Βασιλακόπουλος: Σαφέσταση έξαρση της πανδημίας – Οι τρεις παράγοντες

Για έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας κάνει λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε: «Υπάρχει σαφέσταση έξαρση, είμαστε σε έναν συντελεστή μετάδοσης,

το περίφημο R, πάνω από τη μονάδα, που σημαίνει ότι μεγαλώνει λίγο η επιδημία».

Όπως εξήγησε, η έξαρση αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, στη σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2, η οποία ανακαλύφθηκε παράλληλα με την Όμικρον και είναι 30%-50% πιο μεταδοτική.

«Το δεύτερο είναι ότι βλέπουμε τις συνέπειες αφενός της γενικότερης χαλάρωσης που υπήρξε και αφετέρου του εορταστικού τριημέρου», πρόσθεσε.

«Ήρθη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και ταυτόχρονα γλεντήσαμε όλοι μαζί χωρίς να έχουμε φτάσει στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άλλων χωρών που κι αυτές αποσύρουν μέτρα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνουν τα κρούσματα, ακόμα και στη Βρετανία που το ποσοστό εμβολιασμένων με τρίτη δόση είναι 67%, όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 50%.

«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και λίγο μεγαλύτερο κύμα και θα πληρώσουμε μεγαλύτερο φόρο θανάτων», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Τι λέει στο mononews ο Θεοκλής Ζαούτης για το έγγραφο για τους θανάτους από COVID-19 εκτός ΜΕΘ

Κορονοϊός – Λύματα: Αύξηση 643% στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης – Άνοδος σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Keywords
Τυχαία Θέματα