Τι είναι ο «κρίσιμος» δείκτης Κ στον οποίο αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Σε έναν λιγότερο γνωστό δείκτη από τον R0 αναφέρθηκε κατά την τακτική ενημέρωσης της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως εξήγησε, ο δείκτης Κ υποδηλώνει το ποσοστό της επιδημίας που προκαλείται από φαινόμενα υπερμετάδοσης, τα οποία στην συντριπτική πλειονότητά τους συμβαίνουν σε κλειστούς χώρους.

«Πολύ πρόσφατες επιστημονικές αναλύσεις, έπειτα από την εξέταση εκατοντάδων επιδημιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 99,7% των μεταδόσεων της νόσου προκύπτει από τέτοια φαινόμενα υπερμετάδοσης», τόνισε

ο καθηγητής.

Σύμφωνα με μελέτη από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, πολλές επιδημίες ξεκινούν από χώρους, όπως για παράδειγμα, οι κατοικίες μεταναστών στη Σιγκαπούρη, τα μπαρ ζωντανής μουσικής στην Ιαπωνία, τα πλοία, τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ, οι χορωδίες στην Ουάσιγκτον, τα νοσοκομεία, οι οίκοι ευγηρίας, τα θέρετρα του σκι στην Αυστρία και τη βόρεια Ιταλία, τα οποία σύμφωνα με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή επιδημία κά.

«Από μαθηματικές εκτιμήσεις επιστημόνων της ίδιας ομάδας υπολογίζεται ότι δεν χρειάζεται να είναι πολλοί μολυσμένοι. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι περίπου το 80% των λοιμώξεων μπορεί να προκαλείται από ένα 10% των περιπτώσεων της νόσου.

Επιπλέον, σε πολύ πρόσφατες δημοσιεύσεις, στο Ισραήλ φάνηκε ότι το 5 % ευθυνόταν για το 80% των μεταδόσεων. Με φυλογενετική ανάλυση το 70% των περιπτώσεων στη χώρα αποδόθηκε σε ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ που ήταν θετικοί σε ποσοστό 27%», τόνισε ο κος Τσιόδρας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ν.Κορέας, η οποία με το εξαιρετικό σύστημα ανίχνευσης και ιχνηλάτισης επιτυγχάνει την ανίχνευση άνω του 95% των επαφών. Όπως σημείωσε, ένα περιστατικό λοίμωξης σε νέο, που διαδοχικά επισκέφθηκε τρεις χώρους νυχτερινής διασκέδασης, οδήγησε σε ιχνηλάτιση 7,200 ατόμων σε πέντε παρόμοιους χώρους, όπου θα μπορούσε να έχει διασπαρεί ο ιός και τελικά στην εργαστηριακή διάγνωση και ανίχνευση δεκάδων νέων περιπτώσεων.

Ο κος Τσιόδρας επέστησε την προσοχή όσον αφορά χώρους που μπορούν να λειτουργήσουν πιο εύκολα ως εστίες μετάδοσης του ιού, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε πολλαπλές επαφές με συνανθρώπους μας, μεταξύ των οποίων και ανθρώπους που μπορεί να είναι φορείς της νόσου.

«Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσει στο μέλλον προβλεπτικά, ώστε να προλάβουμε ακόμα περισσότερες εστίες διασποράς του ιού. Αλλά σε συνδυασμό με μία πολύ καλή διαδικασία ιχνηλάτισης», υπογράμμισε ο καθηγητής, αναφερόμενος στο δείκτη Κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα