Βρετανία: Ετοιμάζει νέους παγκόσμιους εμπορικούς δασμούς

14:42 6/2/2020 - Πηγή: Mononews

Τον οικονομικό, αλλά και εμπορικό σχεδιασμό της διαμορφώνει από τώρα και έπειτα η Βρετανία, μετά και την επίσημη έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Φεβρουαρίου.

Εκτός από τις εμπορικές συμφωνίες που ήδη συζητά με την ΕΕ, με σκοπό όχι μόνο να διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ των χωρών του μπλοκ, αλλά και να κρατήσει μια καλή επαφή με την επί 47 χρόνια συνοδοιπόρο της, σχεδιάζει ένα δασμολογικό καθεστώς με τρίτα κράτη.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, βρίσκεται στα σκαριά ένα νέο πρόγραμμα

δασμών, που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021 και θα αφορά σε προϊόντα από χώρες με τις οποίες δεν θα υπάρχουν άλλες εμπορικές συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαβούλευση τεσσάρων εβδομάδων, με στόχο να διαμορφωθεί το καλύτερο εθνικό δασμολογικό καθεστώς, το οποίο θα είναι γνωστό ως Παγκόσμιοι Δασμοί του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απλοποίηση, ακόμα και την άρση δασμών για προϊόντα που δεν παράγονται στη βρετανική αγορά.

Η υπουργούς εμπορίου, Λιζ Τρας ανέφερε ότι είναι ώρα να απομακρυνθούν από το περίπλοκο δασμολογικό πρόγραμμα που είχε επιβληθεί στην Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά τα χρόνια. «Αυτή είναι η ευκαιρία μας να καθορίσουμε τη δική μας δασμολογική στρατηγική, που θα είναι η σωστή για τους Βρετανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα», σημείωσε η κ. Τρας.

Τι ισχύει για τις εμπορικές συναλλαγές της με την ΕΕ

Η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς έως τα τέλη του 2020. Άρα, η ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίου και ανθρώπων είναι διασφαλισμένη μέχρι τα τέλη του έτους.

Όμως, μέχρι τότε, οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν έρθει σε συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο παράτασης. Η καταλυτική ημερομηνία, όμως, για την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι η 1η Ιουλίου. Εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και η Βρετανία δεν έχει ζητήσει εκ νέου παράταση της συμφωνίας, τότε τα δεδομένα αλλάζουν και οι εμπορικές συναλλαγές θα γίνονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), κάτι που από μόνο του αποτελεί πρόβλημα, καθώς θα επιβάλλονται αυστηρότεροι δασμοί και για τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, Ευρώπη και Βρετανία θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις 40 ημέρες «αμιγούς διαπραγμάτευσης». Θα εξετάζουν, παράλληλα, περίπου 10 κεφάλαια κάθε φορά. Σε κάθε κεφάλαιο θα αφιερώνονται 2 με 3 εβδομάδες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα προχωρούν στο επόμενο.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ειδικός διαπραγματευτής Ε.Ε. για το Brexit είχε τονίσει πως αυτή η διαπραγμάτευση δεν είναι συνηθισμένη. «Στα τέλη του έτους, η Μεγάλη Βρετανία θα φύγει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τίποτα δε θα είναι το ίδιο. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης, κυρίως για το εμπόριο».

Η Μεγάλη Βρετανία έχει απορρίψει ήδη τα μοντέλα του Καναδά και της Νορβηγίας, αφού το πρώτο δεν καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών και, όσο για το δεύτερο, ο Τζόνσον το χαρακτήρισε πολιτικά απούλητο, αφού η χώρα θα υιοθετεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες χωρίς να έχει λόγο στις αποφάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα