Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Brain gain για 32 ‘Eλληνες που επέστρεψαν για να εργαστούν στην τράπεζα

Τριάντα δύο στελέχη  «επαναπάτρισε» από το εξωτερικό η  Alpha Bank τους τελευταίους μήνες, στελέχη που εντάχθηκαν στην ομάδα της. Οι έμπειροι επαγγελματίες που εργάζονταν σε μεγάλες  τράπεζες και πολυεθνικούς ομίλους του εξωτερικού είπαν «ναι» στο κάλεσμα του κ. Βασίλη Ψάλτη και επέστρεψαν στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας θέσεις στην τράπεζα.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο CEO της Alpha

κ. Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Η φιλοδοξία που διατυπώσαμε να αποτελέσουμε σημείο αναφοράς για τους Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη υλοποιείται. Περισσότεροι από 30 επαγγελματίες με υψηλό επίπεδο εμπειρίας και κατάρτισης, που εργάζονταν σε πολυεθνικούς ομίλους του εξωτερικού, επέλεξαν να ενταχθούν στην ομάδα της Alpha Bank».

Και μάλιστα συμπλήρωσε πως σε πρόσφατη έρευνα για τη μέτρηση της εικόνας της ως εργοδότης, η Alpha αναδείχθηκε μία από τις 10 κορυφαίες επιλογές στην Ελλάδα και στην κορυφή της λίστας μεταξύ των τραπεζών. «Δημιουργούμε ένα περιβάλλον εργασίας που η καινοτομία και η αποδοτικότητα κυριαρχούν, τα γραφειοκρατικά στεγανά εξαλείφονται και η εξυπηρέτηση των πελατών μας βρίσκεται στο επίκεντρο όσων κάνουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ψάλτης έχει κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανος καθώς η τράπεζα που διοικεί δίνει παράδειγμα για το brain gain.

Έλληνες επαγγελματίες από το εξωτερικό, έχουν επαναπατρίσει το τελευταίο διάστημα και άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Axia Ventures Group, ωστόσο κανείς δεν προσεγγίζει το πλήθος των στελεχών που έχει πετύχει η Alpha Bank.

Και αν τα προηγούμενα χρόνια –και ειδικά από το 2010 και μετά- σημειώθηκε μαζική φυγή Ελλήνων,  με υψηλού επιπέδου προσόντα και δεξιότητες,  στο εξωτερικό, τώρα δίνονται φορολογικά κυρίως κίνητρα για την αντιστροφή του brain drain.

Συγκεκριμένα όσοι επιστρέψουν για να εργαστούν στην Ελλάδα από το εξωτερικό,   θα έχουν αφορολόγητο  για 7 χρόνια το 50% του εισοδήματος τους. Το φορολογικό κίνητρο έχει προς το παρόν ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο δεν αποκλείεται να παραταθεί.

«Αν επιστρέψει σε πρώτη φάση ένα 20%  θα είμαστε ικανοποιημένοι» έχει δηλώσει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέσπισε τα φορολογικά κίνητρα προκειμένου να επαναπατριστεί σημαντικός αριθμός από εκείνους που  εγκατέλειψαν τα προηγούμενα χρόνια την Ελλάδα, αναζητώντας καλύτερες εργασιακές  προοπτικές.

Το στοίχημα της επιστροφής είναι σημαντικό για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας,  καθώς ανάμεσα στους Έλληνες μετανάστες βρίσκονται έμπειρα στελέχη που  μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Σύμφωνα με έρευνες μέσα στην κρίση μετανάστευσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες, επιλέγοντας να εργαστούν σε Γερμανία, Αγγλία αλλά και Αυστραλία.

Οι περισσότεροι από αυτούς που αναζήτησαν δουλειά στο εξωτερικό, ήταν σε ποσοστό πάνω από 50%  στην ηλικιακή ομάδα 25-44  χρονών και σε ποσοστό 70% απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης.

Ο  βασικός λόγος που μετανάστευσαν ήταν η ανεργία στα χρόνια της κρίση, αλλά και το  σχετικά χαμηλό επίπεδο των καθαρών οικονομικών απολαβών που έχουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα,  κυρίως λόγω της υψηλής φορολογίας και των εισφορών εργαζομένων και επιχειρήσεων που ανεβάζουν το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας.

Διαβάστε επίσης: 

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Τι ανέφεραν οι Έλληνες τραπεζίτες για την επόμενη μέρα και τα «δώρα» του Ταμείου Ανάπτυξης

Βασίλης Ψάλτης: Οι δισταγμοί κοστίζουν – Η Alpha Bank πρωτοστατεί στην πορεία αλλαγής της ελληνικής οικονομίας

Πώς το CVC αντιστρέφει το brain drain και φέρνει κορυφαία στελέχη στην Ελλάδα

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα