Το «lockdown» αλλάζει τη στρατηγική των funds – Τι θα καθορίσει τα deals μετά την πανδημία

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της πανδημίας βρίσκονται οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για ευκαιρίες στην ελληνική αγορά. Η κρίση του κορονοϊού έβαλε φρένο στα σχέδια που είχαν εκπονήσει προτού ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού και τώρα περιμένουν την άρση των περιοριστικών μέτρων για να αξιολογήσουν τα επόμενα βήματά τους.

«Το lockdown φέρνει νέα δεδομένα και επιβάλλει επανεξέταση της στρατηγικής καθώς όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε ενόψει μιας σημαντικής ύφεσης»,

επισημαίνουν άνθρωποι που συνομιλούν με ξένα funds ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο κάποιοι επενδυτές να υπαναχωρήσουν από συμφωνίες που δεν είχαν επισφραγισθεί με υπογραφές. Στο εξωτερικό έχουν παρατηρηθεί ήδη τα πρώτα φαινόμενα αθέτησης συμφωνιών που αφορούσαν εξαγορές λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ετοιμάζονται τα εμπλεκόμενα μέρη ετοιμάζονται να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια…

Το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την ανάκαμψη της οικονομίας θεωρείται καθοριστικό για την εξέλιξη των πραγμάτων στο μέτωπο των deals. Η ταχύτητα επιστροφής σε μια στοιχειώδη κανονικότητα και η κατάσταση του κάθε κλάδου θα κρίνουν την διάθεση για την υλοποίηση νέων deals που θα συμβάλουν στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας. «Πολλά θα εξαρτηθούν εάν η ανάκαμψη είναι βραδεία σε σχήμα U, ή θα είναι ταχεία σε σχήμα V», σημειώνουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον προτού ο θανατηφόρος ιός δείξει τα δόντια του ήταν αρκετά ισχυρό και μάλιστα είχε επανακάμψει δυναμικά, ύστερα από πολλά χρόνια. Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να περνάνε από τα λόγια στην πράξη, ολοκληρώνοντας αξιόλογες συμφωνίες, οι οποίες είχαν μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σύμφωνα με έρευνα της PwC το πρώτο δίμηνο του 2020 είχε ξεκινήσει με… φόρα, αφού στο διάστημα αυτό είχαν δρομολογηθεί αρκετές εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας άνω των 3,3 δισ. ευρώ! Ενώ οι προοπτικές ήταν αρκετά ευοίωνες καθώς η χώρα είχε αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, η οποία είχε δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και ο χειρισμός της κρίσης από την κυβέρνηση και τα αντανακλαστικά που έδειξε, κερδίζοντας την διεθνή αναγνώριση.

Η αίσθηση που υπάρχει –αυτή την στιγμή- είναι πως η «επενδυτική όρεξη» θα συνεχίσει να υπάρχει και την επόμενη μέρα καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας δεν έχουν αλλάξει σημαντικά ενώ προγραμματισμένα deals θα προχωρήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο, αφότου πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Μέχρι τον Οκτώβριο πάντως εκτιμάται πως δεν πρόκειται να γίνουν κινήσεις καθώς όλοι «θέλουν μια περίοδο μέχρι να καθίσει η σκόνη».

Μάλιστα, λίγες πιθανότητες δίδεται και στην έλευση των distress funds που έχουν χαρακτηρισθεί ως «επενδυτές – κοράκια» ή τουλάχιστον δεν πρόκειται να είναι ο κανόνας, παρ’ ότι πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. «Η εποχή για τα κοράκια έχει τελειώσει», επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος από τον χώρο των επενδύσεων για να προσθέσει πως είμαστε στην εποχή που υπάρχουν ευκαιρίες για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις σε μια σειρά από κλάδους, όπως τα τρόφιμα. Στον αντίποδα, μειονέκτημα θεωρείται το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να προσελκύσουν μεγάλα κεφάλαια.

Keywords
Τυχαία Θέματα