Τα βήματα για να διαγράψει ένας επαγγελματίας το τέλος επιτηδεύματος

Τελικά όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες άλλαξαν δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν και με την βούλα του ΣτΕ την δυνατότητα να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν φέτος ότι έχουν χρεωθεί με τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2018 μπορούν εντός 30 ημερών να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και να ζητήσουν να απαλλαγούν από το τέλος.

Το δρόμο της πενταετούς απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος κάθε φορά που γίνεται έναρξη εργασιών

με διαφορετικό αντικείμενο ανοίγει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ορίζει ότι εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος είχε λάβει πενταετή απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος κατά την πρώτη έναρξη επαγγέλματος και κλείσει τα βιβλία του προχωρώντας στη συνέχεια σε έναρξη νέου επαγγέλματος δικαιούται και πάλι απαλλαγή για πέντε χρόνια.

Σήμερα η Εφορία παρέχει πενταετή απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος μόνο στους νέους επαγγελματίες, δηλαδή σε όσους κάνουν για πρώτη φορά έναρξη εργασιών. Σε όσους κλείσουν τα βιβλία τους και μετά από λίγο καιρό υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. δήλωση έναρξης εργασιών με διαφορετική δραστηριότητα από αυτή που ασκούσαν κατά το παρελθόν η Εφορία τους επιβάλλει κανονικά το τέλος επιτηδεύματος. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι ο επαγγελματίες έχει ωφεληθεί από την πενταετή απαλλαγή.

Όπως εξηγούν φοροτεχνικοί, όσοι στα χρόνια της κρίσης
άλλαξαν επάγγελμα και έχουν ήδη πληρώσει τέλος επιτηδεύματος για τη νέα δραστηριότητα έχουν περιορισμένες δυνατότητες διεκδίκησης επιστροφής των επιβαρύνσεων. Και αυτό γιατί, αν για παράδειγμα ένας επαγγελματίας είχε χρεωθεί με τέλος επιτηδεύματος το 2016, η προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών θα έπρεπε να έχει ασκηθεί μέσα σε 30 ημέρες από την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος. Το ίδιο ισχύει και για τα επόμενα έτη.

Ο μοναδικός δρόμος για να διεκδικήσουν ελεύθεροι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος είναι μέσω προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, οι λογιστές περιμένουν από την ΑΑΔΕ να έκδοση της σχετικής απόφασης και της εγκυκλίου με την οποία θα δίνονται εντολές στις εφορίες να πάψουν να χρεώνουν τέλος επιτηδεύματος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση όμως που με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων εκδοθεί εκκαθαριστικό που θα ενσωματώνει το τέλος επιτηδεύματος το οποίο στη βάση της απόφασης του ΣτΕ δεν θα έπρεπε να επιβληθεί, ο φορολογούμενος εντός 30 ημερών από τη βεβαίωση του φόρου μπορεί να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ΣτΕ :«προϋπόθεση για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι η εκ μέρους τους άσκηση της αυτής κατ’ αντικείμενο επαγγελματικής δραστηριότητας επί πενταετία από της οικείας ενάρξεως εργασιών. Ελεύθεροι, αντιθέτως, επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν μεν προβεί, κατά το παρελθόν, σε έναρξη εργασιών, πλην, όμως, σε επάγγελμα διαφορετικό του ενεστώτος επαγγέλματός τους, εν συνεχεία, όμως, διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εξαιρούνται επί πενταετία από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους».

Αντίθετα η φορολογική διοίκηση με την εγκύκλιο 1223/2011 είχε δώσει εντολή σύμφωνα με την οποία : «όσον αφορά την εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων κατά τα πέντε πρώτα έτη από την πρώτη τους έναρξη, διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που ο επιτηδευματίας έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν και άλλη έναρξη, δεν εξαιρείται».

Πηγή : newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα