«Η Καταγωγή των Ειδών»: Το έργο που άλλαξε τον κόσμο
Σαν σήμερα, το 1859 εκδόθηκε το πασίγνωστο έργο του Κάρολου Δαρβίνου «Η Καταγωγή των Ειδών», επιστημονικό σύγγραμμα που θεωρείται ότι έθεσε τις βάσεις της εξελικτικής βιολογίας. Το έργο προκάλεσε αντιδράσεις στην εποχή του, καθώς ερχόταν σε σύγκρουση με τις θρησκευτικές θεωρίες περί δημιουργίας του κόσμου, ωστόσο η αποδοχή της δαρβινικής θεωρίας είναι πλέον καθολική.
Με το έργο του «Η Καταγωγή των Ειδών» , ο Βρετανός φυσιοδίφης, γεωλόγος και συγγραφέας παρουσίασε πρώτη φορά τη θεωρία του σχετικά με την εξέλιξη των ειδών.
Πολλοί επιστήμονες είχαν υποστεί τιμωρίες και είχαν καταστρέψει την καριέρα τους για παρόμοιες ιδέες, επομένως ο ίδιος ήθελε να συγκεντρώσει όσο ισχυρότερες αποδείξεις μπορούσε. Ο λόγος που ο Δαρβίνος αποφάσισε να δημοσιεύσει την «Καταγωγή των Ειδών» νωρίτερα απ’ότι υπολόγιζε, ήταν ένας άλλος επιστήμονας, ο Άλφρεντ Γουάλας. Ο Γουάλας αλληλογραφούσε με το Δαρβίνο και κάποια στιγμή του έστειλε ένα χειρόγραφο 20 σελίδων με τη θεωρία του για την προέλευση των ειδών, ζητώντας του να το προωθήσει σε επιστημονικό περιοδικό. Ο Δαρβίνος εξεπλάγη που κάποιος είχε τις ίδιες απόψεις με αυτόν, έστω και πολύ πιο συμπυκνωμένες, σαν περίληψη ολόκληρης της μελέτης του. Αυτό τον έκανε να ανησυχήσει και να επισπεύσει την ολοκλήρωση του έργου του, εκδίδοντάς το στις 24 Νοεμβρίου του 1859. Την εποχή εκείνη, διάφορες θεωρίες αναπτύσσονταν γύρω από την «εξέλιξη».
Η λέξη είχε καταλήξει να θεωρείται αιρετική, καθώς υπονοούσε δημιουργία χωρίς θεϊκή παρέμβαση, επομένως ο Δαρβίνος απέφυγε κάθε αναφορά στη λέξη στο έργο του. Το ύφος της γραφής ήταν απλό, ώστε να γίνεται κατανοητό από τον απλό αναγνώστη, γι’ αυτό και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, παρά τις αρχικές αντιδράσεις από κύκλους της Εκκλησίας. Πριν τη θεωρία του Δαρβίνου, τα ερωτήματα περί καταγωγής των ειδών έβρισκαν εξηγήσεις στα πλαίσια της θεολογίας που είχε διαμορφωθεί από φιλοσόφους και θεολόγους το 17ο αιώνα. Επομένως η Εκκλησία αποδοκίμασε το έργο του, πυροδοτώντας μια δημόσια διαμάχη. Αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία από τους επικριτές του, οι οποίοι δημοσίευαν καρικατούρες του με σώμα πιθήκου και ρωτούσαν αν ήταν απόγονος των πιθήκων από τη μεριά του παππού ή της γιαγιάς του, ή εάν τα καρότα μπορούν να εξελιχθούν σε ανθρώπους. Η επιστημονική κοινότητα, είτε από άγνοια είτε από συνειδητή υποτίμηση, δεν έδωσε μεγάλη σημασία στη θεωρία τότε.
Ο πρόεδρος της Linnaean Society, μιας από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές επιστημονικές εταιρείες της εποχής, είχε αναφέρει ότι η χρονιά εκείνη δε σημαδεύτηκε από κάποια εντυπωσιακή ανακάλυψη «που να επιφέρει επανάσταση στο πεδίο της επιστήμης». Ο Δαρβίνος απέδωσε την αδιαφορία αυτή στην πρόχειρη μορφή του έργου. Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις της Εκκλησίας και την αδιαφορία της επιστημονικής κοινότητας, το βιβλίο προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού και συζητήθηκε έντονα. Η θεωρία του για την καταγωγή των ειδών , ανέδειξε το Δαρβίνο σε κορυφαία επιστημονική φιγούρα και εντός 20 ετών από τη δημοσίευσή της είχε γίνει αποδεκτή στον επιστημονικό κόσμο. Στη συνέχεια προέκυψαν πολλές παραλλαγές και εξελίξεις της αρχικής θεωρίας, ενώ το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και ανατυπώθηκε πολλές φορές. Έγινε ένα εμπορικό επιστημονικό κείμενο, που ανταποκρινόταν τόσο στην περιέργεια της νέας «μέσης τάξης» όσο και στην «εργατική τάξη». Θεωρήθηκε το πιο αμφιλεγόμενο και πολυσυζητημένο επιστημονικό βιβλίο που είχε γραφτεί ποτέ.
Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Το "πράσινο λογισμικό" που χάλασε και η ευκαιρία των Αγγελόπουλων
- Ουάρντα: «Θέλω να φύγω από τον ΠΑΟΚ»
- Το ζέσταμα του Γιάννη με τη βοήθεια φιλάθλου! (vid)
- Ήττα-θρίλερ από τους Σανς για Μπακς και Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ουάρντα, αλήθειες και ψέμματα
- Καλλιάνος: «Πολυήμερη κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες» (pic)
- Για πόσο ακόμα;
- Σαλαφζούν: «Θα είμαι μαχητής της ΑΕΚ για να πάρει τίτλους»
- Παναθηναϊκός-Απόλλων Σμύρνης: Ευκαιρία για ξέσπασμα!
- Διαψεύδει ο Ουάρντα!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Novasports
- Το ζέσταμα του Γιάννη με τη βοήθεια φιλάθλου! (vid)
- Ουάρντα, αλήθειες και ψέμματα
- Σενγκέλια: "Στείλαμε μήνυμα"
- Στάζει μέλι ο Κλοπ για τον Μανέ
- ΑΣΕΠ: 797 νέες προσλήψεις σε 39 δημόσιους φορείς
- Απίθανο καλάθι Αντετοκούνμπο! (vid)
- Τα προβλήματα του Σιμεόνε ενόψει Μπάρτσα
- Μπαρτζώκας: "Σπουδαία νίκη σε καταπληκτικό περιβάλλον"
- Περάσοβιτς: "Αξίζαμε τη νίκη"
- Ριβέρς και κάρφωμα με το αριστερό... Απλά Γιάννης! (vid)
![Η Καταγωγή, Ειδών,i katagogi, eidon](https://images32.inewsgr.com/3265/32654951/i-katagogi-ton-eidon-to-ergo-pou-allaxe-ton-kosmo-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Novasports
- «Η Καταγωγή των Ειδών»: Το έργο που άλλαξε τον κόσμο
- Η αγκαλιά του Γιάννη στον Προύντι (video)
- Υποψηφιότητα Οικονόμου για ενδεκάδα!
- Αντετοκούνμπο: «Δεν μας αρέσει να χάνουμε» (video)
- Τα καλύτερα των «ελαφιών» κόντρα στους «ήλιους» (video)
- Στον πυρετό του… Superclasico!
- Το double double του Γιάννη κόντρα στου Σανς (video)
- Τα καλύτερα του Γιάννη κόντρα στους «ήλιους» (video)
- Ο Κρόφορντ χάρισε τη νίκη στους «ήλιους»
- Με το Novasports.gr στην Τούμπα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα... Αντίο!»
- Αυτές τις αλλαγές φέρνει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο
- Για πόσο ακόμα;
- Latin τρέλα για τη «ματσάρα της χρονιάς»!
- Συνεχίζονται και το Σάββατο οι προσφορές του Ατρόμητου
- Η ελπίδα πάει στο Μάτι
- Να συνεχίσει στην κορυφή
- Αλλάζει ο καιρός: Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία διαρκείας με λασποβροχές και ενισχυμένους νοτιάδες
- O Badr Hari παραμένει "κτήνος"