Υπερπλασία του προστάτη: Συμπτώματα, αίτια και θεραπείες

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι μη κακοήθης (μη καρκινική) διεύρυνση του προστάτη, ένα κοινό φαινόμενο στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε ποια ηλικία αναπτύσσουν οι άντρες την κατάσταση;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη γενικά ξεκινάει στην 4η δεκαετία της ζωής ενός άνδρα, εξελίσσεται αργά και συνήθως προκαλεί συμπτώματα μετά από τα 50 χρόνια ζωής.

Πόσο συχνή είναι η κατάσταση; Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι εξαιρετικά κοινή. Η προχωρημένη ηλικία είναι

ένας παράγοντας κινδύνου για διευρυμένο προστάτη. Οι μισοί από τους άνδρες άνω των 50 ετών εμφανίζουν συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, αλλά μόνο το 10% χρειάζεται ιατρική ή χειρουργική επέμβαση.

Τι συμβαίνει στην ΚΥΠ; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο προστάτης αυξάνεται σε μέγεθος και μπορεί να συμπιέσει την ουρήθρα που διατρέχει το κέντρο του προστάτη. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη ροή των ούρων από την ουροδόχο κύστη -μέσω της ουρήθρας- προς τα έξω. Μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση ούρων στους κόλπους της ουροδόχου κύστης (κατακράτηση ούρων), γεγονός που οδηγεί σε νυκτουρία (νυχτερινή συχνοουρία).

Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν μια αργή ροή ούρων, την ανάγκη για ούρηση επειγόντως και δυσκολία στην εκκίνηση της ούρησης. Τα πιο σοβαρά προβλήματα περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και πλήρη απόφραξη της ουρήθρας, κάτι που είναι σοβαρό και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό των νεφρών.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη – Αριστερά, βλέπετε έναν κανονικό προστάτη, όπου τα ούρα διαφεύγουν ανεμπόδιστα. Δεξιά βλέπετε έναν διευρυμένο προστάτη, όπου η υπερπλασία εμποδίζει την ροή των ούρων, τα οποία εγκλωβίζονται και συσσωρεύονται στην ουροδόχο κύστη.

Είναι η ΚΥΠ ένας τύπος καρκίνου;

Όχι! Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ΔΕΝ είναι πρόδρομος για καρκίνο του προστάτη.

Ποιες εξετάσεις διαγιγνώσκουν αυτό το πρόβλημα του προστάτη;

Κατά κανόνα απαιτείται δακτυλική εξέταση. Ο γιατρός μπορεί επίσης να εξετάσει την ουρήθρα, τον προστάτη και την κύστη χρησιμοποιώντας υπερήχους, ή ένα ενδοσκοπικό όργανο, που εισάγεται μέσω του πέους.

Υπάρχουν φυσικές/σπιτικές θεραπείες για την ΚΥΠ;

Η προσεκτική αναμονή είναι συχνά η καλύτερη επιλογή για τους άνδρες που δεν ενοχλούνται από τα συμπτώματα της ΚΥΠ. Αυτοί δεν χρειάζονται καμία θεραπεία εκτός από το να κάνουν τακτικές εξετάσεις και να περιμένουν να δουν αν η κατάσταση χειροτερεύει ή όχι. Η ιατρική θεραπεία του διευρυμένου προστάτη συνήθως προορίζεται για άνδρες με σημαντικά συμπτώματα.

Το αναπαραγωγικό και ουροποιητικό σύστημα του άνδρα

Θεραπεία της ΚΥΠ

Οι άνδρες θα πρέπει να σταθμίζουν προσεκτικά τους κινδύνους και τα οφέλη καθεμιάς από τις παρακάτω επιλογές. Η χειρουργική επέμβαση προστάτη έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ότι προσφέρει τα περισσότερα οφέλη για την ΚΥΠ, αλλά δυστυχώς φέρει τους περισσότερους κινδύνους.

Η ιατρική θεραπεία είναι συνήθως αποκλειστικά για άνδρες που έχουν σημαντικά συμπτώματα. Τα διαθέσιμα φάρμακα περιλαμβάνουν:

Άλφα αναστολείς: Χαλαρώνουν τους λείους μυς του προστάτη και την δίοδο της ουροδόχου κύστης, γεγονός που βοηθά στην ανακούφιση της απόφραξης των ούρων που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κόπωση, προβλήματα εκσπερμάτισης και ζάλη. Οι συνηθέστερα χρησιμοποιούμενοι άλφα αναστολείς στην ΚΥΠ περιλαμβάνουν ταμσουλοζίνη (tamsulosin), αλφουζοσίνη (alfuzosin) και παλαιότερα φάρμακα, όπως τεραζοσίνη ( terazosin), σλιδοσίνη (slidosin) και δοξαζοσίνη (doxazosin). Αυτά τα φάρμακα γενικά θα οδηγήσουν σε βελτίωση των συμπτωμάτων μέσα σε μερικές εβδομάδες και δεν έχουν καμία επίδραση στο μέγεθος του προστάτη.5-άλφα αναστολείς: Εμποδίζουν την μετατροπή της ανδρικής ορμόνης (τεστοστερόνη) στην ενεργό μορφή της στον προστάτη (DHT). Η μεγέθυνση του προστάτη λόγω ΚΥΠ εξαρτάται άμεσα από την DHT. Έτσι, αυτά τα φάρμακα μειώνουν κατά περίπου 25% το μέγεθος του προστάτη για 6-12 μήνες. Για τον λόγο αυτό, η βελτίωση στα συμπτώματα συνήθως διαρκεί αντίστοιχο διάστημα. Παραδείγματα 5-άλφα αναστολέων περιλαμβάνουν τα φάρμακα φιναστερίδη (finasteride) και δουταστερίδη (dutasteride). Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες της φιναστερίδης μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ, προβλήματα στύσης και προβλήματα εκσπερμάτισης.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία της ΚΥΠ, συνηθέστερα στους άνδρες που δεν έχουν ανταποκριθεί ικανοποιητικά σε φαρμακευτική αγωγή, ή σε εκείνους που έχουν σοβαρότερα προβλήματα, όπως η πλήρη ανικανότητα ούρησης.

Πηγή : newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα