Χρυσοχοΐδης στο Economist: Ο υγιής ανταγωνισμός στις προμήθειες πρέπει να εφαρμοστεί στην Υγεία

Στον “γίγαντα” του ΕΣΥ και στο μεγάλο στοίχημα του μετασχηματισμού του που θα πρέπει να κερδηθεί τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε από το βήμα του Συνεδρίου Economist, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όλα τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη, όπως είπε στην αρχή της ομιλίας του για το ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετά την πανδημία, κατά τη διάρκεια της οποίας ωστόσο, κατάφεραν να σταθούν όρθια.

Πλέον σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν

σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού κι από το πρόβλημα αυτό δεν εξαιρείται και το ελληνικό ΕΣΥ, σημείωσε.

Αυτή τη στιγμή από την Ευρώπη λείπει περίπου 1 εκ προσωπικό, όπως γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Κι αν αυτό το συνδεθεί και με τη γήρανση του πληθυσμού, η πίεση που προκαλείται στα συστήματα είναι πρωτοφανής. Και εδώ καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, τόνισε.

Στην Ελλάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) έχει ακριβώς τα ίδια προβλήματα και παρά τις πρωτοφανείς προσλήψεις προσωπικού, τα κενά είναι μεγάλα και πολλές φορές η προσπάθεια να καλυφθούν είναι “άγονη”. “Διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό που έχει φύγει εξωτερικό”, πρόσθεσε.

Οι προσλήψεις είναι πολλές αριθμητικά κι ωστόσο, δεν λύνουν τα προβλήματα. Το 2023 ξεπέρασαν τις 6.000 εργαζόμενους και το 2024 θα ξεπεράσουν τις 6.500. Κι όμως οι ελλείψεις παραμένουν.

“Τι χρειάζεται; Τον γίγαντα που λέγεται σύστημα υγείας, και νοσηλεύει κάθε χρόνο εκατομμύρια πολίτες με δύσκολες ασθένειες, πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα εκκινήσουμε το σύστημα, θα το κάνουμε πιο ευέλικτο και ελκυστικό, για να μπορέσουμε να προσαρμοστεί στις ανάγκες μιας χώρας με γερασμένο πληθυσμό και χρόνια νοσήματα”, σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Χρυσοχοΐδης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Και ο υπουργός Υγείας συνέχισε λέγοντας πως πλέον συντελείται μια επανάσταση στον χώρο της υγείας και αυτή περνά και μέσω του συστήματος της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), που αρχίζει -όπως είπε – να εντάσσεται ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας και στην Υγεία, με δεκάδες εφαρμογές, πχ. σε απεικονιστικές εξετάσεις, φάρμακα κ.α.

“Μιλάμε για μια επανάσταση που συντελείται στον χώρο. Και άρα δημιουργεί και σοβαρές προϋποθέσεις και για την επιχειρηματικότητα”, σημείωσε.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σημαντικό εργαλείο για την υγεία, συνέχισε ο υπουργός Υγείας. Και γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος τρόπος διοίκησης και οργάνωσης των νοσοκομείων.

Σημαντικό εργαλείο είναι οι διαγωνισμοί και κυρίως στις προμήθειες. Η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων σύμφωνα με τα πρότυπα διαχείρισης που εφαρμόζονται παντού στην ΕΕ, θα πρέπει να υλοποιηθεί. “Παντού θα εφαρμόσουμε διαγωνισμούς και υγιή ανταγωνισμό” , υπογράμμισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στη συνέχεια παρέθεσε ένα παράδειγμα από τότε που ασκούσε τα καθήκοντα του, ως υπουργός Ανάπτυξης και ασχολούνταν με τις προμήθειες στο χώρο της υγείας:

“Είχα μάθει ότι με τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, όλα δουλεύουν καλύτερα. Όπου δεν τηρούνται κανόνες, νοθεύεται ο ανταγωνισμός, αλλά και τα αποτελέσματα”, εξήγησε και συνέχισε:

“Είναι ευκαιρία να δουλέψει ο ανταγωνισμός στις αγορές που σχετίζονται με την υγεία, μέσα από τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες των νοσοκομείων”.

Ξεκίνησε η ψηφιοποίηση και τα DRFs στα νοσοκομεία

Ήδη ξεκίνησε το DRGs στα νοσοκομεία, συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο εξορθολογισμός στα κόστη και τις δαπάνες, η ψηφιοποιήση στην προμήθεια των υλικών, τα κίνητρα για ορθολογική διαχείριση για την επίτευξη ορθολογικής διαχείρισης που θα φέρουν έσοδα στα νοσοκομεία. Γίνονται δε και σημαντικές επενδύσεις στην Υγεία, όπως τα 3 νοσοκομεία που κατασκευάζει το ίδρυμα Νιάρχος.

“Τα νοσοκομεία μας έχουν κατακλίσει οι νέες τεχνολογίας και μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ θα μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στις θεραπείες, θα φτιάξουμε νέες εγκαταστάσεις και μητρώο για τον καρκίνο, τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, τον ψηφιακό χάρτη υγείας, την αναγέννηση του ΕΟΠΥΥ με 7 δις”, σημείωσε και κατέληξε λέγοντας πως θα στηριχθούν παράλληλα όλες οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και θα δοθούν επενδυτικά κίνητρα μέσω της διαδικασίας μείωσης του clawback.

www.newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα