AOC 27V2Q Review

Μια ελκυστική επιλογή για γραφείο, καθημερινή χρήση, αλλά και για gaming.

Τα low-entry monitors αποτελούν μια παγίδα θανάτου για τους περισσοτέρους καταναλωτές που θέλουν να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το περιορισμένο budget τους. Ο ανταγωνισμός από τις εταιρείες εδώ είναι τεράστιος, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών συνήθως καταλήγει να αγοράζει μια οθόνη από αυτές που βρίσκονται στην φθηνότερη κατηγορία.

Η πληθώρα από άχρηστα features,

το παραπλανητικό marketing και η γενικότερη παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο κάνει την σημαντική επιλογή ενός μόνιτορ έναν πονοκέφαλο που σχεδόν κάθε χρήστης έχει βιώσει. Η AOC, κρατώντας μόνο τα απολύτως αναγκαία κάνει μερικά απαραίτητα βήματα μπροστά, με αυξημένο ρυθμό ανανέωσης, Freesync και εξαιρετικό design! Στο συγκεκριμένο review θα δούμε την έκδοση 27 ιντσών (27V2Q) την μεγαλύτερη της οικογένειας, η οποία περιλαμβάνει τις 24V2Q και 22V2Q στις 24 και 22 ίντσες αντιστοίχως.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά λοιπόν: Η 27V2Q έχει ένα IPS panel ανάλυσης 1080p (1920x1080) με ρυθμό ανανέωσης μέχρι 75Hz με Freesync και ταχύτητα απόκρισης στα 5ms. Η φωτεινότητα κυμαίνεται στα 250 cd/m² με λόγο αντίθεσης 1000:1 και βάθος χρώματος στα 8-bit (6-bit+FRC). Από τα παραπάνω χαρακτηριστικά (που θα επεξηγήσουμε περαιτέρω παρακάτω) το panel δεν φαίνεται να προσφέρει κάτι αξιοσημείωτο για έναν απαιτητικό χρήστη, αλλά αποτελεί μια εξαιρετικά ανταγωνιστική επιλογή για όσους θέλουν να αντικαταστήσουν το προηγούμενο 1080p monitor τους χωρίς να ξοδευτούν, ενώ είναι ιδανικό για γραφεία και multi-monitor setups ή gaming.

Design που σίγουρα ξεχωρίζει

Ίσως το μεγαλύτερο ατού των συγκεκριμένων μοντέλων είναι το μινιμαλιστικό, bezel-less design. Η εξαιρετική λεπτότητα του monitor είναι επίσης αξιοσημείωτη, αφήνοντας άπλετο χώρο στο γραφείο σας. Ουσιαστικά οι τρεις από τις τέσσερις πλευρές του monitor έχουν ίσως τα μικρότερα bezels που έχουμε δει σε αυτή την τιμή. Η πάνω, δεξιά και αριστερή πλευρά έχουν bezels που με μια γρήγορη μέτρηση είναι περίπου 0.5mm. Η βάση έχει και αυτή ένα εξαιρετικό design και μεταλλικό λαιμό, κάτι που σίγουρα δεν περιμέναμε, καθώς οι περισσότερες εταιρείες κάνουν υποχωρήσεις στην ποιότητα των stands για να διατηρηθεί η τιμή χαμηλά. Η γενικότερη κατασκευή είναι ιδιαίτερα λεπτή, με πάχος 7.9mm στο λεπτότερο πάνω μέρος και 15mm στο κάτω μέρος. Στην βάση θα βρούμε επίσης και όλα τα ports, καθώς και την υποδοχή ρεύματος. Τα παραπάνω κάνουν την 27V2Q ιδανική για multi-monitor setups με τα μικρά bezels να είναι σχεδόν απαρατήρητα και να δίνουν μια ομοιόμορφη εμπειρία.

Η κατασκευή είναι πλαστική (με την εξαίρεση του μεταλλικού λαιμού), δεν έχει μεγάλες δυνατότητες προσαρμογής (δεν έχει VESA mount), ενώ η ποιότητα κατασκευής θα μπορούσε να είναι καλύτερη, κυρίως στο σημείο επαφής της οθόνης με τον λαιμό και στο πλαστικό κάτω bezel που δεν εφαρμόζει ακριβώς στο panel και είναι βιαστικά κολλημένο επάνω στην κατασκευή. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό που προβλέπεται να γεμίσει σύντομα με σκόνη, ενώ αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά (κάθετα) μπορεί να δει και την κόλα! Σε όλα τα υπόλοιπα σημεία δεν έχουμε παράπονο με το sandwich της οθόνης να είναι στιβαρό.

Ένα εξαιρετικό entry level πάνελ

Στην ποιότητα εικόνας βλέπουμε μια καλή (για την τιμή) απόδοση. Η 1080p ανάλυση είναι ικανοποιητική εν έτη 2019 αν και τα 1440p έχουν πλέον κυριαρχήσει στην αγορά των 27 ιντσών. Τα 75 Hz αποτελούν μια ευπρόσδεκτη αναβάθμιση από τα 60 (που έρχονται συνήθως οι περισσότερες οθόνες) και είναι μια αισθητή αλλαγή τόσο στο gaming, όσο και στην desktop χρήση. Το γεγονός ότι είναι IPS panel το κάνει ιδανικό για gaming, καθώς προσφέρει καλή ποιότητα εικόνας με τα 5ms απόκρισης να εξασφαλίζουν ότι το φαινόμενο του ghosting θα είναι περιορισμένο.

Όσον αφορά το Freesync έχουμε μια καλή ένταξη της τεχνολογίας με θεωρητικό εύρος 48-75Hz. Οι περισσότεροι χρήστες που θα προτιμήσουν ένα monitor αυτής της κατηγορίας αναμένεται να έχουν συστήματα που πέφτουν μέσα σε αυτό το εύρος απόδοσης στα παιχνίδια. Αν παίζετε παιχνίδια εντός αυτών των FPS (και έχετε AMD κάρτα γραφικών), θα έχετε μια αρκετά ομαλή εμπειρία χωρίς tearing. Για τους πιο απαιτητικούς χρήστες πρέπει βέβαια να πούμε ότι δεν θα μπορέσετε να ξεζουμίσετε το monitor με overclock, καθώς φτάνει μέχρι τα 76Hz. Μια επιλογή που βοηθάει στο gaming θα βρείτε στο menu με το όνομα overdrive, αυτό αυξάνει κάπως την καθαρότητα της εικόνας, αλλά προκαλεί λίγο περισσότερο ghosting. Ως εκ τούτου προτείνεται για “αργούς” τίτλους (Adventures, turn-based RPG κτλ.), σε πιο fast paced τίτλους (shooters, racing) το ghosting γίνεται αισθητό οπότε προτείνουμε να το κρατήσετε κλειστό.

Η φωτεινότητα και το Gamma θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα, αλλά δεν πέφτουν εκτός των αποδεκτών ορίων, το contrast ratio βρίσκετε στο αναμενόμενο 1000:1 των IPS. Οι τρεις επιλογές Gamma είναι κοντά στο 2.2 με την πρώτη, out of the box επιλογή να είναι και η καλύτερη.

Χρώματα

Τα χρώματα από την άλλη out of the box είναι ελαφρώς «εκτός», αλλά ο χρήστης μπορεί άνετα να τα αλλάξει από τις ρυθμίσεις. Προσωπικά βρήκαμε την πιο άνετη ρύθμιση στα 50R/49G/47B (Red, Green, Blue).

Η οθόνη είναι θεωρητικά 8-bit, αλλά πρακτικά είναι 6-bit με FRC (Frame Rate Control). Το FRC, σε μια γρήγορη παρένθεση, κάνει τα pixel να αναβοσβήνουν σε κοντινές αποχρώσεις στον ρυθμό ανανέωσης για να αποδώσει την ψευδαίσθηση περισσότερων χρωμάτων. Η τεχνική αυτή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της: από την μια απολαμβάνουμε μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων, αλλά από την άλλη σε συγκεκριμένα shades χρωμάτων γίνονται εμφανής κάποιες ημιδιαφανείς σειρές από pixels του panel, κάτι που ίσως ενοχλήσει τους πιο ψυχαναγκαστικούς «αετομάτηδες» χρήστες σαν εμάς. Στο συγκεκριμένο panel το φαινόμενο ήταν εμφανές σε μερικά χρώματα (κυρίως στο μπλε και στο πορτοκαλί), αλλά γρήγορα το μάτι το συνήθιζε και καταφέραμε να το αγνοήσουμε. Σημαντικό εδώ για όσους αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα είναι να βρείτε την κατάλληλη ρύθμιση φωτεινότητας και gamma που ελαττώνει το πρόβλημα, για εμάς τα presets απέδιδαν την πιο ομαλή εμπειρία.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι στην ποιότητα εικόνας το 27V2Q αποτελεί μια εξαιρετική all-round επιλογή, τα χρώματα έχουν αρκετό βάθος και καθαρότητα για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του καθημερινού χρήστη, η ανάλυση είναι στο πλέον απαραίτητο 1080p, ενώ τα 75 Hz, η ύπαρξη Freesync και οι περαιτέρω επιλογές, όπως το Overdrive και τα ικανοποιητικά 5ms απόκρισης το καθιστούν κατάλληλο για casual gamers.

Εργονομία, συνδεσιμότητα και μενού

Περνώντας στο κομμάτι της εργονομίας έχουμε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση από την AOC προς ένα φτωχό, αλλά εύχρηστο design. Η βάση δεν είναι ρυθμιζόμενη πάρα μόνο στον κάθετο άξονα του πάνελ και δεν μπορείτε να ρυθμίσετε το ύψος. Η βάση αφαιρείται, αλλά δεν μπορείτε να δουλέψετε το monitor χωρίς αυτήν, με όλα τα σημεία σύνδεσης να βρίσκονται στο πίσω μέρος του stand. Εκεί θα βρείτε μια εισαγωγή HDMI και μια για DisplayPort (υποστήριξη 1.1 και 1.2), καθώς και την σύνδεση ρεύματος. Αυτή η διαρρύθμιση βοηθάει αρκετά στο cable management, αλλά δεν προσφέρει κάτι παραπάνω. Όσον αφορά τις ρυθμίσεις θα βρείτε αρκετές, ενώ ο χειρισμός γίνετε με 4 κουμπάκια στα αριστερά του power button. Οι χειρισμοί θέλουν λίγο καιρό να τους συνηθίσει κάνεις, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά παραπάνω σε αυτή την τιμή.

Οι γωνίες θέασης (178/178 º) είναι εξαιρετικές, όπως ακριβώς και στα περισσότερα IPS πάνελ χωρίς μεγάλη απώλεια χρώματος, το μόνο πρόβλημα είναι ότι από κάποιες γωνίες χαλάει η ομοιομορφία του φωτισμού και φαίνεται ένα ελαφρύ backlight bleed κύριος στην επάνω πλευρά που το monitor είναι πιο λεπτό. Η συνεχόμενη χρήση του monitor είναι ξεκούραστη και δεν πιέζει τα μάτια, η επιλογή για low blue light μετατρέπει την πολύωρη χρήση σε μια αβίαστη διάδραση.

IGN GreeceFan Art διαγωνισμός της Ubisoft στην Ελλάδα PAX East 2015: Όλες οι πληροφορίες για το Heroes Of The StormPAX East 2015: Όλες οι νέες πληροφορίες για το Hearthstone

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα