Έρευνα με τη συμμετοχή 100.000 gamers και…
Μία νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν ως εθελοντές 100.000 gamers είναι η τελευταία που έδειξε πως το φαινόμενο της κβαντικής διεμπλοκής (quantum entanglement) λειτουργεί στην πράξη.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο, το οποίο έχει αποδοθεί στα ελληνικά και ως «κβαντικός συσχετισμός», επινοήθηκε από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, στην προσπάθειά του να καταρρίψει την κβαντική μηχανική.
Αποκαλώντας
Η ιδέα εν περιλήψει είναι ότι, όταν είναι «κβαντικώς συνδεδεμένα», δύο σωματίδια μπορούν να επηρεάσουν το ένα το άλλο, και μάλιστα ακαριαία, ακόμη και αν τα χωρίζει τεράστια απόσταση. Όπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο είναι έξω από τη «σφαίρα» της κλασικής φυσικής (αλλά και της Θεωρίας της Σχετικότητας).
Κρυμμένες μεταβλητέςΟ Αϊνστάιν δεν υποστήριζε πως δεν ισχύει το συγκεκριμένο φαινόμενο, αλλά θεωρούσε ότι κάτι άλλο συνέβαινε στο «παρασκήνιο» το οποίο προκαλεί αυτή τη «στοιχειωμένη δράση». Κάτι που μένει προς ανακάλυψη.
Ήδη έχουν υπάρξει αρκετές πειραματικές αποδείξεις για την ισχύ της κβαντικής διεμπλοκής, αλλά είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να αποδείξουν ακριβώς τι συμβαίνει – υπάρχει η πιθανότητα κρυφές, άγνωστες μεταβλητές να προκαλούν αυτά τα φαινόμενα, όπως πίστευε ο Αϊνστάιν.
Εδώ υπεισέρχεται το πείραμα με τους εθελοντές. Οι gamers έπαιζαν στο smartphone τους ή σε άλλες συσκευές παιχνίδια που ήταν σχεδιασμένα ώστε να παράγουν τελείως τυχαίους αριθμούς, μία τυχαιότητα που θα μπορούσε να αποδείξει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή κάποιας «κρυφής» ομάδας μεταβλητών στο φαινόμενο.
Τα αριθμητικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιήθηκαν σε μία σειρά κβαντικά τεστ σε 12 διαφορετικά εργαστήρια, κατά τα οποία πραγματοποιούσαν μετρήσεις σε «κβαντικώς συνδεδεμένα» σωματίδια, όπως φωτόνια, σε διάφορες διατάξεις.
Δοκιμές του θεωρήματος του BellΑυτά τα πειράματα είναι γνωστά με την τεχνική ονομασία δοκιμές του θεωρήματος του Bell. Έτσι, για πρώτη φορά, η εν λόγω μελέτη «κλείνει» ένα από τα σημαντικότερα κενά των δοκιμών του θεωρήματος του Bell, σύμφωνα με το οποίο οι χρησιμοποιούμενοι αριθμοί στην πραγματικότητα είναι προβλέψιμοι.
Η συγκέντρωση αριθμών που είναι πράγματι τυχαίοι αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, και αυτή ήταν η αποστολή των εθελοντών στο πλαίσιο της έρευνας.
«Οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτοι, και ακόμη περισσότερο όταν χρησιμοποιούν τα κινητά τους», σημειώνει ο Andrew White, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία. Στην συνέχεια, αυτά τα τυχαίως παραγόμενα ψηφιακά δεδομένα καθόρισαν τον τρόπο με τον οποίο διάφορα «κβαντικώς συνδεδεμένα» άτομα και φωτόνια μετρήθηκαν στα διάφορα πειράματα. Έτσι, διέψευσαν ένα από τα πιο επίμονα κενά στην αρχή του τοπικού ρεαλισμού (local realism) που υποστήριζε ο Αϊνστάιν.
Η αρχή του τοπικού ρεαλισμού αφορά την ιδέα ότι φαινόμενα ή παρατηρήσεις σε ένα σημείο δεν μπορούν να επηρεάσουν γεγονότα σε άλλο σημείο. Αντίθετα, η κβαντική φυσική δεν είναι συμβατή με αυτές τις αρχές, όπως δείχνει η κβαντική διεμπλοκή που προβλέπει τη «σύνδεση» σωματιδίων ανεξάρτητα της μεταξύ τους απόστασης.
Έτσι, συγκεντρώνοντας τόσο μεγάλο όγκο τυχαίων αριθμών, η δοκιμή έδειξε ότι η κβαντική φυσική μπορεί όντως να εξηγήσει τη λειτουργία του Σύμπαντος – χωρίς την εμπλοκή δήθεν κρυμμένων μεταβλητών.
«Κάθε ένα από τα εργαστήρια διεξήγαγε ένα διαφορετικό πείραμα προκειμένου να δοκιμάσει τη θεωρία του τοπικού ρεαλισμού σε διαφορετικά φυσικά συστήματα και να ελέγξει άλλες έννοιες που συνδέονται με τον ρεαλισμό», εξηγεί ο ερευνητής Martin Ringbauer, επίσης από το πανεπιστήμιο του Queensland.
Ανώτερα «επίπεδα τυχαιότητας»Το συγκεκριμένο πείραμα έρχεται σε συνέχεια ανάλογων δοκιμών του θεωρήματος του Bell, οι οποίες διεξήχθησαν φέτος. Οι επιστήμονες ουσιαστικά πέτυχαν νέα «επίπεδα τυχαιότητας», που μπορούν να αποδείξουν ότι τα κβαντικά φαινόμενα δεν προκύπτουν από κάποιο είδος τάξης ή μοτίβου, που είναι κρυμμένο στο «παρασκήνιο».
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα πειράματά τους αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης εικόνας, στο πλαίσιο της οποίας υπάρχουν ακόμη αρκετά που δεν γνωρίζουμε για την κβαντική φυσική. Ωστόσο, η μελέτη αυτή αποτελεί είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατανόηση της κβαντικής διεμπλοκής και του τοπικού ρεαλισμού
Επίσης, αναδεικνύει πώς με τη χρήση του κινητού μπορεί κάποιος πέραν των άλλων να βοηθά την επιστήμη.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Science Alert
The post Έρευνα με τη συμμετοχή 100.000 gamers και… appeared first on Newsmag.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Tiιμολέων Διαμαντής: Αυτό είναι το αγαπημένο του φαγητό
- Οι μέσοι όροι τηλεθέασης για την Τετάρτη 16/5/2018.
- Τα μοκτέιλ που θα σε ‘μεθύσουν’, χωρίς ίχνος αλκοόλ
- Η Τζέιν Φόντα στέλνει μήνυμα στους Έλληνες: «Πείτε αυτό… σε εκείνους που σας λένε ότι πρέπει να υποστείτε στερήσεις»!
- Λάκης Γαβαλάς: Τα σχόλια για την εμφάνιση που έκανε η Ελένη Μενεγάκη στο κόκκινο χαλί στις Κάννες
- Το πρόγραμμα του Big Bang Festival 4
- Tο μεξικάνικο Ancho έρχεται στη Γλυφάδα
- Ποιος θα είναι καλεσμένος την επόμενη Τετάρτη στο Βινύλιο του Αντώνη Κανάκη;
- Ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα εντός του Astir Beach
- Μαρία Αποστολακέα: Οι Γάτες Πέθαναν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsmag
- Τελευταία Νέα Newsmag
- Έρευνα με τη συμμετοχή 100.000 gamers και…
- 5 Στοιχεία διατροφής που δεν γνωρίζετε
- 17 Μαϊου τί λέει για σήμερα το ζώδιό σου;
- He Will Rock Us! – Ναι… το Bohemian Rhapsody έχει trailer
- Mission Impossible: Fallout – Νέο, γεμάτο αδρεναλίνη και εντυπωσιακά stunds, trailer
- Ανακαλύφθηκε τεράστια μαύρη τρύπα με μέγεθος 20 δισεκατομμύρια ήλιων
- Πάμε σινεμά: Deadpool 2
- Έρχεται ο Big Brother για τα ακίνητα του Airbnb…
- 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε διαβάζοντας τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων
- Τέλος στην Α.Ε.Π.Ι.
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Tully – Τα παιδιά είναι ευτυχία;, του Τζέισον Ράιτμαν
- Ποιος θα είναι καλεσμένος την επόμενη Τετάρτη στο Βινύλιο του Αντώνη Κανάκη;
- Αφιέρωμα στον Μάη του ’68 από το Flix it στη Στέγη
- Τα μοκτέιλ που θα σε ‘μεθύσουν’, χωρίς ίχνος αλκοόλ
- Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
- Το πρόγραμμα του Big Bang Festival 4
- Το Τατουάζ: Ανεξέλεγκτες καταστάσεις με την απόφαση της Αφροδίτης
- Επιστολές από το Μακεδονικό μέτωπο, 1915-1917 – Μαρσελέν Ντελπρά
- Η Τζέιν Φόντα στέλνει μήνυμα στους Έλληνες: «Πείτε αυτό… σε εκείνους που σας λένε ότι πρέπει να υποστείτε στερήσεις»!
- Λάκης Γαβαλάς: Τα σχόλια για την εμφάνιση που έκανε η Ελένη Μενεγάκη στο κόκκινο χαλί στις Κάννες