Τράπεζα Πειραιώς: Πιέσεις στις τιμές σιταριού – Πώς θα κινηθούν σε ρύζι, ζάχαρη και βαμβάκι

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρέασε και τον δείκτη αγροτικών προϊόντων που ενισχύθηκε, ενώ μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους αποδόσεις των αγροτικών προϊόντων, αναφέρει στο 3ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων του Μαρτίου η Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με το δελτίο, για το σιτάρι η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση και άρα οι τιμές θα μπορούσαν να πιεστούν.

Για τη ζάχαρη, η εκτιμώμενη μεγαλύτερη ινδική παραγωγή

φαίνεται να έχει προεξοφληθεί στην υποχώρηση της τιμής της, μία τάση που δύναται να συνεχιστεί.

Για το βαμβάκι, η Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει: «Η συνέχιση των κινεζικών εισαγωγών βαμβακιού ως αναπλήρωση των εθνικών αποθεμάτων δύναται να επιδράσει θετικά στην τιμή του βαμβακιού, αν και οι εκτιμήσεις για αυξημένη ινδική παραγωγή πιθανά να περιορίσουν αυτή τη δυναμική».

Ειδικότερα: 

Αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου επικράτησε στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, σε μηνιαίο επίπεδο, με τις μετοχικές αγορές να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, καθώς τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ικανοποιητικά.

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, η εικόνα στασιμότητας δεν φάνηκε να μεταβάλλεται σημαντικά, παρά την ελαφρά βελτίωση των πρόδρομων δεικτών, με τις πληθωριστικές πιέσεις να επιβραδύνονται.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και οι αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ, οι οποίες διατήρησαν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική, θέτοντας ως χρονικό σημείο έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων τον Ιούνιο.

Το δολάριο υποχώρησε, ενισχύοντας αξίες, που αποτυπώνονται σε δολαριακούς όρους (εμπορεύματα, βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα, καθώς και ενέργεια).

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρέασε και τον δείκτη αγροτικών προϊόντων που ενισχύθηκε, ενώ μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους αποδόσεις των αγροτικών προϊόντων.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι τιμές στον χυμό, στη ζάχαρη, στο ρύζι, στο σιτάρι και στο βαμβάκι.

Σύμφωνα με τον ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το El-Ninio εκτιμώνται ηπιότερες έως τον Απρίλιο-Ιούνιο 2024 (83% πιθανότητα), με αυξανόμενες πιθανότητες να αναπτυχθεί το La-Ninia τον Ιούνιο-Αύγουστο 2024 (62% πιθανότητα), επηρεάζοντας τις καλλιέργειες της Ν. Αμερικής (κυρίως καλαμπόκι, σόγια και ζάχαρη), χωρίς, όμως, ακόμη να έχει προεξοφληθεί στις τιμές τους.

Σε επιμέρους επίπεδο, η αναμενόμενη ενίσχυση της προσφοράς, παρά την ύπαρξη επιβολής δασμών στις ρωσικές εισαγωγές σιταριού, δύναται να μειώσει την τιμή του σιταριού.

Για τη ζάχαρη, η εκτιμώμενη μεγαλύτερη ινδική παραγωγή φαίνεται να έχει προεξοφληθεί στην υποχώρηση της τιμής της, μία τάση που δύναται να συνεχιστεί.

Οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αργεντινή έχουν εγείρει ανησυχίες για πιθανότητα μειωμένης παραγωγής, ενισχύοντας τις τιμές στο καλαμπόκι. Για τον χυμό πορτοκαλιού, οι ανησυχίες της αγοράς όσον αφορά την προσφορά, αναμένεται να διατηρηθούν, πλέον, όμως, επικεντρώνονται στις καλλιέργειες της Ν. Ευρώπης, με ενδεχόμενη ενίσχυση των τιμών.

Η συνέχιση των κινεζικών εισαγωγών βαμβακιού ως αναπλήρωση των εθνικών αποθεμάτων δύναται να επιδράσει θετικά στην τιμή του βαμβακιού, αν και οι εκτιμήσεις για αυξημένη ινδική παραγωγή πιθανά να περιορίσουν αυτή τη δυναμική.

Για τη σόγια, κυριαρχεί έντονα η αβεβαιότητα σχετικά με το που θα διαμορφωθεί το επίπεδο της παγκόσμιας προσφοράς σόγιας, με τους επενδυτές να ενισχύουν σημαντικά τις θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ σόγιας.

Η πτωτική τάση στην τιμή του ρυζιού δύναται να συνεχιστεί, καθώς οι προβλέψεις για την ινδική παραγωγή ρυζιού, φέτος, αναμένεται να ξεπεράσουν το επίπεδο παραγωγής του 2023.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ανοδικά κινήθηκαν τόσο ο δείκτης των εμπορευμάτων (+3,56%) όσο και ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+2,16%). Ως πιθανοί λόγοι μπορούν να αναφερθούν η υπερβάλλουσα ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές στην Κίνα και η υποχώρηση του δολαρίου.

Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη βελτιώθηκε σε σχετικά θετική (από σχετικά αρνητική).

Ωστόσο, το ισοζύγιο των κινδύνων στην παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει καθοδικό, λαμβανομένης και της διατήρησης της σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Δείτε εδώ το 3ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς για τον Μάρτιο του 2024.

Διαβάστε επίσης: 

DBRS: Ανάπτυξη 1,5% για την ελληνική οικονομία το 2024

Από τον Απρίλιο η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας με οφειλές έως 100 ευρώ

Ανατροπή με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και το άνοιγμα του Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα