31%; Και την ίδια στιγμή, η Ελληνική Δημοκρατία εκδίδει έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας με μηδενικό επιτόκιο;

Το ελληνικό χρηματιστήριο τείνει να καταστεί ο… παραμορφωμένος καθρέφτης της ελληνικής οικονομίας. Σαν το παραμύθι των αδελφών Γκριμ, όπου η χοντρή και άσχημη μάγισσα εμφανιζόταν πανέμορφη μπροστά στον καθρέφτη της…

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πέφτουν εξαιτίας της «πλάτης» που βάζει η Κριστίν Λαγκάρντ, διευρύνοντας την γκάμα των χωρών που εντάσσονται στην ποσοτική χαλάρωση λόγω κορονοϊού, ακόμη κι αν δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.

Η ΕΚΤ, όμως, δεν έχει κάποιο πρόγραμμα «ρουλεμάν» που να προβλέπει και την αγορά μετοχών από τα χρηματιστήρια.

Η ιστορία στα χρηματιστηριακά ταμπλό φέτος γράφει ότι οι ξένοι είναι πωλητές στην Ελλάδα για εννέα συνεχόμενους μήνες. Η ιστορία γράφει ότι από τον Ιούλιο του 2019, που εκλέχθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι ξένοι έχουν ξεπουλήσει μετοχές αξίας μεγαλύτερης του μισού δισ. ευρώ. Και, εν τέλει, η ιστορία γράφει ότι το «play Ελλάδα» δεν πουλάει.

Κι αν στις επαφές που έχει ο Χρήστος Σταϊκούρας ή ο υφυπουργός του, Γιώργος Ζαββός, με τους ξένους επενδυτές μένουν εντυπωσιασμένοι από την διάθεση και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το rebranding της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, το μαγαζί… δεν τραβάει.

Ακόμα και στην Ισπανία των εκατοντάδων θανάτων λόγω κορονοϊού την ημέρα, οι απώλειες από την αρχή του χρόνου είναι 20%. Όχι 31%. Στο Μιλάνο, όπου φόρτωναν τα πτώματα στα φορτηγά του στρατού, οι απώλειες είναι σχεδόν 11,8% και όχι 31%…

Κι αν πάμε σε αγορές βορειότερα της Ιταλίας, όπως στον γερμανικό Dax, καταγράφονται κέρδη πάνω από 6% σε ετήσια βάση. Αν δε τολμήσουμε να πάμε στη Wall, με τον Nasdaq να χτυπάει προσφάτως νέο ιστορικό ρεκόρ, φοβάμαι ότι οι Έλληνες επενδυτές και οι ένοικοι της οδού Νίκης θα βάλουν τα… κλάματα. Και μία λεπτομέρεια:

Ο Τραμπ δεν χάνει την ευκαιρία να τουιτάρει σχεδόν κάθε πρόσληψη ή νέα θέση εργασίας στη χώρα του εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Και στην Ελλάδα;

Σε λίγες μέρες έρχεται το τρίτο νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την λειτουργία των αγορών.

Έχουν προηγηθεί ένας νόμος  στις αρχές του 2020 που δίνει υπερεξουσίες τύπου SEC στην Επιτροπή, ένας νόμος, τον περασμένο Ιούλιο, που δίνει εξουσίες και στην ΕΛΤΕ, τους ορκωτούς λογιστές, αντικαθιστώντας στο Δ.Σ. της Κεφαλαιαγοράς τα μέλη που προέρχονταν από το Χρηματιστήριο, το οποίο είναι, μέσω της ΕΧΑΕ, ελεγχόμενη εταιρεία και ένας εντός του Σεπτεμβρίου. Ο οποίος, στην ουσία, θα δίνει τη δυνατότητα «υπογραφής» ισολογισμών, σίγουρα όμως, πιστοποίησής τους από την ΕΛΤΕ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες θα μπορούσαν και να «συγχωνευθούν».

Αυτά γιατί γίνονται; Όσο κουραστικά κι αν φαίνονται, όσο γραφειοκρατικά κι αν ακούγονται, οι ξένοι το φυσάνε και δεν κρυώνει με την Ελλάδα. Κι αυτό το ξέρουν και ο Σταϊκούρας και ο Ζαββός, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας.

Οι ξένοι θέλουν δείγματα γραφής. Η προηγούμενη κυβέρνηση, αν συνομιλήσει κανείς με υποτίθεται τεχνοκρατικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοούσε ακόμα και την ύπαρξη της… οδού Κολοκοτρώνη, όπου και η έδρα της Κεφαλαιαγοράς, ή την Λεωφόρο Αθηνών, όπου και η έδρα του Χρηματιστηρίου Αξιών.

Στην μεν οδό Κολοκοτρώνη είναι πιο πιθανό να γνώριζαν τα… μπαρ που κατακλύζουν την περιοχή, στην δε Λεωφόρο Αθηνών τα βουλκανιζατέρ και τα καταστήματα με τα εργαλεία πέριξ της Σπύρου Πάτση…

Γιατί έχει πάθει μπλακ άουτ η κυβέρνηση στα ζητήματα της αγοράς;

Οι ξένοι εξαπατήθηκαν κι έχασαν τα λεφτά τους στην Ελλάδα με την ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πολλοί από τους Έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων που συνομιλούν τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, τυχαίνει να τα «λένε» συχνά πυκνά και με τους δημοσιογράφους.

Ιδού πως εξαπατήθηκαν:

– Από τις ανακολουθίες του δραματικού πρώτου εξαμήνου 2015, μένουμε στην Ευρώπη ή φεύγουμε με Grexit (σ.σ. το βιβλίο των Βαρβιτσιώτη – Δενδρινού πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία από την Α’ Δημοτικού)

– Από την τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ακολούθησε το 2016 (είχαν προηγηθεί άλλες τρεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Γιώργου Αλογοσκούφη το 2008).

–  Το κούρεμα των ομολόγων, το γνωστό PSI, της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.

–  Την «φούσκα» σε όλους τους δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των ETFs που παίζουν οι ξένοι, της Folli Follie της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

– Την Creta Farms, που σώθηκε στο… παρά πέντε με κυβερνητικούς χειρισμούς από τον Άδωνι Γεωργιάδη. Οι θέσεις εργασίας σώθηκαν, κλαίνε όμως οι ομολογιούχοι.

– Και διάφορες άλλες υποπεριπτώσεις, για τις οποίες οι ομολογιούχοι μετανιώνουν την ώρα και τη στιγμή που έβαλαν τα λεφτά τους σε μία εταιρεία που η διοίκησή της άλλα έλεγε κι άλλα έπραττε.

Και όλοι καταλαβαίνουν ότι την επιχειρηματική κόπρο του Αυγείου έρχεται να καλύψει, θωρακίζοντας το εποπτικό πλαίσιο προκειμένου η Ελλάδα να διεκδικήσει τοποθετήσεις εκ νέου άνω του 1 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο, Σταϊκούρας, Ζαββός, υπό την εποπτεία του Μητσοτάκη.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δρα γρήγορα από τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε την τύχη της χώρας. Το θέμα είναι γιατί οι θεσμικές αυτές κινήσεις δεν μεταφράζονται σε κεφάλαια ή, τέλος πάντων, να πάρει το Χ.Α. αυτό που δικαιούται από τους ξένους fund managers.

Η αγορά θέλει… Rebranding. Κι αυτό θα γίνει μόνον εφόσον οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ξεκάθαροι. Μέχρι τότε…

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα