ΤτΕ: Ανάκαμψη εμφάνισαν τα έσοδα από τον τουρισμό στο εννεάμηνο
Σημαντική αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις τουριστικές εισπράξεις του Σεπτεμβρίου και του εννεαμήνου.
Συγκεκριμένα, η χώρα σημείωσε έσοδα ύψους 8,75 δισ. ευρώ στους εννέα μήνες έναντι μόλις 3,6 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Όσον αφορά τα έσοδα του Σεπτεμβρίου, οι εισπράξεις έφτασαν τα 2,17 δισ. ευρώ.
Το ισοζύγιοΤο Σεπτέμβριο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, λόγω της αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και της βελτίωσης των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών.
Ισοζύγιο Τρεχουσών ΣυναλλαγώνΤο Σεπτέμβριο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 270 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και διαμορφώθηκε σε 177 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 52,5% και οι εισαγωγές κατά 53,2% (σε σταθερές τιμές οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης ήταν 18,3% και 21,5%).
Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 36,7% και 30,9% αντίστοιχα σε τρέχουσες τιμές (σε σταθερές τιμές οι αντίστοιχοι ρυθμοί ήταν 26,9% και 25,6%).
To πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών υπερδιπλασιάστηκε, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης κυρίως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών αυξήθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 124,4% και 150,8% αντίστοιχα). Ειδικότερα, οι εισπράξεις και οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στο 75,4% και στο 58,6% εκείνων του Σεπτεμβρίου του 2019 αντίστοιχα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε, κυρίως λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου των θαλάσσιων μεταφορών κατά 30,8%.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2020, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης των πληρωμών της γενικής κυβέρνησης.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε μείωση κατά 2,8 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 5,6 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών σε απόλυτα μεγέθη. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 32,8% και 30,1% αντίστοιχα σε τρέχουσες τιμές (σε σταθερές τιμές οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης ήταν 14,2% και 10,6%). Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 25,7% και 25,2% αντίστοιχα σε τρέχουσες τιμές (σε σταθερές οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης ήταν 20,6% και 23,2%).
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται πρωτίστως στη βελτίωση του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, η οποία όμως αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 89,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 139,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας το 43% και 54,4% των αφίξεων και των εισπράξεων του 2019 αντίστοιχα. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 14,8%.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος την αντίστοιχη περίοδο του 2020, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης.
Ισοζύγιο ΚεφαλαίωνΤο Σεπτέμβριο του 2021, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και διαμορφώθηκε σε 174 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 3,2 δισεκ. ευρώ.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και ΚεφαλαίωνΤο Σεπτέμβριο του 2021, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) μειώθηκε κατά 532 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 2,5 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων περιορίστηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, από 7,0 δισεκ. ευρώ σε 2,4 δισεκ. ευρώ.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών ΣυναλλαγώνΤο Σεπτέμβριο του 2021, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 91 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 288 εκατ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση κατά 1,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.
Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση κατά 2,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε μικρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού. Η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη μείωση κατά 2,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), που αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση κατά 1,0 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 837 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 3,8 δισεκ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 17,9 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 2,6 δισεκ. ευρώ και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 1,4 δισεκ. ευρώ.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 2,6 δισεκ. ευρώ των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μη κατοίκους και στη στατιστική προσαρμογή (κατά 2,6 δισεκ. ευρώ) που συνδέεται με την έκδοση χαρτονομισμάτων, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση κατά 1,6 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.
Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 14,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).
Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 12,2 δισεκ. ευρώ.
Δείτε ΕΔΩ τον Πίνακα Ισοζυγίου Πληρωμών
Διαβάστε επίσης:Προϋπολογισμός: Στο 6,9% η ανάπτυξη για το 2021Προϋπολογισμός… ανατιμήσεων – Ποιες φοροελαφρύνσεις περιλαμβάνει το τελικό κείμενο- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τζένη Μπαλατσινού: Ο χωρισμός από τον Βασίλη Κικίλια και η δύσκολη εγκυμοσύνη (video)
- Μαύρα «μαντάτα» για τις συντάξεις από την Κομισιόν!
- Μαρία Αγγελικούση στο Money Marine: Μπήκα στον χώρο της ναυτιλίας για να μείνω – Τα επόμενα σχέδια
- Debate KINAΛ: Οριστικά 29 Νοεμβρίου στην ΕΡΤ - Πέντε υποψήφιοι, δεν πάει ο Παπανδρέου
- Κικίλιας: Ο τουρισμός βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την υγεία
- Δώδεκα Έλληνες πανεπιστημιακοί στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως
- H COSCO και η αναγέννηση του Πειραιά
- Έρευνα: Ο κορονοϊός μάλλον προήλθε από αγορά στην Ουχάν
- Βέροια: Ανατίναξαν ΑΤΜ στη Μελίκη Ημαθίας και άρπαξαν χρήματα
- Στην Αθήνα σήμερα η τετραμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας – Γαλλίας – Αιγύπτου – Κύπρου και η συνάντηση Ν. Δένδια – Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Τζένη Μπαλατσινού: Ο χωρισμός από τον Βασίλη Κικίλια και η δύσκολη εγκυμοσύνη (video)
- Μαρία Αγγελικούση στο Money Marine: Μπήκα στον χώρο της ναυτιλίας για να μείνω – Τα επόμενα σχέδια
- Νίκος Ανδρουλάκης: Δε θέλω καμία ψήφο από μέλη ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ
- Ryanair: Κατέθεσε επίσημο αίτημα διαγραφής από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου
- Χρηματιστήριο: 5Χ5 οι τράπεζες, τα αποτελέσματα της Πειραιώς στο μικροσκόπιο, εν αναμονή Moody’s
- ΝΔ για Παπανδρέου: Περιμέναμε μεγαλύτερη σοβαρότητα από έναν πρώην πρωθυπουργό
- Σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στον e-ΕΦΚΑ
- Χρήστος Μεγάλου: Στόχος μας η μείωση των NPE σε μονοψήφιο ποσοστό
- PREMIA Properties: Αύξηση εσόδων και ΕΒΙΤDA στο εννεάμηνο – Mετατρέπεται ΑΕΕΑΠ
- Προϋπολογισμός: Στο 6,9% αναθεωρείται η ανάπτυξη για το 2021 – Φόροι πάνω από 50 δισ. το 2022
- Τελευταία Νέα Mononews
- ΤτΕ: Ανάκαμψη εμφάνισαν τα έσοδα από τον τουρισμό στο εννεάμηνο
- Προϋπολογισμός: Στο 6,9% αναθεωρείται η ανάπτυξη για το 2021 – Φόροι πάνω από 50 δισ. το 2022
- Τζένη Μπαλατσινού: Ο χωρισμός από τον Βασίλη Κικίλια και η δύσκολη εγκυμοσύνη (video)
- Kαθολικό lockdown στην Αυστρία
- Σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στον e-ΕΦΚΑ
- Ryanair: Κατέθεσε επίσημο αίτημα διαγραφής από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου
- Χρηματιστήριο: 5Χ5 οι τράπεζες, τα αποτελέσματα της Πειραιώς στο μικροσκόπιο, εν αναμονή Moody’s
- Στην Αθήνα σήμερα η τετραμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας – Γαλλίας – Αιγύπτου – Κύπρου
- ΝΔ για Παπανδρέου: Περιμέναμε μεγαλύτερη σοβαρότητα από έναν πρώην πρωθυπουργό
- Αυξήθηκε κατά 2,63% η χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου και έφτασε τα 4.705 πλοία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σε εθνικό lockdown από τη Δευτέρα η Αυστρία
- Foreign Ministers of Greece, France, Egypt, Cyprus to meet in Athens
- Χρήστος Μεγάλου: «Ο μετασχηματισμός της Τράπεζας Πειραιώς επιφέρει απτά αποτελέσματα»
- Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 4,5% το 2022, άνοδος επενδύσεων 21,9%
- ΤτΕ: Μειώθηκε τον Σεπτέμβριο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
- ΤτΕ: Ανάκαμψη στα έσοδα από τον τουρισμό το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου
- Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να μην πάει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο στο Νταβός
- Κίνα: Οι ΗΠΑ να σταματήσουν να αναμιγνύουν τον αθλητισμό με την πολιτική
- Προϋπολογισμός 2022: Ανάπτυξη 11,7% στη διετία 2021-2022
- Τουρισμός: Στο 54% του 2019 ο τζίρος στο 9μηνο