Billy Walters, persona non grata

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις ιστορίες υπάρχει και το όνομα Μπίλι Γουόλτερς. Σε πολλούς ενδεχομένως να μη λέει κάτι, ωστόσο, είναι ένας από τους πλέον διάσημους τζογαδόρους των προηγούμενων ετών και έχει μείνει στην ιστορία ως ένας τρομερός παίκτης που κέρδισε απίστευτα ποσά και αποτέλεσε… “persona non grata” για τις στοιχηματικές εταιρείες. Στο σήμερα, πολλοί προσπαθούν να τον μιμηθούν και άλλοι ζούνε με το όνειρο να γίνουν ο Μπίλι Γουόλτερς της… γειτονιάς ψάχνοντας προγνωστικά στοιχήματος

σήμερα αλλά ξεχνόντας τις βασικές αρχές. Παίζουμε για διασκέδαση και μόνο για να περάσουμε καλά. Δεν κυνηγάμε με μανία να ρεφάρουμε, αν χάσουμε και δεν ποντάρουμε ποτέ υπό πίεση, γιατί το πιθανότερο είναι να τα χάσουμε περισσότερα.

Ο 75χρονος σήμερα, Γουόλτερς, βρισκόταν επί σειρά ετών στο στόχαστρο του FBI, με τους ερευνητές να αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο δημιούργησε μια τεράστια περιουσία μέσω του δικτύου που είχε στήσει.

Οι αρχές ερεύνησαν διεξοδικά τις κινήσεις του ίδιου του Γουόλτερς καθώς και των συνεργατών του, όμως απέτυχαν παταγωδώς, δίχως να βρουν κάτι επιλήψιμο. Εν τέλει, τον “καταδίκασε” η ενασχόληση του με το χρηματιστήριο κατά την οποία βρέθηκε ένοχος για “εσωτερική πληροφόρηση” και δέχτηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Ποιος είναι ο Μπίλι Γουόλτερς

Ο Μπίλι Γουόλτερς γεννήθηκε το 1946 στο Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών και παρά το γεγονός ότι στα 2 του χρόνια έχασε τον εθισμένο στο τζόγο πατέρα του, εξελίχθηκε κι εκείνος σε μανιώδη τζογαδόρο.

Έπαιξε το πρώτο του στοίχημα σε ηλικία 9 ετών και για πολλά χρόνια πόνταρε… τα πάντα αλλά χωρίς να κερδίζει. Ο εθισμός του ήταν τέτοιος που τον οδήγησε στο να παίξει τρεις φορές το σπίτι του στον τζόγο και τη μία να το χάσει με κορώνα-γράμματα!

Παράλληλα με την ενασχόλησή του με το τζόγο, εργαζόταν ως πωλητής στον τομέα των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ήταν πολύ καλός. Σε ηλικία 20 ετών έφτασε να πουλάει για μεγάλο διάστημα κατά μέσο όρο ένα αυτοκίνητο την ημέρα, βγάζοντας πολλά χρήματα λόγω των σχετικών μπόνους.

Ο αλγόριθμος του Κεντ που έφερε τεράστια κέρδη

Το 1980 ο Γουόλτερς γνώρισε τους Μάικλ Κεντ και Ιβάν Μίντλιν με τους οποίους… απογείωσε την καριέρα του!

Ο 35χρονος τότε, Μάικλ Κεντ, αποφάσισε να αφοσιωθεί στο χώρο του στοιχήματος, αφήνοντας μια θέση σε εταιρεία πυρηνικής ενέργειας στο Πίτσμπουργκ. Δημιούργησε έναν αλγόριθμο που καταχωρούσε διάφορα στατιστικά για το κολεγιακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ και μέσω αυτών κατάφερε να φτιάχνει το δικό του σετ αποδόσεων για τα παιχνίδια. Αυτό δηλαδή που εκείνος πίστευε ότι ήταν το σωστό βάσει αριθμών και όχι αυτό που έβγαζαν οι εταιρείες στοιχημάτων.

Στην αρχή ο αλγόριθμος τον έβαλε… μέσα περίπου 40.000 δολάρια, ωστόσο, μετά τη γνωριμία του με εθισμένο στα τυχερά παιχνίδια Ιβάν Μίντλιν, ήρθε το απόλυτο come back. Ο Μίντλιν, καταχρεωμένος τότε σε παράνομους bookmakers, δέχτηκε την πρόταση του Κεντ να τοποθετεί εκείνος τα στοιχήματα, παίρνοντας το feedback από τα αποτελέσματα του αλγόριθμου που θα καταχωρούσε ο δεύτερος.

Η επιτυχία ήταν θέμα χρόνου και είχε τεράστια κέρδη στη συνέχεια, όταν ο Μίντλιν αποφάσισε να βάλει στην ομάδα επαγγελματίες τζογαδόρους, όπως ο Μπίλι Γουόλτερς.

Το φιάσκο στις έρευνες του FBI

Το FBI δε μπορούσε να μείνει αμέτοχο σε αυτή την ιστορία και άρχισε να… “ξεσκονίζει” τον Μπίλι Γουόλτερς και τους συνεργάτες του. Ο ειδικός πράκτορας Τόμας Νομπλ, έλαβε το πράσινο φως για να οργανώσει μια από τις ακριβότερες -έως τότε- επιχειρήσεις στην ιστορία του FBI, με 43 εφόδους σε σπίτια και γραφεία, σε 16 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ!

Τον Ιανουάριο του 1985 πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του Γουόλτερς, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Λίγη ώρα αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος.

Η υπόθεση εξελίχθηκε σε τεράστιο φιάσκο για το FBI, ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του. Κάποιοι από τους κατηγορούμενους βρέθηκαν ένοχοι για οικονομικές ατασθαλίες, αλλά αθωώθηκαν πανηγυρικά για την κεντρική κατηγορία της έρευνας.

O Γουόλτερς για να χτίσει την ομάδα του προσέλαβε τους καλύτερους σε κάθε είδος, όπως προγραμματιστές, μαθηματικούς, αναλυτές δεδομένων, «πληροφοριοδότες» αγωνιστικών νέων, movers. Οι τελευταίοι ήταν αυτοί που σε κάθε γωνιά της Γης και τοποθετούσαν τα στοιχήματα έπειτα από εντολή του Γουόλτερς. Δε γνώριζαν ποτέ ποιο ήταν το πραγματικό στοίχημα και ποια η μπλόφα, απλά εισέπραταν το μερίδιό τους για τις υπηρεσίες που προσέφεραν.

Στον τελικό του Super Bowl του 2010 για παράδειγμα, όλα τα στοιχεία του έβγαζαν φαβορί τους New Orleans Saints κόντρα στους Indianapolis Colts. Οι στοιχηματικές έχρισαν όμως μεγάλο αουτσάιντερ τους Saints, δίνοντας και πλεονέκτημα πέντε γκολ στη φαινομενικά ανίκητη Indianapolis. Ο Γουόλτερς ξεκίνησε να ποντάρει σε εκείνο το ματς και… ξέχασε να σταματήσει. Τα όρια bet στο Super Bowl είναι τεράστια και έφτασε να έχει βάλει αθροιστικά 3,5 εκατ. δολάρια στη νίκη των Saints! Αποτέλεσμα; Saints – Colts 31-17.

Τριάντα σερί χρόνια θετικός

Ο Γουόλτερς με το δίκτυο που είχε στήσει, απέκτησε ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των στοιχηματικών, διευρύνοντάς το με απλούς πολίτες σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ. Η δουλειά τους ήταν να μελετούν και την τελευταία πληροφορία στα ρεπορτάζ των ομάδων στις τοπικές εφημερίδες, ώστε να έχει πλήρη εικόνα για τα αγωνιστικά νέα. Έβρισκε την πληροφορία πιο γρήγορα από τους book ώστε να είναι ένα βήμα μπροστά.

Το πιο επιτυχημένο δίκτυο στοιχημάτων όλων των εποχών στο τζόγο πόνταρε σχεδόν κατά κανόνα σε αγορές χάντικαπ των αμερικανικών σπορ (NFL, NBA, NCAA Football και NCAA basket, AHL) και ήταν για 30 σερί χρόνια θετικό στον απολογισμό της σεζόν! Τον Γουόλτερς δεν τον ενδιέφερε ποτέ το όνομα μιας ομάδας, αλλά το bet στο σωστό χάντικαπ και στη σωστή απόδοση.

Σήμερα έχει δεκάδες καταστήματα στο Λας Βέγκας και στο Κεντάκι, σπίτια στις ΗΠΑ και στο Μεξικό, καθώς και διψήφιο αριθμό γηπέδων γκολφ. Η περιουσία που υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, τα 100 εκατομμύρια εξ αυτών προέρχονται από το στοίχημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα