Κρίση στην Ουκρανία: Σκωτσέζικο ντους με τα σενάρια ρωσικής εισβολής – “Είμαστε έτοιμοι για όλα”, λέει ο Μπάιντεν

Καθώς ξημέρωσε η μέρα που έχει θεωρηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών, ως η πιθανότερη για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ερώτημα μήπως η επίθεση έχει ήδη αρχίσει;

Έπειτα από ένα 24ωρο εξελίξεων που σηματοδοτήθηκαν από την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι “ορισμένα στρατεύματα αποσύρονται από θέσεις στα νότια και ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία όπου βρίσκονταν και επιστρέφουν στις βάσεις τους” και σειρά επαφών και δηλώσεων που ακολούθησαν,

η είδηση από την Ουκρανία περί κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε είναι, όπως σημειώνει σήμερα το Politico, “μια πολεμική τακτική χαμηλού επιπέδου για την οποία δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα μπορεί να αναπτύξει πριν από μια εισβολή”.

Στο επίπεδο του “πολέμου των δηλώσεων”, η δήλωση του Βλάντιμιρ Πούτιν “δεν θέλω πόλεμο στην Ευρώπη αλλά δεν έχω λάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια” απαντήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν που είπε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε διπλωματία με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά σε ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό”.Και τώρα το “κρύο ντους”

“Αυτά ήταν τα καλά νέα. Τώρα έρχεται το κρύο ντους” λέει όμως στην ανάλυσή του ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας και αρθρογράφος των New York Times Τόμας Φρίντμαν και εξηγεί για ποιους λόγους ο Πούτιν θα μπορούσε ακόμα να εισβάλει στη Ρωσία και μάλιστα σύντομα.

“Ο Πούτιν έχει εμμονή με την Ουκρανία, όχι μόνο λόγω του φόβου του ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά και λόγω της βαθιάς πολιτιστικής-θρησκευτικής-ιστορικής σύνδεσής της με τη Ρωσία. Ενώ μπορεί να μην κατακτήσει τη χώρα με εισβολή, δεν θα εγκαταλείψει εύκολα την ανάμιξη στην πολιτική της, προσπαθώντας να εγκαταστήσει λακέδες στο προεδρικό της μέγαρο και ενδυναμώνοντας εκεί τους Ρωσόφωνους να προσπαθούν συνεχώς να φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά. Και ο Πούτιν έχει πολλά κρυφά μέσα για να συνεχίσει να τραβάει την Ουκρανία στο άρμα του με τρόπο που δεν θα πυροδοτήσει τόσο σθεναρή απάντηση από τη Δύση όσο τα τανκς του στα σύνορά της”.

Και όπως περιεκτικά σημείωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι σε ανάρτησή του στο twitter: “Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος στην Ευρώπη είναι αδιανόητος και άλλοι πιστεύουν ότι είναι εφικτός“.

Αυτό βέβαια που στη Δύση αποκαλείται “εμμονή” έχει στη Μόσχα του Πούτιν άλλη ανάγνωση και την θυμίσει το Spiegel σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή των συμφωνιών και των “δυτικών εγγυήσεων” περί ΝΑΤΟ. “Μας υποσχεθήκατε στη δεκαετία του 1990 ότι (το ΝΑΤΟ) δεν θα μετακινηθεί ούτε μια ίντσα προς την Ανατολή”, έλεγε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στα τέλη Ιανουαρίου. Και χρησιμοποιεί αυτή την ιστορία για να δικαιολογήσει τις τρέχουσες απαιτήσεις του για γραπτές εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη δυτική συμμαχία”, σημειώνει ο ιστορικός και δημοσιογράφος Klaus Wiegrefe στην ανάλυσή του με τίτλο “Έχει δίκιο ο Πούτιν;”Ο κυβερνοχώρος είναι πεδίο στρατιωτικής μάχης

Το κέντρο κυβερνοασφάλειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι οι ιστότοποι του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας και των τραπεζών Privatbank και Oshadbank δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Το ουκρανικό κέντρο κυβερνοασφάλειας είπε ότι η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για την επίθεση, όπως μετέδωσε το TASS.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο κυβερνοχώρος έχει αναγνωριστεί ως πεδίο μάχης από τις περισσότερες από τις στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου και καθώς πληθαίνουν τα ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με τις προετοιμασίες της Ρωσίας για εισβολή, έχει ενδιαφέρον η άποψη του Σιάραν Μάρτιν, πρώην διευθύνοντα συμβούλου του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου και καθηγητή της Οξφόρδης όπως διατυπώθηκε στο skynews. “Οι Ουκρανοί θα σας πουν ότι βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία για χρόνια. Αυτό είναι αλήθεια. Και ο κυβερνοχώρος ήταν μια διάσταση αυτού”, δηλώνει και προσθέτει πως “τα τελευταία επτά ή οκτώ χρόνια, η Ουκρανία έχει πιθανώς αντιμετωπίσει μεγαλύτερη κυβερνοεπιθετικότητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη. Εάν η στρατιωτική σύγκρουση κλιμακωθεί σε κάποιου είδους στρατιωτική εισβολή, θα μπορούσαμε να περιμένουμε άνοδο της επιθετικής διαδικτυακής δραστηριότητας κι εάν η Ρωσία αποφασίσει να ξεκινήσει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας, θα περιμέναμε να δούμε περαιτέρω και πιθανώς πιο επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο“.

“Είναι δύσκολο να πούμε σε αυτό το στάδιο σε τι μπορεί να συνίστανται αυτές οι επιχειρήσεις, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν διακοπή των επικοινωνιών ή άλλης κρίσιμης υποδομής και επιχειρήσεις πληροφόρησης με στόχο να προκαλέσουν σύγχυση στον ουκρανικό πληθυσμό“, σημειώνει και ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Μάικ ΜακΛέλαν από την μονάδα αντιμετώπισης κυβερνοαπειλών Secureworks.Πούτιν: “Γενοκτονία” στην ανατολική Ουκρανία και η αναζήτηση μιας δικαιολογίας

Μια άλλη εξέλιξη που δεν πέρασε απαρατήρητη είναι το αποτέλεσμα ψηφοφορίας στη ρωσική Βουλή ψηφίσματος που ζητεί από τον Βλάντιμιρ Πούτιν αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Επαρχίας του Ντόνμπας.

Καθώς η ανάφλεξη δεν αποκλείεται να έρθει από εκεί, η Δύση έστειλε αμέσως το δικό της προειδοποιητικό μήνυμα. Οποιαδήποτε αναγνώριση της ανεξαρτησίας θα μπορούσε να διαρρήξει τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες,σημειώνει το Politico. “Αν συμβεί αυτό, θα ήταν κατάφωρη παραβίαση του εδάφους και της κυριαρχίας της Ουκρανίας για άλλη μια φορά”, τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή του με τον Πούτιν. “Αυτό θα ήταν παραβίαση των συμφωνιών [του Μινσκ]”, είπε και συμπλήρωσε: “Θα ήταν πολιτική καταστροφή”.Μόνο όταν όλες οι πλευρές “τιμήσουν” τις συμφωνίες, πρόσθεσε ο Σολτς, “μπορούμε να προχωρήσουμε”.

Για τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου ωστόσο ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η χρήση της λέξης “γενοκτονία” που επέλεξε να κάνει για να περιγράψει την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. Στις δικές του δηλώσεις, επίσης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς, μίλησε για “παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού περιγράφοντάς τες ως “γενοκτονία”.

“Το Κίεβο έχει αποκρούσει εδώ και καιρό αυτές τις κατηγορίες που διατυπώνονται από τη Μόσχα υποστηρίζοντας ότι το Κρεμλίνο αναζητά μια δικαιολογία για να ξεκινήσει περαιτέρω στρατιωτικές επεμβάσεις στην ανατολική Ουκρανία”, υπενθυμίζει το ρεπορτάζ του Politico.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρίση, Ουκρανία, Σκωτσέζικο, – “Είμαστε, Μπάιντεν,krisi, oukrania, skotseziko, – “eimaste, bainten