Βρετανία: «Αν είχαμε νωρίτερα αρχίσει τα διαγνωστικά τεστ θα ήταν καλύτερη η κατάσταση»

18:30 5/5/2020 - Πηγή: Mononews

Εάν υπήρχε νωρίτερα μία αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών ελέγχων για τον COVID-19 ενδεχομένως να είχε βοηθήσει σημαντικά το Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντάς του να εντοπίσει τις επαφές όσων είχαν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό, δήλωσε σήμερα σε κοινοβουλευτική επιτροπή ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε την Ιταλία στον επίσημο απολογισμό των απωλειών από τον κορονοϊό στην Ευρώπη, με περισσότερους από 32.000 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος Πάτρικ Βάλανς δήλωσε στην κοινοβουλευτική

Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας πως, κοιτάζοντας εκ των υστέρων τα πράγματα, είναι βέβαιος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά.

«Κατά τις αρχικές φάσεις, πιστεύω πως εάν είχαμε καταφέρει να αυξήσουμε πιο γρήγορα την ικανότητα διενέργειας τεστ θα ήταν επωφελές», είπε ο Βάλανς, πρώην πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της GlaxoSmithKline. «Για όλων των ειδών τους λόγους, αυτό δεν συνέβη», είπε ο Βάλανς. «Είναι εντελώς λάθος να σκεφτούμε ότι η διενέργεια τεστ είναι η απάντηση — είναι απλώς ένα τμήμα του συστήματος, το οποίο οφείλουμε να κατανοήσουμε σωστά», είπε. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αυξήσει τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων τον τελευταίο μήνα και 945.299 άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε τεστ μέχρι τώρα, αν και αντιπολιτευόμενα κόμματα λένε πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άργησε πάρα πολύ να επιταχύνει το πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ.

Η Τζένι Χάρις, αναπληρώτρια επικεφαλής ιατρική αξιωματούχος, δήλωσε στην ίδια ακρόαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής πως μία απεριόριστη ικανότητα διενέργειας τεστ θα είχε επιτρέψει στην κυβέρνηση να διατηρήσει το αρχικό πρόγραμμά της για την ιχνηλάτηση των επαφών εκείνων που βγει θετικοί στο τεστ. Είπε, ωστόσο, πως η προσέγγιση αυτή θα είχε λειτουργήσει μόνο αν υπήρχαν αρκετοί πόροι, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που θα μπορούσαν να έχουν εκτεθεί στον ιό. «Αν είχαμε απεριόριστη ικανότητα, και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη πέρα από αυτό, τότε ίσως θα επιλέγαμε μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση από εκείνην, που μας επεβλήθη βάσει των πόρων που είχαμε», είπε.

Τα εβδομαδιαία στοιχεία από το Ινστιτούτο Στατιστικής της Βρετανίας αναφέρουν επιπλέον τουλάχιστον 7.000 θανάτους στην Αγγλία και την Ουαλία ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο στους 32.313 έως τις 24 Απριλίου. Αμφότεροι οι επιστήμονες επέστησαν την προσοχή ότι είναι δύσκολο να γίνουν διεθνείς συγκρίσεις για τα ποσοστά θνητότητας σε αυτό το στάδιο της πανδημίας. Όμως ο Βάλανς είπε πως δεν είναι έκπληξη που το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη έχουν πληγεί πολύ.

«Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο που δύο μεγάλες κοσμοπολίτικες καλά συνδεδεμένες πόλεις με πολλαπλές εισαγωγές από όλο τον κόσμο –η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο– επλήγησαν τόσο σκληρά», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα