Τι κρύβεται πίσω από τα on camera χαμόγελα Δένδια-Τσαβούσογλου και Παναγιωτόπουλου-Ακάρ – Το παρασκήνιο και οι πιέσεις

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πίσω από τα ολιγόλεπτα τετ α τετ «στο όρθιο» ανάμεσα στους κ. Δένδια- Τσαβούσογλου και Παναγιωτόπουλο – Ακάρ, ενόψει των Συνόδων Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ στα τέλη του μηνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, οι πιέσεις που ασκήθηκαν από την προηγούμενη Κυριακή (και εξακολουθούν να ασκούνται) στον Ερντογάν, πρωτίστως από τις ΗΠΑ και το Βερολίνο, προκειμένου να αφιππεύσει από το άρμα της επιθετικής ρητορικής και

του ανατολίτικου παζαριού, σχετίζονται άμεσα με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και παράλληλα τις υπερβαίνουν.

Με το μήνυμα που εστάλη στον Τούρκο Πρόεδρο, μέσω επίσημων οδών, να είναι σαφές: Ξέχνα τους εξοπλισμούς και τη χρηματοδότηση αν συνεχίσεις αυτή την τακτική στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Το αίτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας είναι ιστορικό και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, σε αυτή τη συγκυρία,  να βάλει πάνω από την υλοποίησή του προσωπικά συμφέροντα, ενόψει εκλογών και εξαιτίας δυσμενών δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μήνυμα αυτό ταυτίζεται χρονικά με μια κεφαλαιώδους σημασίας διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: Στην επερχόμενη Σύνοδο του  ΝΑΤΟ θα αποφασιστεί η νέα Στρατηγική Αντίληψη της Συμμαχίας, που θα καθορίζει τη θέση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, τις αναδυόμενες υβριδικές προκλήσεις και για πρώτη φορά, την Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα δρομολογηθεί η ανάπτυξη περισσότερων σχηματισμών μάχης του ΝΑΤΟ στο ανατολικό και, πιθανότητα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Ένα νέο μοντέλο δύναμης, με περισσότερες δυνάμεις σε υψηλότερη ετοιμότητα, και συγκεκριμένες δυνάμεις προκαθορισμένες για την άμυνα συγκεκριμένων Συμμάχων, όπως τόνισε κατά τη συνεδρίαση των Υπουργών Άμυνας, ο ίδιος ο Γ.Γ. Στόλτενμπεργκ, χθες στις Βρυξέλλες.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι στην Τουρκία βρέθηκε αυτές τις μέρες και ο εκπρόσωπος της αρμόδιας Επιτροπής της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Adam Smith, ο οποίος είπε ευθέως στους  Τούρκους συνομιλητές του: Η Τουρκία δεν πρόκειται να ξαναμπεί στο πρόγραμμα των F-35.

Ο Ερντογάν, με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι, και με τον κλασσικό του σύμμαχο το Βερολίνο να τον «αδειάζει» για τέταρτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, προκαλώντας πρωτόγνωρο εκνευρισμό στο «Λευκό Παλάτι», επ’ ουδενί μπορούσε να επαναλάβει το γνωστό του «παιχνίδι» πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής: Μετά από τις ύβρεις, επικαλούμαι ένα ολιγόλεπτο επικοινωνιακό «άνοιγμα» προς την Ελλάδα, με στόχο να μετριάσω τις σε βάρος της Τουρκίας διατυπώσεις στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όντας πολύ καλός «παίκτης», μέτρησε και την διαφορά ύφους και ουσίας στη στάση του Κ. Μητσοτάκη, τόσο κατά το γεύμα στην Πόλη και την ομιλία στις ΗΠΑ, όσο και μετά από το συμβάν της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, στοιχειοθετεί την καμπή για την αλλαγή των συσχετισμών, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, εναντίον της Τουρκίας.

Από την πλευρά της η Αθήνα, έχοντας πάρει και αυτή μηνύματα από εταίρους και συμμάχους, αλλά, ταυτόχρονα, έχοντας εκπέμψει, αφενός τα δικά της «ως εδώ», αφετέρου το «δεν κλείνουμε εμείς την πόρτα του διαλόγου», χωρίς να τρέφει ψευδαισθήσεις για τις μεσομακροπρόθεσμες επιδιώξεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, ανέβηκε στο κύμα της αποκλιμάκωσης, κρατώντας στα χέρια της ένα σημαντικό ατού, έναντι προηγούμενων ανάλογων περιστάσεων: Τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις διαβεβαιώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων και θεσμών, οι οποίοι, πολλές φορές κάνοντας στροφή δεκάδων μοιρών σε σύγκριση με τις πάγιες θέσεις τους, τάσσονται πλέον ανοιχτά απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό, διαμηνύοντας πως δεν θα ανεχθούν παραβίαση κυριαρχίας, συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλης Ευρωπαϊκής χώρας.

Παράλληλα, πηγές τονίζουν ότι ουδείς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι τόσο αφελής ώστε για να μην βλέπει ποιος έγινε από «λύκος –αρνάκι», πρόσκαιρα έστω. Οι πρόσφατες, καθημερινές on camera προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Πρωθυπουργού, το «Μητσοτάκης γιοκ», και οι εκφράσεις «γελοίος» και «για κλάματα» εναντίον κορυφαίων μελών της Κυβέρνησης, κυρίως όμως οι ευθείες απειλές εναντίον ακόμα και της κυριαρχίας ενός κράτους –μέλους της ΕΕ και συμμάχου στο ΝΑΤΟ, έχουν καταγραφεί. Όπως και οι πληροφορίες για επικείμενη «κίνηση» της Άγκυρας είτε στον ΟΗΕ είτε «επί του πεδίου».

Ενισχυτικό της επιφυλακτικότητας (κατ’ ελάχιστον) της Αθήνας είναι και το γεγονός ότι, αμέσως μετά τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ, φιλοκυβερνητικά Μέσα  στη γείτονα ισχυρίζονταν πως ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ «έμεινε άφωνος μπροστά στα λόγια του Ακαρ».

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, δια του Υπουργού Άμυνας διεμήνυσε στους απέναντι ότι: πρώτον, οφείλει να σταματήσει η άμεσα η εμπρηστική επιθετική ρητορική, και δεύτερον να τερματιστούν οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Ανάλογα σαφή μηνύματα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, απέστειλε δια ζώσης ο κ. Παναγιωτόπουλος και στη Γερμανίδα αλλά και τον Βρετανό ομόλογό του. «Δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά αν συνεχίσει η Τουρκία την ίδια πολιτική, τόσο στη ρητορική όσο και στο πεδίο. Δεν μπορεί να λέει κάθε μέρα τόσο και να κάνει άλλα τόσα», φέρεται να είπε ο Καβαλιώτης πολιτικός.

Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο με πρώτο σταθμό σήμερα τη Λευκωσία και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (σημειώνεται ότι στην κυπριακή πρωτεύουσα θα βρίσκεται και ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γερμανός Μ. Βέμπερ, σταθερός «πολέμιος» της αναθεωρητικής Τουρκίας). Ακολούθως, θα μεταβεί στη Ρώμη όπου θα συναντήσει τον Μ. Ντράγκι (η Ιταλία, όπως έχει γράψει το mononews.gr, βρίσκεται στο «ραντάρ» της Αθήνας τόσο για την πολιτική εξοπλισμών της Άγκυρας όσο και για το «άδειασμα» της χώρας μας στο Λιβυκό).

Όλα θα «παιχτούν» πάντως, κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στις 23-24 Ιουνίου, στη διάρκεια της οποίας, παρά τις χθεσινές εξελίξεις με τα ολιγόλεπτα τετ α τετ «κοινωνικού χαρακτήρα», αναμένεται, όπως και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει, να θέσει την τουρκική επιθετικότητα, ζητώντας να συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα ρητή καταδίκη της Άγκυρας. Και κυρίως, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου θα βρίσκεται όχι μόνο ο Ερντογάν αλλά και ο Τζ. Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης:

Tετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ μετά το τουρκικό μπαράζ προκλήσεων

Δένδιας: Τρίτοι παράγοντες επιχειρούν να υπονομεύσουν τη σχέση ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

Κομισιόν: Η Τουρκία να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δένδια-Τσαβούσογλου, Παναγιωτόπουλου-Ακάρ –,dendia-tsavousoglou, panagiotopoulou-akar –