4 ημέρες Ιρακινού κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Τα τελευταία χρόνια η κινηματογραφική παραγωγή στο Ιράν, γνωρίζει μια μεγάλη άνθηση, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, καθώς ετησίως παράγονται περί τις 100-120 ταινίες όλων των ειδών. Στην κινηματογραφική αυτή έκρηξη συνετέλεσε και η μακραίωνη καλλιτεχνική παράδοση της χώρας στην ποίηση , τη λογοτεχνία, την μουσική και τις εικαστικές τέχνες.
Αν και άγνωστος στη δύση μέχρι πρόσφατα, ο ιρανικός κινηματογράφος εξελίχθηκε σε μια ζωντανή και δημοφιλή καλλιτεχνική έκφραση, συγκροτώντας πλέον
Το ισλαμικό κίνημα αντίστασης που αναπτύχθηκε στο Ιράν στα τέλη του ’70, ενάντια στον δυτικόφιλο ιρανό μονάρχη, δημιούργησε μία ενδιαφέρουσα πολιτισμικά κατάσταση όταν ήρθε στην εξουσία, δίνοντας έμφαση σε έναν κινηματογράφο με στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, όπου η βία και οι αρνητικές εκδοχές της ζωής απουσίαζαν.
Το Ιρανικό σινεμά, με τα χρόνια, διαμόρφωσε κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία σχετίζονταν με την ηλικία των θεατών στους οποίους κατ’ αρχάς απευθυνόταν, δηλαδή στα παιδιά (σ.σ. το Ιράν έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανηλίκων στο συνολικό πληθυσμό): «εμμονή» στην αφήγηση απλών και κατανοητών ιστοριών, σκηνοθετική λιτότητα, ανθρωποκεντρισμός και έντονο το στοιχείο του συναισθήματος. Η θέση των παιδιών ως πρωταγωνιστών σ’ αυτές τις ταινίες, αλλά και η παρουσία πολλών ερασιτεχνών ηθοποιών δημιούργησε ένα σινεμά από το οποίο απουσίαζε η αυτοπροβολή του ηθοποιού-σταρ και η επιτήδευση στην υποκριτική και τη σκηνοθεσία.
Αν και το κοινό σήμερα είναι περισσότερο εξοικειωμένο με διάσημους, διεθνούς εμβέλειας σκηνοθέτες όπως ο Αμπάς Κιαροστάμι και ο Ασγκάρ Φαραντί, υπάρχουν πολλοί ακόμα διακεκριμένοι Ιρανοί σκηνοθέτες που αξίζει κανείς να γνωρίσει τη δουλειά τους. Ανάμεσά τους οι Ρεζά Μιρκαριμί, Εμπραχίμ Χαταμικιά, Μασούντ Κιμιαεϊ, Μανί Χαγκιγκί, Μπαχράμ Ταβακολί, Πουραν Ντεραχσαντε και άλλοι.
Με αυτό το σκεπτικό η Ταινιοθήκη της Ελλάδος φιλοξενεί, για πρώτη φορά, απο 1-4 Φεβρουαρίου 2018, τις Ημέρες Ιρακινού Κινηματογράφου, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία στους Έλληνες κινηματογραφόφιλους να γνωρίσουν τον σύγχρονο κινηματογράφο του Ιράν.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα με αφορμή την 39η επέτειο της νίκης της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.
Θα προβληθούν οκτώ ιρανικές ταινίες (έξι μυθοπλασίας και δύο ντοκιμαντέρ) παραγωγής των τελευταίων ετών, που πραγματεύονται πτυχές της καθημερινής ζωής σε διάφορα μέρη του Ιράν και εστιάζουν στον Άνθρωπο με τον τρόπο του ποιητικού, αισθητικού, χαμηλόφωνου, διεισδυτικού και ουμανιστικού ιρανικού κινηματογράφου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους εθνικούς κινηματογράφους στον κόσμο.
Πρόκειται για τις ταινίες:
Εδώ χωρίς εμένα του Μπαχράμ Ταβακολί
Τόσο απλά του Σεγιέντ Ρεζά Μιρκαριμί
Πισίνα ζωγραφικής του Ναζιάρ Μιρί
Κουράγιο των Αφσχίν Χασεμί και Μοχσέν Γκαραϊ
Ένας κύβος ζάχαρης του Σεγιέντ Ρεζά Μιρκαριμί
Μr Yousef του Aλί Ραφί
και τέλος το ντοκιμαντέρ Τhe Last Supper (Το τελευταίο δείπνο) του Μοχάμαντ Γκανεφάρντ. Kαθημερινά η έναρξη των προβολών θα πραγματοποιείται με το 25λεπτο ντοκιμαντέρ Spring Wind (Ο αέρας της Άνοιξης) του Φαζίν Ρεζαγιάν – μια παραγωγή του Υπουργείου Τουρισμού του Ιράν που παρουσιάζει τα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας με έναν ποιητικό τρόπο.
Η θεματολογία των ταινιών αυτών καλύπτει μια ευρεία γκάμα: από τον ρόλο της γυναίκας στην ιρανική κοινωνία, μέχρι τον πόλεμο και τη νοητική στέρηση –ενώ ένα φιλμ εμπνέεται από τον «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς.
Στην Αθήνα, θα βρεθεί, ως προσκεκλημένος της Πρεσβείας, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης της ταινίας έναρξης “Τhe Last Supper” Μοχάμαντ Γκανεφάρντ (Mohammad Ghanefard). Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του θα παρουσιαστεί σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα.
Η ταινία μας μεταφέρει στο αρχαίο χριστιανικό χωριό Μααλούλα της Συρίας, όπου επι χρόνια συνυπάρχουν αρμονικά μουσουλμάνοι και χριστιανοί, μιλώντας τα αραμαϊκά, την γλώσσα που μιλούσε ο Ιησούς Χριστός. Κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Συρία το χωριό δέχτηκε βάναυση επίθεση από εξτρεμιστές μουσουλμάνους οι οποίοι έκαψαν τις εκκλησίες, λεηλάτησαν τα αρχαία αντικείμενα που βρίσκονταν στα μοναστήρια , βανδάλισαν τις χριστιανικές εικόνες και πήραν ομήρους μοναχές και παιδιά.
Η επιλογή της ταινίας δεν είναι τυχαία. Όπως υπογραμμίζει ο Δρ. Αλί Μοχάμαντ Χελμί, μορφωτικός σύμβουλος της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα, «στο Ιράν μας ενδιαφέρει πολύ η θρησκευτική συνύπαρξη, και είμαστε η μόνη από τις ισλαμικές χώρες που σε πείσμα του εξτρεμισμού δίνουμε έμφαση στον διαθρησκευτικό διάλογο».
Η έναρξη της Εβδομάδας Ιρανικού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στις 6.45 μ.μ. παρουσία του Ιρανού Μορφωτικού Ακόλουθου Δρ. Α.Μ. Χελμί, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό. Η είσοδος θα πραγματοποιηθεί μόνο με προσκλήσεις.
Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης, ο κύριος Γκανεφάρντ θα προλογίσει την προβολή των 8 μ.μ. και μετά το τέλος της ταινίας του «The Last Supper» θα ακολουθήσει Q&A με το κοινό.
Η ταινία θα επαναπροβληθεί για το κοινό την Παρασκευή 2/2 με Q&A.
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136
(Μετρό Κεραμεικός) 104 35 Αθήνα
Τ. (210) 36 09 695, 36 12 046
M. 6940099221
F. (210) 3628468
tickets@tainiothiki.gr
www.tainiothiki.gr
http://www.facebook.com/tainiothikigr
Tags: αθηνα, ημερες ιρακινου κινηματογραφου, ιρακινος κινηματογραφος, ταινιοθηκη της ελλαδας, Φεβρουαριος
The post 4 ημέρες Ιρακινού κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος appeared first on Newsmag.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Οι μέσοι όροι τηλεθέασης για την Πέμπτη 18/1/2018.
- Αντικαταστήστε το κρασί στις συνταγές με αυτά τα απροσδόκητα υποκατάστατα
- Βάσια Παναγοπούλου: Οι λογαριασμοί της στα social media παρακολουθούνται πλέον από τη νομική της σύμβουλο
- ΑΝΤ1: Έρχεται νέα σειρά; - Όλο το ρεπορτάζ...
- Τι είπε η Ντορέττα για την απόφαση του Ντάνου να μπει στο “Τατουάζ”
- Κάποιος έβγαλε όλους τους άντρες από τη «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν». Να τι απέμεινε...
- Σοκάρει η Έλλη Στάη: «Κλείδωσε την πόρτα και μου επιτέθηκε! Το χειρότερο είναι ότι μετά…»
- 7 διαφημιστές που ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΠΟΤΕ μετά απ’ αυτό!
- 4 ημέρες Ιρακινού κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
- Γιατί οι άντρες κάνουν σαν μωρά όταν αρρωσταίνουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsmag
- Τελευταία Νέα Newsmag
- 4 ημέρες Ιρακινού κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
- Η Alicia “Lara” Vikander, αψηφά τον θάνατο στο νεο trailer του Tomb Raider
- Οι ταινίες της εβδομάδας (18/01/2018 – 24/01/2018)
- Πάμε σινεμά: Darkest Hour
- Πάμε σινεμά: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
- Κουκουλοφόροι έριξαν τα ξημερώματα τον “Φύλακα”
- Τι πραγματικά σκότωσε τους Αζτέκους;
- Πέθανε η Dolores O’ Riordan, τραγουδίστρια των Cranberries
- Τι κάνει το 12 Strong, μια διαφορετικού τύπου, πολεμική ταινία
- Μεγάλος σεισμός 7,1 ρίχτερ στο Περού, με 1 νεκρό και 55 τραυματίες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Οι μέσοι όροι τηλεθέασης για την Πέμπτη 18/1/2018.
- Vinyl Market στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
- Γιώργος Αγγελόπουλος: Ξεκαθαρίζει αν είναι ζευγάρι με την Κατερίνα Δαλάκα (Video)
- 7 διαφημιστές που ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΠΟΤΕ μετά απ’ αυτό!
- Τρεις πινακίδες στο Μιζούρι, στοχεύουν ίσια στον θυμό που κουβαλάς
- Μάνος Πίντζης: Μιλά για το νέο του ρόλο στο "Πετάει,Πετάει"!
- Αντικαταστήστε το κρασί στις συνταγές με αυτά τα απροσδόκητα υποκατάστατα
- Αντώνης Λουδάρος: «Όταν έμαθα ότι πέθανε η Ζωή Λάσκαρη…»
- Γιατί οι άντρες κάνουν σαν μωρά όταν αρρωσταίνουν
- Γιώργος Καπουτζίδης: Οι συμφεροντολόγοι φίλοι που έδιωξε μακριά!